Diccionari de termes polítics i econòmics
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB
Diccionari de termes polítics i econòmics
Subcontractació
Relació per la qual el titular d'un contracte principal acorda amb una altra persona (el subcontractista) la fabricació d'elements o la prestació de serveis que formen part d'aquest contracte.
Règim comú
Sistema de finançament que s'aplica a la majoria de comunitats autònomes, que reben de l'Administració central de l'Estat dos tipus de recursos: tributaris i no tributaris.
Règim foral
Sistema de finançament que s'aplica als territoris forals històrics d'acord amb la Disposició addicional primera de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia del País Basc i la Llei orgànica de reintegració i millorament del règim foral de Navarra.
Globalització
És una sèrie complexa de processos que es produeixen simultàniament en l'àmbit econòmic, polític, tecnològic, cultural i ecològic (tot i que a molt diverses velocitats i implicacions) i que abasten la major part de les regions del planeta.
Àrea geopolítica
Espai definit per unes característiques geogràfiques determinades i per un conjunt de relacions polítiques que se sustenten en aquesta base territorial.
Espai aeri
Part de l'atmosfera que hi ha damunt del territori d'un estat i de les seves aigües territorials. El límit superior d'aquest espai és imprecís i varia entre 40 i 60 km d'altitud segons diverses interpretacions.
Aigües territorials
Espai marítim que els estats consideraven com a propi i on exerceixen la seva sobirania jurisdiccional. Abasta 12 milles nàutiques a partir de la línia de base de la costa.
Espai Schengen
Espai territorial europeu on són vigents, des del 1995, els acords de Schengen sobre supressió de controls fronterers per garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers.
Agència Frontex
És l'Agència Europea per a la Gestió de la Cooperació Operativa a les Fronteres Exteriors dels estats membres de la UE.
Estatut d'autonomia
Document institucional bàsic d'una comunitat autònoma, que especifica, entre altres aspectes, les competències assumides per la comunitat. Ha de ser aprovat per la majoria absoluta del Congrés dels Diputats i, en alguns casos, per referèndum popular.
Vegueria
Territori sota la potestat d'un veguer, que era l'autoritat delegada del centre o vescomte i posteriorment del rei. Les vegueries van estar vigents des del S.XII fins al Decret de Nova Planta.
CECA
Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, creada amb l'objectiu d'impulsar una economia dels estats membres mitjançant l'establiment d'un mercat comú, sense aranzels, del carbó i acer.
Dret de petició
Dret dels ciutadans de fer qualsevol sol·licitud, de manera individual o col·lectiva, a les autoritats competents.
Principi de subsidiarietat
Forma de funcionament del conjunt d'organismes de la UE segons el qual les competències que poden assumir amb eficàcia les administracions més properes als ciutadans no són assumides per les administracions superiors més allunyades.