Dieta i Evolució Humana: Un Viatge Nutricional dels Homínids

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 18,07 KB

1. Introducció i l'Homínid

  • Espècie principal: Ardipithecus ramidus
  • Capacitat cranial: 400 cm³
  • Període: Fa uns 20 milions d’anys (Ma) – Finals del Miocè i inicis del Pliocè.

2. Localització Geogràfica i Entorn

  • Habitat: Selves tropicals i equatorials.
  • Clima:
    • Càlid i humit.
    • Nivell del mar alt.
    • Aigües calentes.
    • Pluja abundant.
  • Característiques: Grans extensions de vegetació i diversitat biològica.

3. Canvis Genètics

  • Origen: Ardipithecus és l’avantpassat comú dels primats.
  • Evolució lenta: Els canvis genètics es produeixen al llarg de milers d’anys.

4. Dieta de l'Homínid

Necessitats Nutricionals:

  • Hidrats de carboni
  • Proteïnes
  • Greixos i àcids grassos essencials
  • Vitamines
  • Minerals

Hidrats de Carboni

TipusCaracterístiques
RàpidsDigestió ràpida, augment brusc de glucosa i insulina
LentsDigestió lenta, increment moderat de glucosa

Proteïnes

  • Origen vegetal: fruits, fulles, arrels → baix valor biològic.
  • Problema: falta d’aminoàcids essencials.
  • Solució: dieta més rica en insectes i petits animals.

Greixos

  • Triglicèrids: 3 àcids grassos units.
  • Tipus:
    • Saturats (enllaç simple) → ex: àcid palmític (C16:0)
    • Monoinsaturats (un doble enllaç) → ex: àcid oleic (C18:1)

Funcions dels Greixos

  • Font d’energia (especialment per a músculs).
  • Reserva energètica en forma de teixit adipós.

Àcids Grassos Essencials

  • Omega 6: àcid linoleic (C18:2)
  • Omega 3: àcid linolènic (C18:3)
  • Important: no els pot sintetitzar el cos → essencials per al cervell.

Vitamines

  • Vitamina B12: no present als vegetals → necessària per la sang.
  • Solució: ingestió d’insectes o animals petits.
  • Falta: pot causar anèmia perniciosa.

Minerals

  • Essencials: Sodi, Potassi, Iode, Calci, Ferro, Fluor.
  • Es necessiten per múltiples funcions vitals.

Digestió i Cambra de Fermentació

  • Enzims humans digereixen:
    • Midó, disacàrids, glucosa, fructosa.
  • No poden digerir: cel·lulosa, pectines, gomes, lignina.

Solució: Cambra de Fermentació

  • Tipus d’adaptacions:
    • Remugants (estómac especialitzat).
    • No remugants (fermentació a l’intestí gros).
    • Humans: intestí gros insuficient → menys eficient.

Sensibilitat a la Insulina

  • La insulina és una hormona que:
    • Permet entrar la glucosa a les cèl·lules.
    • En l’evolució, els avantpassats tenien alta sensibilitat a la insulina.
  • Cervell: pot consumir glucosa fins i tot sense insulina.

Control de la Gana i la Sacietat

Centre de la ganaCentre de la sacietat
Hipotàlem lateralHipotàlem central
Estimula la ganaInhibeix la gana
Activa amb estómac buit / glucosa baixaActiva amb estómac ple / glucosa alta

Mecanismes de Defensa

  • Hormones involucrades:
    • ADH (vasopressina)
    • ACTH (estimula glàndules suprarenals)
    • A-II (angiotensina II)

Conclusió

Els primers homínids, com l’Ardipithecus ramidus, vivien en un entorn ric però exigent. La seva alimentació era naturalment equilibrada però limitada, i el cos es va adaptar genèticament i fisiològicament a aquestes condicions. Moltes d’aquestes adaptacions encara influeixen el nostre organisme actual.

Capítol 4: Australopithecus afarensis (Lucy)

Descripció del Bioma

  • Sequera a l’est africà
  • Selves → Sabana (a causa del canvi climàtic)

Descripció de l'Homínid: Australopithecus afarensis

  • Aspecte de ximpanzé
  • Braços llargs perquè encara es pengen dels arbres
  • Altura d’uns 1 - 1,2 m
  • Cervell semblant al d’un ximpanzé actual

Mutacions i Recombinacions Genètiques

  • Adaptacions a nous entorns
  • Estructures òssies que presentaven adaptacions (pelvis per traslladar-se de peu - caminar, canvis dentals…)

Dieta

  • Fruits
  • Arrels
  • Insectes (es poden digerir gràcies a l’enzim trehalasa)

Bipedisme

  • Capacitat de caminar sobre les dues extremitats inferiors
  • Mobilitat eficient → menys despesa d’energia
  • Mans lliures per transportar aliments o eines
  • Millor regulació de la temperatura corporal
  • Millor visibilitat del terreny

Genotip Estalviador

  • Insulina: hormona fabricada pel pàncrees i ajuda la glucosa a penetrar en la cèl·lula
    • Insulinoresistència: músculs i fetges
    • Gran sensibilitat a la insulina: teixit adipós
  • Adipòcits: cèl·lula especialitzada en la formació de greix, llargs períodes d’escassetat d’aliments, reserves d’energia en forma de greix
  • Leptina: Hormona que envia la senyal de sacietat al cervell. Es fabrica al teixit adipós quan hi ha molt greix, envia senyals al cervell de sensació de sacietat
    • Leptinoresistència: resistència del cervell a aquesta hormona. El cervell no emet aquesta hormona i no es transmet la sensació de sacietat.

Situacions de Perill

  • S’activa el sistema simpàtic
  • L’organisme entra en estat d’alerta
  • Alliberació d’hormones (adrenalina (augmenta la tensió arterial), cortisol (estimula la producció de glucosa) i glucagó (augmenta els nivells de glucosa en sang))

Capítol 5: Homo Ergaster (1,9 - 1,4 Ma)

Descripció Física

  • Alt i esvelt (180 cm)
  • Adaptat a caminar llargues distàncies
  • Capacitat cranial: 800 i 1000 cm³

Descripció del Bioma

  • Va viure a l’est d’Àfrica
  • Clima fresc i sec. Sabana oberta.

El Mite del Caçador

  • Mite que creia que els nostres avantpassats eren valents i forts (els que caçaven) que tornaven amb molts aliments.
  • La realitat era que aquests s’alimentaven de carronya que trobaven i insectes que les dones recol·lectaven.
  • Entre homes i dones es repartien bastant equitativament les tasques.

Alimentació

  • ALIMENTACIÓ PRINCIPAL: carronya (ja mengen carn) → aporta un gran valor proteic = sacia més la gana → menys malbaratament d’energia i digestió més ràpida
  • Menys quantitat de menjar, mateixa quantitat d’energia (en comparació amb la dieta herbívora que tenien abans)
  • S'alimentaven de carn, restes animals i vegetals, insectes.
  • A vegades per la falta d'aliments de carn “fresca”, s’alimentaven del cervell i la medul·la òssia d’altres individus.

Canvis Genètics

  • Increment de la capacitat cranial
  • Pèrdua de la capacitat de sintetitzar la vitamina A
  • Adaptació al bipedisme eficient
  • Adaptacions metabòliques (potenciació de la resistència a la insulina en les cèl·lules musculars)

Supervivència

  • Vivien en períodes d’escassetat. Aprofitaven per alimentar-se de la carronya.
  • Hormones: glucagó, cortisol i catecolamines (semblant a l’adrenalina)

Capacitat de Síntesi d’Aminoàcids i Vitamines

  • Al menjar carn la seva digestió era més ràpida → despesa energètica menor
  • Tots els nutrients els aconseguien de la carronya que menjaven

Capítol 6: Homo Ergaster (Aspectes Addicionals)

Localització Geogràfica

  • Primers en sortir d’Àfrica (Homo ergaster) cap a Europa (Homo antecessor i Neandertal) i Àsia (Homo Erectus) → s’acaben extingint menys els que es queden a Àfrica.
  • Provinents de l’est d'Àfrica, zona de grans llacs → dieta de peixos.

Descripció del Bioma

  • Sabanes obertes amb arbres dispersos
  • Causa canvis per trobar aigua i menjar

Descripció de l'Homínid

  • Cervell més gran d’una capacitat de 850-900 cm³
  • Cos més prim i alt + cames llargues per una marxa prolongada
  • Rostre més pla, comparat amb els simis més antics

Canvis Genètics

  • Desenvolupament de les glàndules sudorípares → per la regulació de la temperatura
  • Reducció de la quantitat de pèl → per la regulació de la temperatura
  • Molta vascularització cerebral (capil·lars sanguinis al cap) → per la regulació de la temperatura
  • Augment de la mida
  • Estructura més estable
  • Millora en la capacitat locomotora per poder construir eines
  • Cos adaptat a caminar llargues distàncies

Causes

  • Canvis climàtics
  • Canvis en l'ambient → diferents depredadors
  • Competició de recursos

Teoria de l'Òrgan Costós

  • Si es redueix l’aparell digestiu, el cervell creix, i al contrari → per tal d’augmentar l’energia en el cervell es redueix la de l’aparell digestiu
  • El cervell humà representa el 2% del pes, però gasta un 25% de l'energia.
  • Degut a canvis en la dieta i altres.
  • Per tenir un bon teixit nerviós s’han de tenir àcids grassos insaturats.

Evidències d’Evolució

  • Mida del cervell

Dieta de l'Homínid

  • Els primers menjaven vegetals, però es necessitava més energia, per això es va començar a menjar proteïna animal.

Capítol 7: Homo Sapiens

Descripció

  • Alts 1,80 m
  • Braços i cames llargues
  • Crani amb front alt
  • Postura erecta i bipedisme
  • Desenvolupament de la creació d'eines
  • Capacitat simbòlica i artística

Període

  • Plistocè superior
  • 400.000 anys a Àfrica
  • Actualment: Homo sapiens sapiens

Localització

  • Àfrica
  • ADN mitocondrial, polimorfisme del cromosoma Y

Bioma

  • Fa 100 mil milions d’anys → Glaciació i fred extrem
  • Casquets de gel + 1 km de gruix
  • 35 mil anys → treva parcial de glaciació
  • WÜRM PRINCIPALS
    • Casquets de gel
    • No passava del 0

Canvis Genètics

  • Foc → poden cuinar tots els aliments → es va disminuir la mandíbula
  • Dieta a base de proteïnes
  • Desenvolupament del cervell a causa de la disminució de la mandíbula, a més a més la cara s’aplana.

Dieta

  • Consumició de carn a causa de l’escassa vegetació (degut a la glaciació)
  • Foc → ajuda a cuinar la carn → augment de la qualitat alimentària
  • Foc → s’eliminen toxines

Supervivència al Fred

  • Insulinoresistència: la glucosa es reserva (en forma de greix) per alimentar el cervell. L’excés d’insulina ajuda a l’acumulació ràpida dels lípids en el teixit adipós.
  • Leptinoresistència: Contribueix a la sobrealimentació i el guany de pes.

Capítol 8: Homo Sapiens (Revolució Agrícola i Industrial)

Descripció de l'Homínid

  • Vivien de caçar
  • Els més pròxims als humans, ja que poden sentir emocions i sentiments
  • Dieta variada i equilibrada

Inicis de l'Agricultura i Ramaderia

  • Deixen la seva vida com a nòmades → SEDENTARIS
  • Comencen amb l’agricultura i la ramaderia (fa 10.000 anys)

L'Embut Alimentari

  • Restricció en les plantes i animals que consumien
  • Menys varietat d'espècies d’aliments avui en dia

Canvis en l'Alimentació

  • Es descobreixen nous aliments → cereals i llet
  • Causa alteracions genètiques (EX: intolerància a la lactosa)
  • Begudes fermentades (alcohol)
  • La sal s’utilitza com a conservant dels aliments

Canvis Genètics

  • Gen tolerant a la lactosa → al beure llet, al principi eren intolerants però després de varies generacions va aparèixer un gen que els va fer tolerants.

Genotip Estalviador

  • Guardar energia en temps de fam
  • Per l’aparició dels hidrats de carboni gràcies a l’agricultura genera més mals que béns (primeres malalties d’opulència)

Revolució Industrial i Tecnològica

  • S. XVIII → desenvolupament de l’artesania i la indústria
  • Canvi de la qualitat dels hidrats de carboni
  • Més insulina, més greix

Síndrome Metabòlica o X

  • Població portadora del genotip estalviador → hiperinsulinèmia
  • Surten malalties com l’obesitat, diabetis tipus II, etc.

Els Nauruans

  • Poble d’una petita illa
  • Dieta molt limitada i acostumats a llargues temporades sense menjar → Desenvolupament del genotip estalviador (per emmagatzemar energia)
  • Adopten la dieta occidental → Molta acumulació de greix → Població amb excés de greix

Capítol 9: Homo Sapiens Sapiens i la Dieta Darwiniana

"Fer les Paus amb el Nostre Disseny"

  • Disseny evolutiu del passat però en circumstàncies diferents → Cos dissenyat per a un entorn d’escassetat d’aliments en una vida sedentària i amb abundància d’aliments
  • El genoma estalviador
  • Tot i així, no es pot viure com abans → S’ha de fer més exercici

Reajustament de l'Alimentació

  • La nostra alimentació actual s’allunya dels patrons que tenien els nostres avantpassats (la nostra genètica fa 40.000 anys que no pateix una evolució)
  • Quan ens allunyem dels patrons nutricionals augmenta el risc de malalties

La Dieta Darwiniana

  • Herència de patrons alimentaris dels primats → ximpanzés i bonobos
  • Problema actual → dieta actual està molt allunyada del model ancestral, no respecta el procés evolutiu
  • S’ha d’adoptar una alimentació coherent amb la nostra biologia evolutiva
  • Exemples de dietes darwinianes poden ser la “Paleolithic diet” o la “Caveman diet”
  • Hi ha un contrast evolutiu → Actualment es vol perdre pes en canvi de guanyar-lo

Proporcions de Dietes

  • S’hauria de tenir un 50% de l’A.R → espècie herbívora → hem reduït la concentració de vegetals un 10%
  • S’hauria de mantenir un 30% de les proporcions dietètiques de l’A.A
  • Un 18% de la dieta de l’H.E s’hauria de mantenir avui en dia → van ser els que van desenvolupar i augmentar el consum d’animals (carn, ous, crustacis, etc.)
  • 2% de l’H.S → accés a nous aliments: cereals, llegums, làctics, begudes fermentades…

El Sedentarisme

  • Estil de vida que es caracteritza per realitzar poc moviment o agitació. → Estil de vida que caracteritza gran part de la nostra societat actual
  • Conseqüències internes i genètiques
    • Disminució de la força i mida muscular
    • Resistència a la insulina

L'Estrès

  • Actualment els estímuls d'estrès s’activen sense haver un perill real (estrès social, etc.)
  • S’activa l’adrenalina, el cortisol, el glucagó, etc.
  • Resposta d’abans (córrer, lluitar, etc.)
  • Resposta d’avui: l’energia que genera l'hormona de l’estrès no es pot desprendre perquè no ens movem → l’energia es queda acumulada al teixit adipós

Capítol 10: Les Dietes Actuals

Dieta de Dejuni Intermitent

  • Alternar períodes de menjar amb períodes de dejuni
  • Descans del sistema digestiu → funció reparadora, estimulació de l'hormona del creixement, regeneració cel·lular
  • Dejuni
    • Begudes sense calories
    • Diferents temps per la dieta: 12/12h, 16/8h i 24h
  • Avantatges: ajuda a reduir la inflamació
  • Inconvenients: mals de cap, canvis d’ànim, efecte rebot, etc.

Dieta Keto (Cetogènica)

  • Reduir els hidrats de carboni
  • Consum moderat de proteïnes
  • Alt consum de greixos saludables
  • Avantatges: ajuda a perdre pes ràpidament, millora el control en sang, reducció de la fam, etc.
  • Inconvenients: fatiga o nàusees, efectes secundaris mentals, deficiència alimentària

Dieta Vegetariana i Vegana

  • Alimentació de productes vegetals
  • Quatre tipus de vegetarianes
    • Lacto vegetariana: inclou la llet (i els seus derivats)
    • Ovo vegetariana: inclou ou
    • Ovo-Lacto vegetariana: inclou ou i llet
    • Vegana: no inclou res que vingui dels animals (ni llet, ni ous, etc.)
  • Avantatges: redueix el risc de malalties cròniques, millora del perfil del colesterol, control de pes i beneficis ambientals
  • Inconvenients: deficiències nutricionals, deficiència de la vitamina B12, etc.

Dieta Detox

  • Dieta POC recomanable (no reconeguda científicament)
  • Dieta per eliminar toxines i pèrdua de pes
  • Es basa en ingerir líquids (sucs, batuts, aigua, tes…)
  • Avantatges: beneficis limitats i pèrdua de pes ràpid
  • Inconvenients: pèrdua de massa muscular, efecte rebot, deficiències nutricionals i alteracions metabòliques

Dieta Mediterrània

Consumir poca carn vermella, brioixeria i aliments processats → contenen greixos saturats → pot causar malalties com: l’obesitat, hipertensió, ictus, dislipèmia, arteriosclerosi, etc.

Ultraprocessats (brioixeria i dolços (sucres ràpids)) → si es baixa el consum es baixa la quantitat de sucres ràpids que ingerim.

Fer esport diari per cremar l’energia que es crea en situacions d’estrès.

Entradas relacionadas: