Diccionari de Termes Lingüístics: Definicions i Conceptes Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,67 KB

AVL: Acadèmia Valenciana de la Llengua

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és la institució que té per funció determinar i elaborar, en el seu cas, la normativa lingüística del valencià, així com vetllar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària, i la realitat lingüística genuïna valenciana, així com la normativització consolidada, a partir de les denominades Normes de Castelló.

Embodied

Embodied significa atribuir qualitats humanes a éssers no racionals, objectes o fenòmens naturals.

Sinonímia

Dues paraules són sinònimes quan tenen un significat igual o molt similar. Els sinònims són objecte d'estudi de la semàntica. Totes les paraules poden tenir un sinònim potencial, si bé les classes obertes tenen més probabilitats de tenir-ne un o d'incorporar-lo (és a dir, és més probable que un nom tingui un sinònim ara o en el futur que una preposició, per exemple). De fet, la sinonímia total no existeix gairebé mai, perquè cada paraula aporta un matís nou o tendeix a usar-se en un context propi (casa, llar, domicili, residència).

Exotopònim

Un exotopònim és un nom de lloc usat per una llengua determinada per a referir-se a un territori situat fora de la seva àrea lingüística. Per exemple, Nova York.

Lema

En lexicografia, un lema és l'entrada del diccionari que proporciona diversa informació i sol representar distintes formes flexionades: ésser és el lema de sóc, érem, fóreu, seràs, etc.

Normes de Castelló

Les Normes de Castelló són unes normes ortogràfiques elementals per a la llengua catalana-valenciana, que segueixen, bàsicament, les normes fabrianes, adaptades a les particularitats del valencià. Aquestes normes les van signar el 1932 les més importants institucions culturals del País Valencià. En certa manera, les normes troben un compromís, en el sentit que respecten en essència l'estil i les normes ideades per Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans, però permeten l'ús d'idiosincràsies valencianes. És important destacar que no són unes normes ortogràfiques completes; són simplement una guia. De fet, la situació del valencià estàndard actual segueix aquesta guia aproximadament, però és important tenir palès també que algunes coses que es consideren no ortogràfiques avui dia (com, per exemple, atre per altre) es permetien a les Normes de Castelló. De manera inversa, alguns mots acceptats per l'AVL actualment, no estan en l'esperit de les Normes.

Hipònim

Es diu hipònim del mot amb un camp significatiu inclòs en un altre de major extensió: rossinyol respecte a ocell, cadira respecte a moble.

Substrat

Un substrat és una llengua que, en un territori determinat, és substituïda per una altra a conseqüència d'una conquesta o colonització i que ha deixat trets.

Antrotopònim

Són antropònims els noms que designen pròpiament l'individu (prenoms), els que n'indiquen la família (cognoms o llinatges) i els que el designen per al·lusió a una circumstància extralegal (malnoms).

Terminografia

La terminografia és l'activitat pràctica derivada de la terminologia que integra operacions de recollida, sistematització i presentació en diferents productes terminològics dels termes d'una determinada branca del saber o de l'activitat humana. La terminografia segueix una sèrie de supòsits de base procedents de la teoria terminològica i, quan es duu a terme amb un objectiu normalitzador, ha de respectar una sèrie de recomanacions tècniques, formals i de procés de treball determinades internacionalment.

Microestructura

Entenem per microestructura les informacions que pot contenir un article de diccionari, la manera com estan representades i l'ordre en què apareixen. En aquesta fase, el lexicògraf ha de prendre diverses decisions respecte d'elements considerats generalment obligatoris i d'elements considerats optatius.

TERMCAT

El TERMCAT té com a objectiu planificar i coordinar la recerca, la normalització, l'emmagatzematge i la difusió de la terminologia catalana en relació amb les principals llengües de comunicació internacional.

Calc

Un calc és una forma de manlleu que imita l'esquema o la significació d'un mot o d'una locució estrangers i no llur realitat fonètica. Així, els mots gratacel (cat), rascacielos (cast) i gratte-ciel (fr) imiten el mot anglès sky-scraper.

DCVB: Diccionari català-valencià-balear

El Diccionari català-valencià-balear (DCVB), també anomenat Diccionari Alcover-Moll en honor als seus creadors, Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, és un diccionari descriptiu i etimològic que vol recollir tot el cabal lèxic del català i que és una gran font per als lingüistes i alhora una obra de lectura entretinguda per als no especialistes. Realitzat amb la col·laboració de moltíssimes persones que aportaren fitxes lexicogràfiques, la direcció i les tasques principals correspongueren a mossèn Antoni Maria Alcover i al seu col·laborador principal, Francesc de Borja Moll, gràcies al qual el Diccionari va ser culminat l'any 1962. Hi col·laboraren també, de manera notable, Manuel Sanchis Guarner i Aina Moll i Marquès.

Entradas relacionadas: