Didàctica i Conceptes Clau en Educació Social

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,9 KB

Didàctica en Educació Social

La Didàctica Educativa (ED) pretén desenvolupar la socialització de la persona i sol anar destinada a persones en situació de risc social. Amplia les perspectives educatives, laborals i d'oci. La Didàctica estudia el procés d'ensenyament i aprenentatge, amb la finalitat de millorar la qualitat d'aquest procés. És necessària una intervenció educativa i social que transformi els contextos socials de la persona. Per treure'n bon partit a la Didàctica en l'Educació Social (ES), es requereix una bona formació en Didàctica, proporcionant coneixements per ajudar a analitzar la pròpia pràctica, planificar-la, i utilitzar estratègies i recursos adequats.

L'Educador Social i les seves Competències

La tasca de l'Educador és educativa i social, i cal retroalimentar-se contínuament per intervenir en diferents situacions. Per ser competent, a més d'una base teòrica, cal reflexionar. El llibre fa referència a unes competències que l'educador ha de posseir. Ha de poder organitzar processos per ampliar les perspectives de l'educand i fomentar l'intercanvi d'informació entre professionals.

Competències Clau de l'Educador:

  • Capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • Conèixer els fonaments teòrics de l'ES.
  • Compromís amb la identitat professional.
  • Planificació.
  • Dissenyar estratègies d'intervenció socioeducativa.
  • Resolució de problemes.
  • Capacitat crítica.
  • Autonomia.

Conceptes Essencials

Ensenyament i Aprenentatge

L'ensenyament transmet coneixements, habilitats socials i valors. La Didàctica té com a objecte la intersecció entre l'ensenyament i l'aprenentatge, focalitzant l'interès cap al primer, amb la finalitat de facilitar el segon.

Coneixement Implícit

Són aquells coneixements, actituds i valors que es transmeten de manera implícita. Succeeixen en les aules i mai arriben a explicitar-se com a metes educatives a aconseguir de manera intencional. No apareix escrit, però té una gran influència a l'aula i a les institucions educatives, sent transmès per l'educador de manera inconscient.

Intervenció Educativa i Qualitat

La intervenció educativa pretén facilitar processos d'aprenentatge de millor qualitat. Aquest concepte és concret, ja que sempre és millorable; sempre hi haurà espai per millorar. Wilson defineix la qualitat de l'ensenyament com planificar, proporcionar i avaluar un currículum òptim per a cada alumne. L'acció socioeducativa té més qualitat en quant a l'ajuda a l'usuari, partint d'uns posicionaments ètics i professionals.

Funcions de l'Avaluació

  • Funció acreditativa: Pròpia dels processos en els quals el resultat de l'avaluació comporta algun tipus de certificat de l'aprenentatge.
  • Funció formativa: Proporciona informació als educadors per prendre decisions, regular la intervenció educativa i ajudar l'educand a aprendre.
  • Funció formadora: Perquè l'educador prengui decisions d'autoregulació del seu propi procés d'aprenentatge.

Processos Clau en Educació Social

Etapes de la Intervenció

Consisteix en una intervenció que pretén portar a terme processos d'ensenyament per facilitar processos d'aprenentatge. Es pot dividir en 3 etapes: planificació, implantació i tancament. La fase d'implantació, que implica la interacció entre educadors i educands, es divideix en: inicial, desenvolupament i tancament. Al llarg de la seqüència formativa, els educadors prenen decisions de 3 tipus: decisions referides a les intencions, a la metodologia i a l'avaluació.

La Comunicació en Educació Social

La comunicació és un objectiu educatiu. Per aconseguir un diàleg efectiu, cal una comunicació profunda i autèntica, no només per saber el que diuen les paraules; si no hi ha emoció, no hi ha educació. Obrir-nos pot semblar que ens faci vulnerables, per això un educador ha de buscar camins comunicatius per facilitar l'obertura. Cal treballar des de l'empatia i des de la distància òptima. En Educació Social, el tema emocional és rellevant: saber comunicar el que sentim (dolor, por, tristesa...). Per això, hem d'escoltar-nos amb escolta empàtica.

L'Acompanyament Educatiu

L'acompanyament es basa en qüestions sobre el procés d'acompanyament, com obrir camins i acompanyar educativament la persona.

La Resiliència

Tots els professionals han vist individus adaptar-se. Sempre hi ha algunes persones que no superen les adversitats de la vida, però les que sí i ressorgeixen fortes les anomenem resilients. Consisteix en construir futurs possibles davant els patiments i dolors. Els educadors tenen 2 tasques importants: convertir-se en tutors de resiliència i cultivadors de perles, per convertir la ràbia en possibilitats transformadores positivament.

Entradas relacionadas: