Diferencia entre els trastorns psicòtics i els neuròtics
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 55,09 KB
SALUT MENTAL:
_Aptitud per a fer front i adaptar-se a les repetides situacions estressants de la vida d’una forma acceptable._Eq amb l’entorn ( Família – amics - societat).
Característiques Ment Sana:
_Satisfetes amb elles mateixes._Es senten bé amb els altres. ( Mostren afecte i empatia)._Tenen l’autoestima elevada._Capaços de satisfer les demandes que la vida els presenta._Capacitat d’autocontrol.
__Tenir alguna limitació, no vol dir estar mentalment malalt
Una persona amb un trastorn mental pot tenir una bona salut mental.
Factors Que Influeixen En La Sm:
_
Herència.(Esquizofrènia)_Aprenentatge i educació durant la infància. (fòbies)_Ambient.( Entorn). Sociocultural (Classe social- nivell cultural)._Vivències
.SALUT MENTAL POSITIVA (SM+):
Mª Teresa Lluch
Intentar estar i sentir-se el millor possible dintre de les circumstàncies específiques en les que un es troba.
Mom. De dol i mort
Es normal que un esté malament, es SM+._Depen percepció de les coses.
Factors Components De La Sm+:_Satisfacció personal:
Autorealització, Autoestima, Auto coneixement, Art de saber viure_Actitud prosocial:
Capacitat altruista de saber cuidar a la gent que ens envolta, perquè ens surt de nosaltres mateixos.
_Autocontrol:
Saber actuar en cada moment de manera correcta, si tens un problema personal no traslladar-lo al treball,pensar,després actuar.
_Autonomia:
Capacitat de decisió, saber dir que no.
_Resolució de problemes i auto actualització:
Estar al dia, responsabilitzar-te de la pròpia formació.
_Habilitats de relació interpersonal:
Empatia, habilitats socials, relació terapèutica.
MALALTIA MENTAL:
Alteració de la capacitat de la persona per a reaccionar de manera eficaç._Suposa comportaments maladaptatius i funcionament deteriorat que:-Interfereixen en les activitats diàries, dificulta l’adaptació familiar.-Danyen la capacitat de judici.(Saber que es pot fer i que no).-Alteren la realitat (en alguns casos). (Trastorns psicòtics:
el que ells perceben de l’entorn es diferent a lo real. Tenen una realitat alterada, perceben amenaces, tenen al·lucinacions, alteració de la percepció dels sentits).--Més prevalença de malalties mentals diagnosticades en dones que en homes.--Més prevalença entre classes socials baixes i sense formació.
ESTIGMA:
atribució de qualitats negatives i despectives sobre un col.Lectiu de persones,les quals passen a ser vistes,pensades i tractades a traves d’un prisma contrstruït a força de prejudicis i manca d’informació.Canvia la nostra forma d’actuar enfront a ells.
TIPUS DE TRASTORNS PSÍQUICS:1)Trastorns psicòtics:
Es prod una ruptura amb la realitat, l’individu viu en el seu propi mon i es regeix per normes diferents a les del principi de la realitat (Idees delirants).
_D’origen genètic o biològic:esquizofrènia o depressió
_D’origen orgànic
Símpt psicòtics però amb lesió cerebral:
epilèpsia/tumors cerebrals/ alzheimer.2)Trastorns neuròtics o trastorns d’ansietat:hipocondria,fòbia,TOC.
Alt de la realitat. Estat d’ansietat + o - intens q es centra en diversos símpt en funció del tipus de neurosis. (Sudoració, taquicàrdia, taquipnea, por).
3)Trastorns de la personalitat:
L’individu presenta dif adaptatives i en relació amb els altres o amb el seu entorn. No func en l’entorn en el q viuen,social,laboral.
Trastorn narcisista (es creu la millor persona del mon).
SIST DE CLASSIF:DSM
Es el que s’utilitza a Catalunya_CIE (clsif inte de las enf).
INFERMERIA PSIQUIÀTRICA:
Àrea especialitzada de la infermeria q utilitz qm a mètode científ les teories de la conducta humana i el seu obj es el benestar de l’individu.
Funcions:
_Prevenir i corregir els trastorns mentals i les seves seqüeles._Fomentar la salut mental (educació, xerrades, foment de l’autoestima).
ACOLLIDA I VALORACIÓ DEL PACIENT EN SM:L’ENTREVISTA:
l’instrument de valoració del malalt mental.
Objectiu:
Establir contacte amb el pac i obtenir inf sobre els hàbits de vida i dades pers + rellevants q ens permetin comprendre el seu probl actual i els seus mec d’adaptació.
__pot ser oberta, tancada i semiestructurada._important que portem un guió per a que no se’ns oblidi res. Dir-li de que temps disposem per a ell. L’observació es important i també la comunicació verbal i la no verbal.
Esta dividida en tres fases:-Fase introductòria:
_Presentació._Inf superficial del problema:_no utilitzar MAI el per què?Que tal?_Observació general:aspecte físic, aptitud, gestos.
-Fase de treball: categories valorades durant l’exploració de l’estat mental:
_Identif personal._Historia de la vida._Descripció general: aspecte._Necessitats físiques._Factors de risc: tabaquisme, autolesions, hàbits tòxics, intent de fugida o suïcidi._Avaluació sociocultural._Conducta i llenguatge_Estat cognitiu:(Orientació (persona, temps, espai),Memòria,Capacitat d’aprenentatge,Nivell de consciència,Raonament,Pensament abstracte,Nivell intel·lectual,Atenció,Concentració)_Estat emocional_Processos perceptius_Pensament_Relació_Introspecció_Judici_Control d’impulsos.
TRASTORNS D’ANSIETAT:
Les persones mentalment sanes, necessiten la ansietat positiva per poder iniciar moltes activitats de la vida diària_Si aquesta simptomatologia s’aguditza és quan es converteix en patològic.
ANSIETAT GENERALITZADA:
Estat persistent d’ansietat durant almenys 6m sense símptomes específics que caracteritzen als altres trastorns._Interfereix en la vida quotidiana._Aquestos símptomes poden ser depèn de la persona: fisiològics, cognitius o socials_Per poder-ho diagnosticar ha d’interferir en les ABVD_+ freq en dones i afecta al 4% de la població. Te tractament i curació però a la llarga solen tenir recaigudes. Lligada en èpoques de depressió.
CRISIS D’ANGOIXA O TRASTORN D’ANGOIXA:
_ansietat en la seva forma més intensa. Sensació de mort imminent_Comencen en petits símptomes,als 3,4 min es manifesta el seu punt màxim_Es presenta de forma sobtada o associada a algun factor estressant:_Manifestacions d’expectació aprensiva, vigilància, tensió motora i hiperactivitat vegetativa_Es pensa que pot ser hereditari o aprés del comportament o reacció dels progenitors.
TTM:Objectius:
_Reduir i prevenir l’ansietat per a que no es converteixi en pànic._Fer més funcional i saludable la vida del pacient.
Psicofarmacològics:
_Benzodiazepines:
diazepam, lraceam, alprazolam. (creen dependència i somnolencia)
_Betabloquejants
Control simptomatologia neurovegetativa (atenolol, propanolol)
_Antidepressius:
mai és el tractament d’elecció només quan no funcionen la resta o hi han també indicis de depressió.
Psicoteràpia:
teràpies cognitivo/conductuals, teràpies familiars.
ACTIV D’INF:
__Valorar el nivell d’ansietat:
lleu, moderat, greu, atac de pànic.
__Establir una relació terapèutica (confiança, respecte, no trivialitzar, acceptar a la persona tal com és).
__Clarificar problemes:
(Aparença tranquil·la-Situar-se en el camp visual del pacient.-Parlar amb claredat amb un to de veu suau i tranquil.-Utilització de frases de repetició per centrar el tema, preguntes curtes)
__Acceptació de la inevitabilitat de l’ansietat__Incrementar d’autoconeixement:-
Realitzar un diari reflexiu o un grafil del nivell d’ansietat.
__Aprenentatge d’habilitats d’autoajuda:
Arguments d’afrontament positiu: repetició frases positives (Jo puc..)-Assaig encobert o visualitzacions, Teràpia de relaxació.-Assistència a grups d’autoajuda-Argumentar habilitats de resolució de problemes i enfrontament canvis mínims i realistes.-Compliment del tractament prescrit. (educació sanitària, evitar automedicació).
TRASTORNS FÒBICS:
por intensa, persistent i irracional a objectes o situacions. La persona és conscient de que aquella por no és normal, però li resultaincontrolable i desmesurada.__Produeix malestar i interfereix en el funcionament social i laboral__Es reconeix la por com desproporcionada però hi ha incapacitat per controlar-la i es tendeix compassivament a evitar-la__Si es pot evitar perquè al seu entorn no hi existeix l’estímul fòbic no es diagnostica.
Agorafòbia:
_Por i evitació a llocs públics molt concorreguts o situacions de les que resulta difícil escapar. Normalment, si es senten acompanyats per una persona de molta confiança la fòbia disminueix._Fòbia als espais tancats i oberts ( en llocs no ell no es sent segur).
Fòbia social:
Por irracional i persistent a situacions socials o actuacions en públic.-.-.Por a relacionar-se_a parlar en públic_menjar en públic._Difícil de diagnosticar ja que tenen por anar al metge.
Fòbia simple:
Por irracional i persistent a un objecte o situació. Fòbia als animals, a les altures, als hospitals a material clínic_Quasi sempre degut a una mala experiència.
TTM:PSICOTERÀPIA:_teràpia cognitiu-conductual._Relaxació._Dessensibilització sistèmica.
FARMACOLÒGIC:
(només utilitzat quan hi ha una ansietat associada imp):Benzo_Antidepressius.
AT D’INF:
_Valoració:-
-Conèixer l’estímul que provoca la por.--Limitació que li provoca.--Simptomatologia que presenta.--Estratègies d’afrontament durant l’estímul fòbic.--Evolució_Procurar comoditat i seguretat._No trivialitzar la fòbia._Al principi, acceptar estratègies d’afrontament en lloc de modificar-les_No deixar que el pacient s’aïlli: pot augmentar el pensament fòbic i la por._Animar al pacient a participar i continuar el tractament.
TRANSTORN OBSESIU-COMPULSIU:_Obsessions:
idees, pensaments, imatges, que apareixen de forma persistent en contra de la voluntat de la persona i no pareixen tenir cap sentit._Compulsions:
conductes repetitives i aparentment finalistes que s’efectuen de forma estereotipada amb la intenció de produir o impedir algun esdeveniment i situació futura. Ells son conscients de que aquest comportament és absurd.__El pacient necessita realitzar l’acció contra el seu desig i quan es resisteix experimenta un augment de tensió.
TTM:_FARMACOLÒGIC:
antidepressius.
(Fàrmac elecció)
_PSICOTERÀPIA:
tècniques de modificació de conducta (reestructuració cognitiva: es treballa amb els pensaments i es tracta de modificar-los per ella mateixa).
AT D’INF:
_Donar temps per realitzar l’activitat ritualista, impedir-ho augmenta l’ansietat. _Quan les compulsions influeixen en el funcionament psicosocial, negociar un horari amb actitud positiva._._Teràpies de reestructuració cognitiva._Tècniques de distracció i relaxació.
_Valoració:
-Temes i preocupacions recurrents, temps que li ocupa diàriament.--Comportaments repetitius o d’evitació.--Símptomes d’ansietat.—temps q li ocupa realitzar aquestes obsessions,Anar reduint el temps de l’activitat i de un en un, treure tot el ritual.--Augmentar l’autoestima demostrant interès per la conducta no ritualista i aconseguiments en qualsevol dels camps personals o professionals
TRANSTORNS SOMATOMORFS
:
trastorns d’origen psicològic que es manifesten físicament.__simptomatologia física que no pot ser explicada per mecanismes físics coneguts__La persona experimenta pèrdues o alteracions en les seves funcions físiques_Els símptomes no estan sota el control voluntari._Apareix un important deteriorament de l’activitat social i laboral.
TIPUS:_Trastorn de somatització:
_15% de les persones que acudeixen a una consulta de atenció primària_Símptomes físics sense base orgànica (normalment símptomes gàstrics com nàusees, diarrees)
_Obliga la cerca d’atenció mèdica._La persona manifesta uns símptomes reals.
