Diccionari de termes socials i polítics del segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,99 KB

Luddisme: Moviment d’origen anglès contra el nou sistema industrial, que es manifestava en una acció espontània i violenta que incloïa la destrucció de màquines o la crema de fàbriques. En la dècada de 1820, el luddisme va ser la primera expressió de rebel·lia contra la introducció de les noves màquines. El 1821 es van produir aldarulls a Alcoi i Barcelona on els treballadors es van rebel·lar i van cremar fàbriques.

Classe social: Forma d’estratificació o organització social en què els individus s’agrupen segons característiques econòmiques, no jurídiques.

Exclaustració: Abandonament del convent per part d’un religiós. Fa referència a les lleis de l’època de Mendizábal per les quals es va decretar la supressió dels convents i dels monestirs dels ordres regulars on no visquessin entre vint-i-quatre i dotze clergues.

Acció directa: Activitat individual i violenta de l’anarquisme de caràcter terrorista. Després de la formació de la FTRE i la repressió, l'anarquisme va optar per l'acció directa.

Anarcosindicalisme: Corrent de l’anarquisme partidari de l’acció col·lectiva dels treballadors agrupats en sindicats revolucionaris, però contrària als mètodes terroristes.

Utopisme: Els profunds canvis socials i econòmics produïts per l'industrialisme van abonar el terreny del descontentament, així com el desig de societats millors, més humanes i justes. Les reivindicacions van ser recolzades pel socialisme, la primera d'elles va ser el socialisme utòpic que pretenia crear societats igualitàries, amb propietat col·lectiva i el repartiment just de riquesa. L'entrada de les doctrines socialistes va ser gràcies al socialisme utòpic.

Societats mutualistes: Associació que ajudava els obrers en cas d'atur, malaltia o mort. Per això els obrers necessitaven pagar una quota. Tot això va ser provocat pel luddisme. Els treballadors es van adonar que els seus problemes no provenien de les noves màquines, sinó de les condicions de treball que els donava el propietari. Va sorgir així un primer embrió d'associacionisme obrer per defensar els seus interessos.

Anarquisme: Significa sense autoritat ni poder, constitueix un dels corrents del "socialisme". Fa una crítica al capitalisme i a la necessitat de la seva eliminació. Després de la formació de la FRE amb principis anarquistes el 1881 es va canviar el seu nom a FTRE. Aquesta nova federació va augmentar el seu nombre d'afiliats. Durant l'etapa de 1893-1897 es va produir violència social. L'anarquisme va ser acusat d'estar darrere de la Mano Negra. Els atemptats anarquistes van ser seguits d'una gran repressió. L'abundància d'atemptats va aprofundir la divisió de l'anarquisme entre l'acció directa i els que defensaven una acció de masses. Van fundar organitzacions de caràcter sindical en orientació anarcosindicalista.

Entradas relacionadas: