Diccionari Històric: Edat Mitjana a la Península Ibèrica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,87 KB
Diccionari de l'Edat Mitjana a la Península Ibèrica
Conceptes Generals
Fur: Estatuts jurídics aplicables d'un territori determinat que establien un conjunt de drets i privilegis.
Muladí: Hispanovisigots que es van integrar a la religió, la cultura i l'economia de la dominació musulmana.
Marca Hispànica: Territori a la frontera de l'imperi carolingi amb Al-Andalus al sud dels Pirineus, des de finals del segle VIII fins a la seva independència efectiva en regnes i comtats.
Mesta: Associació de pastors de Lleó i de Castella creada el 1273 per Alfons X el Savi, a la qual va atorgar importants prerrogatives i privilegis, com ara els drets de pasturar i passar per conreus.
Mudèjar: Denominació dels musulmans que van continuar vivint en territoris conquerits pels cristians i sota el seu control polític.
Unificació Territorial: Procés d'unió política institucional de diversos territoris.
Monarquia Autoritària: Tipus de monarquia en la qual els reis imposen la seva autoritat sotmetent aquells que poden prendre'ls part del poder i creant organismes de govern i control dependents de la Corona.
Tribunal de la Santa Inquisició: Tribunal creat per l'autoritat del segle XIII per reprimir l'heretgia, la superstició i la bruixeria.
Uniformisme Religiós: Principi basat en la unitat al voltant d'una religió concreta.
Conversos: Jueus i musulmans convertits al cristianisme.
Biografies
Isabel I de Castella (1451-1504)
El 1464, el seu germà, el rei Enric IV, la va traslladar a la cort. El 1468, va ser escollida com a successora a la Corona, per davant de Joana, la filla del rei, que es deia que no era filla del rei sinó del senyor Beltrán. El 1474, a la mort del rei, una part de la noblesa va proclamar reina Isabel i una altra Joana, que va rebre a més a més el suport de la Corona de Portugal. Després d'anys de guerra civil, el 1479, el conflicte va finalitzar a favor d'Isabel. Aquell mateix any, el seu marit Ferran va heretar la Corona d'Aragó i es va iniciar així la unió dinàstica.
Ferran II d'Aragó (1452-1516)
Es va casar el 1469 amb Isabel, hereva de la Corona de Castella. La seva contribució a la victòria d'Isabel en la guerra civil contra els partidaris de Joana va ser decisiva. El 1475, amb la firma de la Concòrdia de Segòvia, va ser anomenat rei de Castella. El 1479, a la mort de Joan II, es va convertir en rei de la Corona d'Aragó. El 1486 va dictar la Sentència Arbitral de Guadalupe. El 1493, va aconseguir la restitució dels comtats del Rosselló i Cerdanya i va iniciar la intervenció a Itàlia amb el rei de França, que va portar com a conseqüència la conquesta de Nàpols.