Hipocondria:
_Temor no realista de patir una malaltia greu._Creuen que tenen una malaltia concreta._La interpretació que fa la persona dels seus símptomes corporals manca de base orgànica._La preocupació persisteix malgrat les exploracions i exploracions mèdiques apropiades i avaluades._Es podrien diagnosticar al 7% de les consultes en atenció primària.
Trastorn dismòrfic corporal:
_Alteració visual de la imatge corporal._Preocupació per un defecte físic imaginari en una persona d’aspecte normal._Afecta a gent jove, mes en dones 20:1_relacionat amb les intervencions de cirurgia estètica_Poden arribar a canviar-se tot el cos i mai acaben de veure’s bé._Si existeix el defecte, la preocupació o el trastorn es demostra més excessiu.
Vigorèxia:
_S’engloba dins de la dismòrfia muscular, ja que encara no està classificada per el DSM._Preocupació excessiva per la imatge que es caracteritza per un augment exagerat de la massa muscular (dismòrfia muscular)._Alteració de la propia percepció, es veuen excessivament prims.
Característiques:
-Dediquen varies hores al dia a fer múscul--Es miren constantment al espill i es fan comparacions amb altres persones--Es pesen amb molta freqüència--Distorsió de la imatge--Dieta estricta--Consum d’hormones i anabolitzants esteroides--Vestimenta especial: colors vius, pantalons molt curts i cenyits.
Trastorn dolorós:
Dones 40-50 anys que tenen un dolor crònic en una o més localitzacions determinat en un lloc determinat que no s’atura amb medicació analgèsica però si amb tractament psicològic.
Trastorn de conversió (antigament histèria)
_Degut a un esdeveniment molt estressant és una resposta adaptativa_Pèrdua o alteració d’una funció física que suggereix:---Trastorn neurològic(crissi epilèptiques,ceguera)--Trastorn de la funció motora involuntària__Es pot veure si durant la nit s’observa que es mou el membre, no son simulacions, és involuntari.
TRACTAMENT:
_Descartar organicitat del quadre. Negar-se a repetir exploracions._Explicar la negativa de les exploracions ja que son d’origen psíquic._Mesures farmacològiques:--Antidepressius:
Hipocondria i trastorn dolorós, funcionen els ISRS
-Ansiolítics:
Trastorn de conversió
ATENCIÓ D’INFERMERIA:
_Molt imp les observacions d’infermeria per poder fer el diagnòstic._Satisfer totes les necessitats físiques durant les fases agudes._Evitar emetre judicis sobre les actuacions dels individus._Establir relació de confiança: animar a l’expressió de sentiments per a ajudar a superar els símptomes.
(Relaxació, grups d’ajuda)
TRASTORNS DISSOCIATIUS:Ejemplos:
en sit de màxim estrés:després d’una catàstrofe, en sit viculta nivells alts d’estrés, en classe, conduïnt.
Concepte:
alteració de les funcions integradores de:_La consciència_memòria_identitat:no tenen percepció física de la persona_percepció:no controlen moviments.
TIPUS:Amnèsia dissociativa:
_Incapacitat x recordar inf imp._L’amnèsia pot estar localitzada en un període o durar tota la vida. Sol ser una època amb molt d’estrés._No causa física_Dx amb pers que han sofert un trauma: maltractament, abús sexual, grans catàstrofes_La persona pot viure sense el record.
Fuga dissociativa:
_A més a més d’oblidar la identitat personal(amnèsia), abandonen el lloc de residència i adopten una nova identitat._Degut a situacions estressants_Adopten altres noms i altres identitats i poden cometre actes violents o criminals_En persona totalment sana, no s’en recorden de res de la vida pasada.
Trastorn d’identitat dissociatiu o personalitat múltiple:
_Existència en el mateix individu de dos o més personalitats._Cada una domina en un mom particular._Cada personalitat és una unitat amb memòria, pautes de conducta i relacions socials pròpies._Personalitat múltiple no és igual a trastorn de personalitat.
Trastorn de despersonalització:
_Fenomen subjectiu: alteració en la percepció o estranyesa del JO._Trance, separació ment/cos, no poden moure extremitats,_Sensació de distanciament dels processos mentals i del propi cos._Es poden auto-agredir i no sentir dolor._Es conserva el sentit de realitat.
TTM:
__
No existeix tractament específic per a cada trastorn.
Es tracten els símptomes
--Ansietat.--Depressió--Al·lucinacions deliris (antipsicòtics).
Psicològic:
Introspecció.-Autoconeixement.-Hipnòsi.-Psicoanàlisi.
AT D’INF:_
Descartar causes orgàniques_
Tenir en compte la personalitat i els canvis de comportament.
TRASTORN DE LA PERSONALITAT:
Desde pequeños hacian cosas rares, en los otros trastornos no.Trets inflexibles i desadaptats, causant incapacitació funcional significativa o pertorbació subjectiva. (es diagnostica a partir dels 18 anys, que es quant la personalitat ja està definida).
Característiques comuns:
_Respostes a l’ansietat arrelada, inflexible i inadaptada._Inadaptació + aparent en un context social o interpersonal _Capacitat per irritar als altres fins l’extrem._Relacions laborals i interpersonals inflexibles._Baixa autoestima.
GRUP A:
Individus amb component extrany o excèntric, solitaris i tímids__Trastorn paranoide:
desconfiança,interpretació malèvola amb tothom_Molt irritants per al entorn_Vigília continua_No es relacionen__Trastorn esquizoide:
timidesa patològica_introvertits_dificultats en les relacions_no volen a ningú al seu voltant_treballen desde casa_No tenen parella_no tenen quasi relació amb els pares o germans_incapaços de rebre i mostrar afecte_parecido als sintomes neg de l’esqz__Trastorn esquizotipic
:
dèficit interpersonal_idees extranyes_supersticiosos_pensen que tenen comunicació per telepatia_algú els hi pot robar els pensaments_Parlen sols en veu alta_No mostren afecte_Idees màgiques ( religió)_es sembla a l’ezquizofrenia en els simpt +_Pot parèixer ls podroms de l’eszq.
GRUP B:Trastorn antisocial:
Actuen impulsivament_irresponsables,abusius i manipuladors_conductes de risc_demostrat que es per una falta de límits a casa durant la infància_Busquen autoestima cridant l’atenció.
Trastorn límit:
Polarització: dificultat en resolució de problemes,inestabilitat afectiva_Idealitzen a certes persones però quan la desidealitzen, son manipuladores agressives i han de ser el centre d’atenció a tot arreu_Autoagressió i ideació suïcida elevada_Consumeixen tòxics, promisques i maltractadres.
Trastorn histiònic
Dramàtics, molt exagerats per captar així l’atenció, no els agrada aprofundir però s’han de fer veure_L’han de reconèixer a tot arreu, els agrada l’èxit, ser mirats_Son extravertits i mentiders_relacions inestables.
Trastorn narcisista:
exagerat sentit d’autoavaluació_JO, és creuen la màxima perfecció_No poden rebre cap tipus de critica_Manipulen les persones que l’envolten, pel seu benefici_Persones solitàries.
GRUP C:Trastorn d’evitació:
es senten rebutjats i inferiors_Tenen dificultats per relacionar-se i reconeixen que ho viuen molt malament_Persones negatives.
Trastorn de dependència:
incapacitat per prendre una decisió, necessiten a algú que trií TOT per ells_Indefensos i incapacitat d’autocora. Capaços de tolerar maltractament_Es deixen manipular i sempre han d’estar acompanyats.
Trastorn obsessiu-compulsiu de la personalitat:
contingut basat en regles, criteris i codis. Des de petits, en els superiors son uns submisos i en els inferiors maltractament_Actuen mitjançant normés i tot està calculat.
TRACTAMENT:Objectiu:
normalitzar la psicopatologia del subjecte i potenciar l’estabilitat emocional.
Psicoteràpia:
Tècniques de modificació de conducta ( es mostra al pacient la seva conducta per modificar-la).
Farmacologia
_Antipsicòtics: esquizotípics, límit i esquizoide_ISRS(antidepressius): trastorn límit de la personalitat_Estabilitzadors de l’estat d’anim (Liti): antisocials. Grup C_Propanolol: antisocials per conductes violentes, nerviosisme_Ansiloítics: evitació. Tots.
ATENCIÓ D’INFERMERIA:
_Posar límits al comportament del pacient per afavorir el seu autocontrol. (No deixar-se manipular, frases concretes i sempre la mateixa pregunta)._Explicar-li que s’espera d’ell però recauen, el caràcter és incontrolable._Afavorir l’expressió verbal. Evitar discussions._No tolerar que el pacient violi els drets d’altres pacients (molt manipuladors)._Ensenyar a canalitzar el enuig cap a objectes_No frustar-se ni desanimar-se com a professional per la manca de progrés d’aquets pacients.
TRASTORNS DE L’ESTAT D’ÀNIM:CONCEPTE:
Eufòria=Mania_símpt + caract i freq:tristesa--pot esdevenir en patològic en funció de:durada i intensitat.__Normalment s’acompanya de:_Ansietat._Alteracions de la son:-
-depressió:insomni de manteniment, es desperten al cap de poc temps--ansietat insomni de reconciliació, no poden adormir-se._de la gana:-
-depressió:no tenen ganes,forces.--L’eufòric o en la mania perquè no es te temps._de la sexualitat:-
-depressió no tenen ganes, disminució de la libido--mania no tenen temps.Tendència a moltes relacions sexuals de risc.
_Somatitzacions:
En la depressió:trastorn dolorós.
DEPRESSIÓ:
Estat emocional que es caracteritza per sentiments de tristesa, desil·lusió i desesperació.Malaltia que afecta al cervell i a tot l’organisme, l’ànim i la manera de pensar.
S/S:
__Humor depressiu: tristesa important que te presenta la persona quasi les 24h del dia.__Pèrdua o disminució de la capacitat d’interessar-se o de gaudir de les coses:ANHEDONIA.__Pèrdua global de la vitalitat.
Per a poder diagnosticar una depressió sempre han d’aparèixer aquestos 3 símptomes que són els principals
Però a més a més:
_Dism de l’atenció i de la concentració_Sentim d’inferioritat i pèrdua d’autoestima. _Idees de culpa i inutilitat_Sensació d’absència i perspectiva de futur._Dif en el manteniment de la son_Apagament de la libido._Estat d’ànim trist, ansiós o “buit” en forma peristent._Pensament de mort o suïcidi; intents autolítics._Somatitzacions._Inquietud, irritabilitat. _Pèrdua de pes, gana o ambdós. O pel contrari menjar més del compte i augmentar de pes.__Els nens i adolescents: manifesten el malestar depressiu de manera molt diferent als adults; de vegades, amb trastorns de la conducta, amb queixes físiques o amb negativa reiterada a anar a escola.
Trastorns depressius:_Depressió major:
presentar com a mín 2 setm la simptomatologia (3 primers: humor depressiu, pèrdua o disminució de la capacitat i pèrdua de vitalitat).
_Trastorn distímic:
la distímia consisteix en la depressió freqüent i crònica. Almenys 2 anys amb símptomes depressius (3 primers). Es dona ttm i funciona però els símptomes no desapareixen, son menys aguts.
_Trastorn depressiu inespecífic:
símptomes però que no poden ser classificats de depressió major ni de trastorn distímic.
MANIA:
Estat emocional en el que s’observa un ànim exaltat,expansiu i irritable, amb pèrdua d’identitat, hiperactivitat i pensaments i actes de grandiositat.No veuen riscos, fan tota la estona el que els ve de gust.
S/S:
_Exaltació del humor_Increm(+) de l’activitat física i/o agitació_+ diversitat de l’activitat mental (no acaben una activitat i comencen una altra)._Absència o dism de la gana i la son (no tenen temps)._Conducta desinhibida i de risc (si son dones es nota en la vestimenta estrafalària i la pintura exagerada)_Eufòria anormal o excessiva._Irritabilitat._Dism de la necessitat de dormir._Idees de grandesa._Energia excessivament incrementada._+ del desig sexual._Pensaments accelerats._Conversació excessiva._Falta de seny, despeses incontrolables._Comportar-se de forma inapropiada en situacions socials.
Trastorns maníacs:
associat sempre amb el trastorn bipolar però hi ha gent que només sofreix un episodi agut durant tota la seva vida.
_Episodi maníac:
només un episodi que no torna a aparèixer.
_Trastorn bipolar:--Trastorn bipolar 1:
Mania amb depressió
Amb estats normals pel mig o no. De vegades passen de la mania a la depressió en dies o hores aquestos s’anomenen cicladors ràpids.
--Trastorn bipolar 2:
Depressió amb hipomania
Depressions molt freq amb estat de mania no molt evidents. Poden hi haver períodes de normalitat.També hi ha cicladors ràpids.
_Trastorn ciclotímic
:
cicles de mania i depressió sense arribar a una manifestació exagerada de ningun dels dos. Almenys 2 anys amb petites aguditzacions.
ABORDATGE TERAPÈUTIC T. AFECTIUS:
La creació d’un vincle terapèutic->alleutja el S/S->augm l’autonomia personal->millora l’integració familiar i social->per lo tant tenen +consciencia del procés patològic i dels propis conflictes->i s’arriba a la satisfacció de l’usuari i família.
AVALUACIÓ-VALORACIÓ INFERMERIA:_Àrea clínica:
Dx-TTM-Exploració fís.
_Area funcional:
ABVD-AIVD-Capacitat d'execució.
_Àrea social:
Suport fam-Xarxa social.
_Àrea mental:
Funció cognitiva –psicoemocional.
RELACIÓ TERAPÈUTICA INFERMERA:
_Mostrar empatia._Predisposició al treball en equip._Actitud crítica per millorar la qualitat assistencial._Habilitats socials_Capacitat de reacció positiva vers situació de conflicte_Actitud oberta, tolerant i respectuosa_La infermera serà aquella figura en la qual el pacient podrà confiar i percebre ajuda.______NANDA:
atenció metge fam->NOC:
Dx i TTM.->NIC:-
_Si empitjorament dels símptomes, derivació a un especialista_actuació davant la ideació suïcida: valoració psiquiàtrica urgent en 24-48h.
_____NOC:
Mantenir la seguretat i salut físiques.
NIC:-
_Dism risc de suïcidi(-Observ cont al client,-Entorn lliure de potencials perillosos)_Mantenir una relació terapèutica._Assegurar la salut física._Promoció de l’activitat física_Vigilància dels efectes secundaris de la medicació.
_NOC:
Educació sanitària al pacient i família
._NOC:
Facilitar l’expressió de sentiments.
NIC:-
_Exploració de la ira i la tristesa._Comunic ter._Influències culturals._Reforç +.
__NOC:
Promoure:
NIC:-
_sent d’acc i pertinença_sensacio de ser útil i necessari_autonomia i autorealització.
__NOC:
Foment de la son
.
NIC:-
_Fomentar l’ex fís.
__NOC:
Proporcionar benestar
.
NIC:-
_
Augm els sist de suport_Estimular la integritat familiar.
__NOC:
Fomentar la implicació soc.
NIC:-
_
Potenciar la socialització__NOC:
Participar en activitats d’oci.
NIC:-
_
Vincular a activitats que li resultin agradables.
__NOC:
Mantenir la seguretat.
NIC:-
_
Minimitzar estimulació sensorial_Evitar confrontacions._Cobrir les necessitats físi del pac.
__NOC:
Canalitzar l’energia psíquica i física.
NIC:-
_
Reduir el pensament i la parla._Dirigir i vigilar l’activitat: prevenir l’esgotament.
__NOC:
Reforçar la realitat.
__NOC:
Facilitar el compliment terapèutic.
__NOC:
Mantenir hàbits d’autocura.
NIC:-
_ABVD/AVI.
__NOC:
Establir els límits en la conducta del client.
__NOC:
Control de l’ansietat.
NIC:-
_
Dism de l’ansietat: control respiració diafragmàtica, etc.
__NOC:
Educació sanitària al pacient i família.
__NOC:
Control de l’eq emocional.
NIC:-
_
Control de l’humor, donar esperança, escolta activa.
DOL:
Reacció adaptativa natural davant de qlsvol pèrdua,major intesitat depres d’una mort.
Perdua:
d’esser,part cos,capacitat,salut,treball,qltt vida.
Reaccions normals:Sentiments:
Tristor_enfado_culpa_bloqueig_ansiett_solitud_fatiga_impotencia_alivi_insensibilitt_confusio.
Sensacions físiques:
Opresio pit,gola_hipersensibilitt al soroll_manca aire_debilitt muscular_manca energia_seqtt boca_buit estomac_despersonalitazcio.
Conductes:
Somiar amb ell_evitar recordar-lo_sospirar_plorar_guardar coses q pertanien_buscar i cridar-li en veu alta.
Pensaments:
Sentit d’absencia_alucinacions breus i rapides_incredulitat_confusio_preocupacio.
Dol normal:
_expressio de pena_durada limitada(1,2 anys)_passats uns dies s’inica activ normal amb apatia i ansiett.
Dol complicat:
_no expresio pena o expressar-la amb mateixa intesitat molt de temps_incapacitat de desvincular-se del difunt i reiniciar vida_qlsvol alt mental dx a partir dels 6m de la mort s’ha d’estudia a fons.
PROCÉS DE RECUPERACIÓ:__Acceptar la realitat de la pèrdua:
_Irrealitat. Recerca._Desesperança_No retrobada_Enterrament_Somnis_Bloqueig_Negar la pèrdua.
__Treballar les emocions i el dolor de la pèrdua:
_Afavorir la verbalització i l’expressió de les emoc del pac sobre l’objecte perdut._L’entorn pot dificultar a aquesta etapa._Negació: evitar pensaments dolorosos.-Drogues (abús).-Fàrmacs.-Cura geogràfica.-Evitar records.-Substitució ( nova parella).
__Adaptar-se a un medi on el mort està ausent:
_Redefinició._Consciencia dels rols no coberts._Assumir nous rols._Aïllar-se del món._Un dol implica moltes pèrdues.
__Recol·locar emocionalment la mort i seguir vivint:
_Establir nous vincles._Recuperar l’interès per la vida i els vius._Estimulació per recuperar gradualment el funcionament habitual._Durada: 1-2 anys._DOL ACABAT: Pensar amb el mort sense dolor.
DOL:
_Trastorn de la son_Trastorn de conducta alimentària_Tristesa_Apatia_Pèrdua d’autoestima breu_Culpa en relació al mort_Fluctua_La persona ho considera una relació normal_Ajuda per alleugerar els símptomes_El món pareix pobre i buit.
DEPRESSIÓ:
_Trastorn de la son_Trastorn de la conducta alimentària_Tristesa_Apatia_Pèrdua d'autoestima_Sensació d'inutilitat_Sentiments de culpa_Retràs psicomotriu_Deterior funcional_Ideació suïcida_La persona es sent pobra i buida.
ACTITUD DELS PROFESSIONALS:
_Ajudar la pers a assumir i controlar la reacció de sofriment_Estimular els recursos individuals per assimilar la nova situació. Normalització_Prevenció_Evitar cronificació_La situació traumàtica pot reactivar conflictes psicològics antics_Tenir en compte les emocions i afectes que el pacient ens exposa_Esperar.ATENCIÓ D’INFERMERIA
AL DOL:
_Normalitzar procés de pèrdua i dol_Treballar emocions_Evitar cronificar-ho._Prevenció de complicacions
.
__NOC:
“BROT” (PSICÒTIC) consisteix en:
_
Exacerbació de la simptomatologia premòrbida caracteritzada per deliris vagament estructurats i trastorns perceptius (amb freqüència al·lucinacions auditives)._Agitació psicomotriu._Absència de simptomatologia indicativa d´alteració depressiva o maníaca.
ESQUIZOFRÈNIA
:
“Demència precoç”_Començament típic a l’adolescència “precoç”.
Complexitat:
_No hi ha un quadre clínic definit_Múltiple símptomatologia característica._Símptomatologia en molts camps:-Emocions-Personalitat-Pensament-Conducta.
FACTORS DE RISC:
_Predisposició genètica_Factor víric i obstètric-embarazo-parto
:
grip de la mare durant l’embaraç, i problemes en el part com baix pes al nèixer i asfíxia.
_Factor demogràfic:
viure en grans ciutats augm risc._Factor tòxic:
Drogas_La hipòtesi del neurodesenvolupament.
SINTOMAS:
síntomas positivos, (agudos, ttm actua de forma+ y duran menos en el tiempo-)que son experiencias anormales (comportamientos psicóticos que generalmente no se ven en personas sanas) y los síntomas negativos(crónicos, ttm menos efectivo,+tiempo) asociados con la interrupción de las emociones y los comportamientos normales. Estos síntomas son más difíciles de reconocer como parte de la enfermedad y pueden confundirse con la depresión u otros problemas.
SÍNTOMAS POSITIVOS:
_
Alucinaciones:
experiencias sensoriales que se originan dentro del cerebro en vez de tener su origen en el exterior. Percepción sin presencia de estimulo.Auditivas,las q +._Ideas delirantes:
son creencias falsas y persistentes, que son constantes, no fluctuantes o simples deseos que no son compartidos por otros que el paciente cree reales incluso aunque haya pruebas de lo contrario.También pueden tener delirios paranoicos y creer que otras personas están tratando de hacerles daño.
_Trastornos del pensamiento:
debido al deterioro de la función cerebral, el pensamiento lógico de muchos pacientes está deteriorado si se compara con el que tenían antes de su enfermedad.Pensamientos y lenguaje alterados._Otra forma se llama “bloqueo de pensamiento” o simplemente “bloqueos”. Esto ocurre cuando una persona deja de hablar repentinamente en la mitad de lo que estaba diciendo._Trastorno de la autopercepción:
A menudo, el paciente tiene una percepción distorsionada de sí mismo. La distinción entre él mismo y lo que le rodea puede ser borrosa. La persona siente que su cuerpo está cambiando, se ve a sí mismo como raro.
_
Los trastornos del movimientopueden aparecer como movimientos agitados del cuerpo, algunos de los cuales se repiten una y otra vez. En el otro extremo, una persona con trastorno del movimiento puede llegar a ser catatónica.
SÍNTOMAS NEGATIVOS:_Abulia-Falta de energía y motivación:
síntoma -freq. Debido a la enfermedad, muchos pacientes pierden su entusiasmo normal, su energía y su interés por lo que les rodea. Esto implica, con frecuencia, que los pacientes son incapaces de cumplir con sus obligaciones o de llevar una vida social normal.
_Anhedonia-Trastornos emocionales:
el paciente pierde la capacidad de experimentar placer y no puede sentir emociones normales como lo hacía con anterioridad. Depresión, falta de autoconfianza o mal humor son alguno de los síntomas más frecuentes.
_Retraimiento social:
se observa a menudo estos pacientes. El paciente puede reducir sus contactos con otras personas al mínimo e, incluso, con sus amigos y familiares.
EVOLUCION:
La esquizofrenia puede considerarse un trastorno que se desarrolla en 3 fases:
_
Fase premorbida
:
funcionamiento normal.
_
Prodrómica
Deterioro funci considerable y síntomas inespecíficos, tales como trastorno del sueño, ansiedad, irritabilidad, estado de animo deprimido, falta de concentración fatiga y aislamiento social.
_
Psicótica-Brote se inicia normalmente durante la adolescencia o comienzo de la edad adulta. Inicio puede ser brusco, aunque suele ser insidiós.
La fase psicótica de la enfermedad progresa en 3 fases:
_Fase aguda:
periodo de síntomas psicóticos floridos, a menudo también con síntomas negativos mas intensos.
_estabilización:
periodo en q los síntomas agudos disminuyen de intensidad, generalmente con una duración de 6meses o+ después de la fase aguda_estable:
periodo en q los síntomas son menos intensos o se encuentran en remisión.
IDENTIFICACION-DX DIFERENCIAL:
Han de cumplirse 3 criterios (además de la exclusión de otros trastornos):
_Síntomas característicos:
debe haber 2o+ de los síntomas siguientes en una porcíón signif de tiempo durante un periodo de un mes-Ideas delirantes-Alucinaciones-Habla desorganizada-Comportamiento sumamente desorganizado u catatónico-Síntomas negativos_Disfunción social o laboral.
Debe haber problemas notables en relación con el trabajo, colegio, relaciones interpersonales o cuidado personal.
_Duración:
los signos continuos del trastorno persisten durante al menos 6 meses (incluido al menos unmes de síntomas característicos).
TIPUS:_E. Paranoide:
Predominarà lo al·lucinatori i delirant. La +freq, de començament +tardà i la que presenta un millor pronòstic i posterior adaptació.
_E. Catatònica:
Es dóna una clínica predominantment psicomotriu, amb començament de forma aguda, estat estuporòs tens o flacidessa, negativisme, mutisme, o excitació i també amb al·lucinacions i deliris. Molt extranya de veure en l’actualitat.
