Diccionari de termes: Agències de notícies a Capitalisme
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,87 KB
Diccionari de termes
Agències de notícies o d’informació: Són una modalitat de periodisme essencial que recull informació de la seva àrea d’activitat. Es transmetien immediatament a la central per enviar-la el més ràpid possible als mitjans de comunicació. Es caracteritza per la rigorositat, la serietat i la veracitat de la informació. Reuters, Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP)
Anarquisme: Rebuig de l'estructuració política d'una societat, de tota norma política que procedeixi de dalt i, sobretot, de la necessitat d'un Estat per garantir l'ordre i la llibertat d'una societat. Neix com a moviment polític en el s. XIX.
Antic règim: Organització política, econòmica i social existent a Europa després del període feudal i anteriorment a les revolucions burgeses. El terme fou emprat inicialment -sobretot per Tocqueville- referit a la situació de l'estat francès abans de la Revolució Francesa. Es caracteritzà per la creació d'una societat estamental basada en el privilegi d'unes classes -noblesa i clergat- que fruïen de nombroses exempcions.
Autarquia: Situació teòrica d'economia autosuficient respecte a l'exterior. L'autarquia no comprèn l'autodeterminació dels pobles si no és sostinguda per la independència de la seva economia respecte al mercat exterior.
Avantguardes culturals: Moviments culturals de protesta, crítics amb la societat establerta del segle XX. Són els primers que arriben al lloc. Van produir gran quantitat d’obres artístiques.
Barroc: El Barroc és un moviment cultural i artístic que va tenir lloc a Europa aproximadament des del 1600 fins el 1750, que va impulsar un estil artístic que es dirigís a les elits, sinó al poble i lletrat. Així, en pintura i arquitectura, el Barroc utilitza una iconografia directa i teatral, amb tendència a una abundància d'ornamentació.
Biologia: Ciència que estudia els éssers vius, estudiant les seves conductes, les seves interrelacions, els seus vincles amb l'entorn i els seus hàbits reproductius.
Bombolla especulativa: Una bombolla especulativa és un fenomen econòmic que s’efectua en l'increment desproporcionat del preu corrent d'algun actiu o producte, de manera que aquest preu s'allunya substancialment del valor teòric del mateix.
Burgesia: La burgesia és una classe social que acostuma a estar caracteritzada per posseir els mitjans de producció, sobretot el capital, en les relacions econòmiques. El terme que prové del francès bourgeoisie, que originàriament significava "habitant de la ciutat", ja que els primers burgesos es van enriquir a partir del comerç i dels oficis pròpiament urbans, en oposició als terratinents rurals.
Capitalisme salvatge/ manxesterià: El capitalisme salvatge s'expressa sense controls de cap naturalesa, sense estar subjecte als principis de l'ètica, la solidaritat o el respecte per la vida en cap lloc de la terra. D'aquesta manera, imposa les seves condicions econòmiques, mercantils i comercials, industrials, militars i polítiques a la resta de la humanitat, sense atenir-se a normes ni valors, llevat dels que dicten els seus propis i descomunals interessos.
Capitalisme: Després de la caiguda del feudalisme, el model econòmic que va sorgir a Europa durant el segle XVI i va aconseguir imposar-se. És de caràcter privat. Aquests mitjans operen sobre la base del benefici, mentre que les decisions financeres es prenen en funció de la inversió de capital i amb vista a la competència pels mercats de consum i el treball assalariat.