Dictamen AVL, TIL i Projecte Lingüístic: Guia Completa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,8 KB
Dictamen AVL i Principis
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) es va crear el 1998, organisme que pretén regular la normativa del valencià, defensar la seua denominació i procurar en la cerca d'una solució al conflicte lingüístic. En 2005 es recull la denominació del valencià on s'estableixen els principis i criteris per a la defensa del valencià com a denominació i identitat.
TIL i TILC: Tractament Integrat de Llengües
TIL és el Tractament Integrat de Llengües que incorpora enfocaments nous, proposats i experimentats en el marc del Consell d'Europa. El TILC és el Tractament Integrat de Llengües i Continguts, de les àrees no lingüístiques. L'enfocament plurilingüe es fa també ensenyant continguts.
Projecte Lingüístic de Centre (Decret 2017)
Document elaborat per l'equip de docents on es recullen els acords on s'estableix l'organització comuna sobre la llengua on es busca un ús equitatiu de les llengües. Alguns dels objectius d'aquest són:
- Facilitar l'acolliment d'alumnes nouvinguts.
- Atendre la diversitat de l'alumnat.
- Promoure l'ús del valencià de manera social.
- Eliminar entre les famílies i la comunitat educativa els estereotips i els prejudicis.
Programes d'Educació Bilingüe a la Comunitat Valenciana
Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV)
En els col·legis de majoria valencianoparlant s'usarà el PEV en el qual el valencià és llengua base d'aprenentatge i el castellà s'introdueix en primària i totes les llengües no lingüístiques també són en valencià.
Programa d'Immersió Lingüística (PIL)
Aplicable a alumnes castellanoparlants situats a territoris de predomini lingüístic valencià, s'aplica el PIL on s'utilitza una metodologia específica aconseguint el domini de les dues llengües oficials i els continguts de la resta d'àrees. A partir de l'ESO s'aplica el PEV, l'alumnat manté i millora la llengua familiar i n'adquireix una altra a través del treball específic basat en un enfocament comunicatiu de les llengües.
Programa d'Incorporació Progressiva (PIP)
Als centres ubicats a les poblacions de predomini lingüístic valencià que no apliquen el PEV o el PIL, s’adoptarà el PIP, en el qual la llengua base d’aprenentatge serà el castellà i el valencià serà introduït a partir de primer de primària.
Programa Bilingüe Enriquit (PEBE)
Programa d'educació bilingüe enriquit per la incorporació d'una llengua estrangera com a llengua vehicular des del primer cicle de primària, ja que es pensa que l'augment de competència lingüística dels alumnes és resultat del tractament unit de les dues llengües oficials més la introducció d'una estrangera.