_E. Hebefrènica-desorganiazada:
es dóna en edats joves, predominen els símptomes negatius de tipus emocional,sense ressonància afectiva, torpessa, i de vegades amb ideació delirant no sistematitzada, extravagàncies, somriures, estupidesa i extremismes de caire infantiloide, començament insidiós i progressiu.
_E. Indiferenciada:
es donen símptomes mesclats i no predomina ningún sobre els altres.
_E. Residual:
Qualssevol dels tipus anteriors pot evolucionar cap a una e. Residual caracteritzada per predomínància de símptomes negatius de desmotivació i de deteriorament emocional i intel·lectual.
TTM:Se diferencian dos tipos de antipsicóticos:
los clásicos(como la clorpromazina, el haloperidol o la tioridazina-redueixen s+ y agitació-fan efecte de forma mes rapida però + ef secundaris) y otros más recientes que se llaman neurolépticos atípicos (clozapina, risperidona, olanzapina, ziprasidona o quetiapina-s+y-, y menos ef secund, dism riesgo recaida,major acceptació x pac).
Efectes secundaris dels antipsicòtics:
_Obesitat_Sedació (quan no es busca)_Hipotensio:Ortostatisme._Sequetat de boca._Restrenyiment._Visió borrosa_Retenció urinària._Alteracions cardíaques_Reaccions alèrgiques._Alteracions hormonals i neurològiques.
OBJECTIUS A CURT TERMINI:
_Nutrició suf, repòs adeq y activ segura._Mantenir en un ambient segur._Establir una comunicació i crear cofiança._Augmentar la capacitat del pacientper comunicar-se amb els altres._Disminuir les al·lucinacions, les idees delirants y altres símptomes psicòtics._Reduir la lesió a l´actuació d´impulsos._Augmentar l´autoestima.
OBJECTIUS A LLARG TERMINI:
_Aconseguir i mantenir un nivell màxim de funcionament._Aconseguir l´acceptació per part del pacient i fer que s´enfronti amb la màxima eficàcia a la malaltia ( la seva naturalesa a llarg plaç, la necessitat de seguir el tractament, etc..).
PLA DE CURES D´INFERMERIA:
__Disminuir la conducta inhibida, proporcionar una activitat estructurada dirigida a objectius.__Augmentar l´autoestima del malalt.__Orientar el malalt en la realitat.__Incrementar la capacitat del malalt per diferenciar entre el concepte de sí mateix i l´ambient extern. __Ajudar el pacient a restablir els límits del jo.__Assegurar un medi ambient de seguretat per al pacient.__Conservar un ambient segur, terapèutic per als altres pacients.
TEC:
Ttm psiquiàtric en el q s’indueixen convulsions utilitzant electricitat->x tractar qdres de depresio major q no han respost a altre ttm,x a la mania,catatonia,esquizo.
_en embarazo-no ttm fclgico:TEC.
_variables imp:
Col·locació d’electrodes,duració i intensitat.__pers q reben TEC aprox ½ beneficis nomes temporals.__abans TEC-> anestèsic tipo propofol, relaxant muscular o atropina xa salivació__TEC bilateral:+freq:elèctrode a kda costat.
Contenció MECANICA:
Mesura terapèutica en pc agitats._amplicacio temporal mínima.
_Garanteix:
Seguretat del pac i els altres.-mesures terapèutiques-impedeix fugides.
Contenció verbal:
_Actitud terapèutica:transmetre protecció femersa i seguretat,no mostrar por._distancia de seguretat,evitar contacte fixe,respetuos,deixar parlar,no discutir.
Contenció ambiental:
_afavorir un ambient i entorn adeqt:reduir o limitar estímuls,entorn social,no presencia altres pers._facilitar activ x reduir agressivitat_tecniques de relaxació.
Contenció farmacològica:
Alternativa o complement a l’abordatge verbal i a la contenció mecànica_prescripcio medica.
Quin personal intervé:_metge:
Màxim responsable._signa autorització_proporciona inf a pac i fam._decideix finalització.
_infermera:
_dirigeix i coordina la contencioo._autoritza en absència del metge._responsable de l’instrumental i les cures i control.___4/5 pers, 1 xa c/extremitat._1º col·locar cinturo abd i després les4 extremitats en diagonal._mai 1sola extremitat.
Cures infermeria:
_ambient confortable_valoracio mèdic 1a hora i c/torn.
_augm atenció:
no abandonar_proporcionar menjar_valorar c/20-30min estat genral,actitud pac,extremitats,nivell consc,percepció,contingut i curs del pensament,comunicació.
Complicaciones i lesions potencials:
_lesions en plexes nerviosos,fx i luxacions_risc TEP i TVP_broncoaspiracio_lesions isquèmiques_asfixia_mort subita
Agitació URGENCIES:Agitació:
Malestar q fa q els malalts canvien cont de pos i siguin verborreics.-gesticulació-no es sinònim de vilencia._sindrome q engloba els trastorns de la conducta motora i es caracteritza per una hiperactivitat q condueix a la realització de conductes improductives, no finalistes(sense Raó de ser) i repetitives en reposta a una tensió interna.
VIOLENCIA O AGRESIO:
Qlsevol forma de comportament dirigida a ferir o fer mal,conducta intencionalment dirigida a fer dany físic.
Agitació VS VIOLENCIA:Agitació:
s/s psiquiatric q s’expresa en forma de nerviosisme,inquietud,hiperactivitat i violencia:
es ceneix a conducta humana i denota una planificació de la conducta agresiva.
FACTORS DE RISC:
Ingres psiquiatric->de x si un FR.
Demografics:
_pac joves i antecedents fam de cond agresiva_+ habitual en homes_Estat civil solter_Baix estatus econòmic_Antecedents fam d’alcoholisme i cond. Agitada.
Clínics:
_Antecedents de conducta agitada_Dx mèdic (esquiz, tr personalitat demència, epilepsia, abús…)_El nivell de consciència de malaltia o insight.
Interpersonals o contextuals:
_El 50% d’episodis d’agitació o agressivitat es duen a terme la primera setmana d'ingrés._+ freq en pacients ingrés involuntari_Conflictes amb pacients o professionals: desencadenant.
L'agitació psicomotriu:Observarem:_
El pac es mou constantment_Espentejar tot el que es posi al seu davant_Desinhibició verbal_Falta de conexió entre idees_Estat emocional intens: ansietat, irritabilitat, hostilitat, angoixa, pànic o eufòria_Gesticulacions exacerbades_To de veu elevat poden arribar a agressió verbal_Auto o heteroagressivitat.
Signes prodròmics
:
_Hiperactivitat múscul-esquelètica, passejos constants_Signes d’ansietat: taquipnea, hipertensió taquicàrdia_Elevació to de veu_Discussions amb altres pacients/personal_Cops a la taula o altres objectes_Tensió manifesta en l’expressió facial i membres_En cas de possessió arma: no valorar fins que s’entregui arma; sinó sortir i avisar cos seguretat.
NIC:
manejo de la conducta_mejora del afrontamiento_establecer limites_escucha activa_disminucion de la ansiedad.
CAUSES: C. Orgàniques:
Neurològiques, tòxiques o metabòliqües._La causa més habitual Delírium.
C. Psiquiàtriques: _A/ Psicòtiques:
Esquizofrènia, tr. Bipolar, tr. Esquizoafectiu: pot apareixer com descompensació o brot inicial. Predomina sint. Paranoides, vivencies delirants i al·lucinatòries._B/ No psicòtiques:
tr. Afectius, crisi d'angoixa, d'histèria, retràs mental, tr. Personalitat (especialment límit), TDAH. Predomina simp. Somàtics cardiològics gastrointestinals, no psicòtics.
C. Situacionals o reactives:
un estrés agut, un dol, situacions catastròfiques (accident, terratrèmol, ) o desconexions ambientals (ex: ingrès a UCI).
FASES.Fase preliminar:
_Entorn terapèutic: seguretat, confiança, i protecció._Assignació membre equip: actitud terapèutica._Màx inf abans interaccionar_Col·locar-se fora espai personal. Evitar actituds de confiança._Ajudar-se de ret de recolzament externa (amics, família)_Despatx entreobert, millor amb taula entre usuari-pacient_Via de sortida accessible._Millor intervencions en compañía.
Fase Aguda:
_Desactivació verbal_Utilització d’estrategies per facilitar el pas d’un estímul amenaçant a un inocu._evitar que el pacient passi a l’acció._Parlar:reconduir la situació :evitar pèrdre control_No jutjar el pacient_Finalitat: Restablir autocontrol._No mirar de forma directa o amenaçant_Asseguts a la mateixa altura_Parlar en to suau, relaxat i segur_Oferir tractament: evitar “per que estiguis més tranquil” sí: “perque ho estàs passant malalment” o “per no passar aquest moment desagradable sense ajuda”_Informar que es recurrirà a immobilitzar terap’eutica si la ocasió ho requereix_Exhibició de força (nombre de personal sanitari).
Contenció fclgica:
_Aplicació de psicofàrmacs que provoquen sedació superficial amb l’objectiu d’aboradr una agitació psicomotriu._Utilitzar la menor dosi possible per tranquilitzar i disminuir el risc de dany però sense pèrdua de consciència_V. Oral_V. Parenteral (IM i EV)_V. Inhalatòria_Benzodiazepines o Antipsicòtics__agitació:
benzos.__agitació+s/s psicòtics:
benzo+antipsicotics.
Aillament terapèutic:
Confinament solitari en ambient protector,esticta vigilancia,no mobles ni res.
Inmob ter:
Procedim terapèutic x limitar mov si les altres fases no func.
Fase resolució:
Valoració del pac_Valorar la durada de la intervenció_Mesura de CV_Nivell de consc_Hidratació i alimentació_Eliminació intestinal/ vesical_Mobilitat_Repòs son_Higiene_Perills ambientals_Comunicació.
RECUSOS EN SM:Centre de SM adults(SCMA)(=CSMIJ -18a):
Serveis basics d’atenció ambulatoria especialitzada en atenció psiquiátrica i SM,dirigit a pers majors de 18a.
Cures i at enf:Objectius:
_realitzar seguiment de pac cronics(evitar reingresos o reaguditz,lluitar x suoerar stigma de MM)_colaborar en el plans de l’equip.
Tipus d’atenció:
_consultes inf_visites domicili__programes preventius i educatius.
Hospital de dia:
Centre hospitalització parcial on es duen a terme els ttm actius i intensius de mitja durada,basats en la relació interpersonal i en l’aplicació de resursos fclgics,psicoterapeutics i soc a fi de restituir plena autonomía.
Objectius:
Dism i ttm s/s psiquiatrics_prevenir deteriorament i reduir recaigudes_millorar funcionament personal,fam i soc.
Urgencies psiq:
Vinculada a un servei d’hosp d’aguts.
Obj:
_avaluacio de la situació de crisis amb determ del risc x pacient i entorn_abordatge de la crisi,orientació dx i inici ttm_garantir continuitat asistencial.
Hospitalització:Curta estada-Aguts:
Xa situacions amb risc psicopatologic,intervenció inmediata en regim d’internament amb actuacions intensives_mitja estada 20d.
RHB hosp-Subaguts:
Pac amb pos d’evolució crónica q va acompanyada sovint d’una problemática sociofamiliar._mitja 3mesos.
RHB hosp-alta dependencia psiq:
Pac amb criteris de gravetat psicopatológica prolongada d’evolució crónica,amb comorbiditat asociad i amb simtomatlogia clínica persistent._18mesos.
Centre de dia:
Xa RHB psicosocial.
Obj:
RHB psicosoc_reinsercio soc i laboral_suport i assessorament a les fam_coordinacio amb dif recursos.
Llar residencia:
Març residencial flexible x donar dif resp a pers amb MM llarga evolució._pden viure durant per temps+o- llarg,suport d’un eq multidisciplinari amb obj d’integració soc i normalització.
Obj generals:
_proporcional allotjament a pers amb MM server o de llarga evol_prevenir i ttm el deteriorament prod x la cronicitat_treballar xa conseguir l’autonomia max dels usuaris residents_facilitar l’integració dels usuaris en la comunitat,cercant la normalització.
Pisos tutelats:
Xa viure de forma autónoma.
Servei prelaboral:
Serveis especialtzar en pers MM finalitat capacitar i facilitar inserció laboral.