Dieta i Evolució Humana: Un Viatge Nutricional dels Homínids
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 18,07 KB
1. Introducció i l'Homínid
- Espècie principal: Ardipithecus ramidus
- Capacitat cranial: 400 cm³
- Període: Fa uns 20 milions d’anys (Ma) – Finals del Miocè i inicis del Pliocè.
2. Localització Geogràfica i Entorn
- Habitat: Selves tropicals i equatorials.
- Clima:
- Càlid i humit.
- Nivell del mar alt.
- Aigües calentes.
- Pluja abundant.
- Característiques: Grans extensions de vegetació i diversitat biològica.
3. Canvis Genètics
- Origen: Ardipithecus és l’avantpassat comú dels primats.
- Evolució lenta: Els canvis genètics es produeixen al llarg de milers d’anys.
4. Dieta de l'Homínid
Necessitats Nutricionals:
- Hidrats de carboni
- Proteïnes
- Greixos i àcids grassos essencials
- Vitamines
- Minerals
Hidrats de Carboni
Tipus | Característiques |
Ràpids | Digestió ràpida, augment brusc de glucosa i insulina |
Lents | Digestió lenta, increment moderat de glucosa |
Proteïnes
- Origen vegetal: fruits, fulles, arrels → baix valor biològic.
- Problema: falta d’aminoàcids essencials.
- Solució: dieta més rica en insectes i petits animals.
Greixos
- Triglicèrids: 3 àcids grassos units.
- Tipus:
- Saturats (enllaç simple) → ex: àcid palmític (C16:0)
- Monoinsaturats (un doble enllaç) → ex: àcid oleic (C18:1)
Funcions dels Greixos
- Font d’energia (especialment per a músculs).
- Reserva energètica en forma de teixit adipós.
Àcids Grassos Essencials
- Omega 6: àcid linoleic (C18:2)
- Omega 3: àcid linolènic (C18:3)
- Important: no els pot sintetitzar el cos → essencials per al cervell.
Vitamines
- Vitamina B12: no present als vegetals → necessària per la sang.
- Solució: ingestió d’insectes o animals petits.
- Falta: pot causar anèmia perniciosa.
Minerals
- Essencials: Sodi, Potassi, Iode, Calci, Ferro, Fluor.
- Es necessiten per múltiples funcions vitals.
Digestió i Cambra de Fermentació
- Enzims humans digereixen:
- Midó, disacàrids, glucosa, fructosa.
- No poden digerir: cel·lulosa, pectines, gomes, lignina.
Solució: Cambra de Fermentació
- Tipus d’adaptacions:
- Remugants (estómac especialitzat).
- No remugants (fermentació a l’intestí gros).
- Humans: intestí gros insuficient → menys eficient.
Sensibilitat a la Insulina
- La insulina és una hormona que:
- Permet entrar la glucosa a les cèl·lules.
- En l’evolució, els avantpassats tenien alta sensibilitat a la insulina.
- Cervell: pot consumir glucosa fins i tot sense insulina.
Control de la Gana i la Sacietat
Centre de la gana | Centre de la sacietat |
Hipotàlem lateral | Hipotàlem central |
Estimula la gana | Inhibeix la gana |
Activa amb estómac buit / glucosa baixa | Activa amb estómac ple / glucosa alta |
Mecanismes de Defensa
- Hormones involucrades:
- ADH (vasopressina)
- ACTH (estimula glàndules suprarenals)
- A-II (angiotensina II)
Conclusió
Els primers homínids, com l’Ardipithecus ramidus, vivien en un entorn ric però exigent. La seva alimentació era naturalment equilibrada però limitada, i el cos es va adaptar genèticament i fisiològicament a aquestes condicions. Moltes d’aquestes adaptacions encara influeixen el nostre organisme actual.
Capítol 4: Australopithecus afarensis (Lucy)
Descripció del Bioma
- Sequera a l’est africà
- Selves → Sabana (a causa del canvi climàtic)
Descripció de l'Homínid: Australopithecus afarensis
- Aspecte de ximpanzé
- Braços llargs perquè encara es pengen dels arbres
- Altura d’uns 1 - 1,2 m
- Cervell semblant al d’un ximpanzé actual
Mutacions i Recombinacions Genètiques
- Adaptacions a nous entorns
- Estructures òssies que presentaven adaptacions (pelvis per traslladar-se de peu - caminar, canvis dentals…)
Dieta
- Fruits
- Arrels
- Insectes (es poden digerir gràcies a l’enzim trehalasa)
Bipedisme
- Capacitat de caminar sobre les dues extremitats inferiors
- Mobilitat eficient → menys despesa d’energia
- Mans lliures per transportar aliments o eines
- Millor regulació de la temperatura corporal
- Millor visibilitat del terreny
Genotip Estalviador
- Insulina: hormona fabricada pel pàncrees i ajuda la glucosa a penetrar en la cèl·lula
- Insulinoresistència: músculs i fetges
- Gran sensibilitat a la insulina: teixit adipós
- Adipòcits: cèl·lula especialitzada en la formació de greix, llargs períodes d’escassetat d’aliments, reserves d’energia en forma de greix
- Leptina: Hormona que envia la senyal de sacietat al cervell. Es fabrica al teixit adipós quan hi ha molt greix, envia senyals al cervell de sensació de sacietat
- Leptinoresistència: resistència del cervell a aquesta hormona. El cervell no emet aquesta hormona i no es transmet la sensació de sacietat.
Situacions de Perill
- S’activa el sistema simpàtic
- L’organisme entra en estat d’alerta
- Alliberació d’hormones (adrenalina (augmenta la tensió arterial), cortisol (estimula la producció de glucosa) i glucagó (augmenta els nivells de glucosa en sang))
Capítol 5: Homo Ergaster (1,9 - 1,4 Ma)
Descripció Física
- Alt i esvelt (180 cm)
- Adaptat a caminar llargues distàncies
- Capacitat cranial: 800 i 1000 cm³
Descripció del Bioma
- Va viure a l’est d’Àfrica
- Clima fresc i sec. Sabana oberta.
El Mite del Caçador
- Mite que creia que els nostres avantpassats eren valents i forts (els que caçaven) que tornaven amb molts aliments.
- La realitat era que aquests s’alimentaven de carronya que trobaven i insectes que les dones recol·lectaven.
- Entre homes i dones es repartien bastant equitativament les tasques.
Alimentació
- ALIMENTACIÓ PRINCIPAL: carronya (ja mengen carn) → aporta un gran valor proteic = sacia més la gana → menys malbaratament d’energia i digestió més ràpida
- Menys quantitat de menjar, mateixa quantitat d’energia (en comparació amb la dieta herbívora que tenien abans)
- S'alimentaven de carn, restes animals i vegetals, insectes.
- A vegades per la falta d'aliments de carn “fresca”, s’alimentaven del cervell i la medul·la òssia d’altres individus.
Canvis Genètics
- Increment de la capacitat cranial
- Pèrdua de la capacitat de sintetitzar la vitamina A
- Adaptació al bipedisme eficient
- Adaptacions metabòliques (potenciació de la resistència a la insulina en les cèl·lules musculars)
Supervivència
- Vivien en períodes d’escassetat. Aprofitaven per alimentar-se de la carronya.
- Hormones: glucagó, cortisol i catecolamines (semblant a l’adrenalina)
Capacitat de Síntesi d’Aminoàcids i Vitamines
- Al menjar carn la seva digestió era més ràpida → despesa energètica menor
- Tots els nutrients els aconseguien de la carronya que menjaven
Capítol 6: Homo Ergaster (Aspectes Addicionals)
Localització Geogràfica
- Primers en sortir d’Àfrica (Homo ergaster) cap a Europa (Homo antecessor i Neandertal) i Àsia (Homo Erectus) → s’acaben extingint menys els que es queden a Àfrica.
- Provinents de l’est d'Àfrica, zona de grans llacs → dieta de peixos.
Descripció del Bioma
- Sabanes obertes amb arbres dispersos
- Causa canvis per trobar aigua i menjar
Descripció de l'Homínid
- Cervell més gran d’una capacitat de 850-900 cm³
- Cos més prim i alt + cames llargues per una marxa prolongada
- Rostre més pla, comparat amb els simis més antics
Canvis Genètics
- Desenvolupament de les glàndules sudorípares → per la regulació de la temperatura
- Reducció de la quantitat de pèl → per la regulació de la temperatura
- Molta vascularització cerebral (capil·lars sanguinis al cap) → per la regulació de la temperatura
- Augment de la mida
- Estructura més estable
- Millora en la capacitat locomotora per poder construir eines
- Cos adaptat a caminar llargues distàncies
Causes
- Canvis climàtics
- Canvis en l'ambient → diferents depredadors
- Competició de recursos
Teoria de l'Òrgan Costós
- Si es redueix l’aparell digestiu, el cervell creix, i al contrari → per tal d’augmentar l’energia en el cervell es redueix la de l’aparell digestiu
- El cervell humà representa el 2% del pes, però gasta un 25% de l'energia.
- Degut a canvis en la dieta i altres.
- Per tenir un bon teixit nerviós s’han de tenir àcids grassos insaturats.
Evidències d’Evolució
- Mida del cervell
Dieta de l'Homínid
- Els primers menjaven vegetals, però es necessitava més energia, per això es va començar a menjar proteïna animal.
Capítol 7: Homo Sapiens
Descripció
- Alts 1,80 m
- Braços i cames llargues
- Crani amb front alt
- Postura erecta i bipedisme
- Desenvolupament de la creació d'eines
- Capacitat simbòlica i artística
Període
- Plistocè superior
- 400.000 anys a Àfrica
- Actualment: Homo sapiens sapiens
Localització
- Àfrica
- ADN mitocondrial, polimorfisme del cromosoma Y
Bioma
- Fa 100 mil milions d’anys → Glaciació i fred extrem
- Casquets de gel + 1 km de gruix
- 35 mil anys → treva parcial de glaciació
- WÜRM PRINCIPALS
- Casquets de gel
- No passava del 0
Canvis Genètics
- Foc → poden cuinar tots els aliments → es va disminuir la mandíbula
- Dieta a base de proteïnes
- Desenvolupament del cervell a causa de la disminució de la mandíbula, a més a més la cara s’aplana.
Dieta
- Consumició de carn a causa de l’escassa vegetació (degut a la glaciació)
- Foc → ajuda a cuinar la carn → augment de la qualitat alimentària
- Foc → s’eliminen toxines
Supervivència al Fred
- Insulinoresistència: la glucosa es reserva (en forma de greix) per alimentar el cervell. L’excés d’insulina ajuda a l’acumulació ràpida dels lípids en el teixit adipós.
- Leptinoresistència: Contribueix a la sobrealimentació i el guany de pes.
Capítol 8: Homo Sapiens (Revolució Agrícola i Industrial)
Descripció de l'Homínid
- Vivien de caçar
- Els més pròxims als humans, ja que poden sentir emocions i sentiments
- Dieta variada i equilibrada
Inicis de l'Agricultura i Ramaderia
- Deixen la seva vida com a nòmades → SEDENTARIS
- Comencen amb l’agricultura i la ramaderia (fa 10.000 anys)
L'Embut Alimentari
- Restricció en les plantes i animals que consumien
- Menys varietat d'espècies d’aliments avui en dia
Canvis en l'Alimentació
- Es descobreixen nous aliments → cereals i llet
- Causa alteracions genètiques (EX: intolerància a la lactosa)
- Begudes fermentades (alcohol)
- La sal s’utilitza com a conservant dels aliments
Canvis Genètics
- Gen tolerant a la lactosa → al beure llet, al principi eren intolerants però després de varies generacions va aparèixer un gen que els va fer tolerants.
Genotip Estalviador
- Guardar energia en temps de fam
- Per l’aparició dels hidrats de carboni gràcies a l’agricultura genera més mals que béns (primeres malalties d’opulència)
Revolució Industrial i Tecnològica
- S. XVIII → desenvolupament de l’artesania i la indústria
- Canvi de la qualitat dels hidrats de carboni
- Més insulina, més greix
Síndrome Metabòlica o X
- Població portadora del genotip estalviador → hiperinsulinèmia
- Surten malalties com l’obesitat, diabetis tipus II, etc.
Els Nauruans
- Poble d’una petita illa
- Dieta molt limitada i acostumats a llargues temporades sense menjar → Desenvolupament del genotip estalviador (per emmagatzemar energia)
- Adopten la dieta occidental → Molta acumulació de greix → Població amb excés de greix
Capítol 9: Homo Sapiens Sapiens i la Dieta Darwiniana
"Fer les Paus amb el Nostre Disseny"
- Disseny evolutiu del passat però en circumstàncies diferents → Cos dissenyat per a un entorn d’escassetat d’aliments en una vida sedentària i amb abundància d’aliments
- El genoma estalviador
- Tot i així, no es pot viure com abans → S’ha de fer més exercici
Reajustament de l'Alimentació
- La nostra alimentació actual s’allunya dels patrons que tenien els nostres avantpassats (la nostra genètica fa 40.000 anys que no pateix una evolució)
- Quan ens allunyem dels patrons nutricionals augmenta el risc de malalties
La Dieta Darwiniana
- Herència de patrons alimentaris dels primats → ximpanzés i bonobos
- Problema actual → dieta actual està molt allunyada del model ancestral, no respecta el procés evolutiu
- S’ha d’adoptar una alimentació coherent amb la nostra biologia evolutiva
- Exemples de dietes darwinianes poden ser la “Paleolithic diet” o la “Caveman diet”
- Hi ha un contrast evolutiu → Actualment es vol perdre pes en canvi de guanyar-lo
Proporcions de Dietes
- S’hauria de tenir un 50% de l’A.R → espècie herbívora → hem reduït la concentració de vegetals un 10%
- S’hauria de mantenir un 30% de les proporcions dietètiques de l’A.A
- Un 18% de la dieta de l’H.E s’hauria de mantenir avui en dia → van ser els que van desenvolupar i augmentar el consum d’animals (carn, ous, crustacis, etc.)
- 2% de l’H.S → accés a nous aliments: cereals, llegums, làctics, begudes fermentades…
El Sedentarisme
- Estil de vida que es caracteritza per realitzar poc moviment o agitació. → Estil de vida que caracteritza gran part de la nostra societat actual
- Conseqüències internes i genètiques
- Disminució de la força i mida muscular
- Resistència a la insulina
L'Estrès
- Actualment els estímuls d'estrès s’activen sense haver un perill real (estrès social, etc.)
- S’activa l’adrenalina, el cortisol, el glucagó, etc.
- Resposta d’abans (córrer, lluitar, etc.)
- Resposta d’avui: l’energia que genera l'hormona de l’estrès no es pot desprendre perquè no ens movem → l’energia es queda acumulada al teixit adipós
Capítol 10: Les Dietes Actuals
Dieta de Dejuni Intermitent
- Alternar períodes de menjar amb períodes de dejuni
- Descans del sistema digestiu → funció reparadora, estimulació de l'hormona del creixement, regeneració cel·lular
- Dejuni
- Begudes sense calories
- Diferents temps per la dieta: 12/12h, 16/8h i 24h
- Avantatges: ajuda a reduir la inflamació
- Inconvenients: mals de cap, canvis d’ànim, efecte rebot, etc.
Dieta Keto (Cetogènica)
- Reduir els hidrats de carboni
- Consum moderat de proteïnes
- Alt consum de greixos saludables
- Avantatges: ajuda a perdre pes ràpidament, millora el control en sang, reducció de la fam, etc.
- Inconvenients: fatiga o nàusees, efectes secundaris mentals, deficiència alimentària
Dieta Vegetariana i Vegana
- Alimentació de productes vegetals
- Quatre tipus de vegetarianes
- Lacto vegetariana: inclou la llet (i els seus derivats)
- Ovo vegetariana: inclou ou
- Ovo-Lacto vegetariana: inclou ou i llet
- Vegana: no inclou res que vingui dels animals (ni llet, ni ous, etc.)
- Avantatges: redueix el risc de malalties cròniques, millora del perfil del colesterol, control de pes i beneficis ambientals
- Inconvenients: deficiències nutricionals, deficiència de la vitamina B12, etc.
Dieta Detox
- Dieta POC recomanable (no reconeguda científicament)
- Dieta per eliminar toxines i pèrdua de pes
- Es basa en ingerir líquids (sucs, batuts, aigua, tes…)
- Avantatges: beneficis limitats i pèrdua de pes ràpid
- Inconvenients: pèrdua de massa muscular, efecte rebot, deficiències nutricionals i alteracions metabòliques
Dieta Mediterrània
Consumir poca carn vermella, brioixeria i aliments processats → contenen greixos saturats → pot causar malalties com: l’obesitat, hipertensió, ictus, dislipèmia, arteriosclerosi, etc.
Ultraprocessats (brioixeria i dolços (sucres ràpids)) → si es baixa el consum es baixa la quantitat de sucres ràpids que ingerim.
Fer esport diari per cremar l’energia que es crea en situacions d’estrès.