Diabetis: Concepte, causes, manifestacions i tractament
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 17,03 KB
Concepte de diabetis
Malaltia metabòlica amb augment dels nivells de glucosa en sang (hiperglucèmia).
Conseqüència de:
- La disminució d’insulina per part de les cèl·lules beta del pàncrees (DM 1)
- Una activitat insuficient d'aquesta hormona (DM2)
Insulina:
És una hormona que fabriquen les cèl·lules beta del pàncrees.
- Per a què serveix?
- Per fer entrar la glucosa dins les cèl·lules.
- Assegura les reserves de glucosa en el fetge en forma de glucogen.
- Afavoreix l'emmagatzemen dels greixos
- Estimula la síntesi de proteïnes
Glucosa:
Hidrat de carboni simple i és la font energètica de les cèl·lules.
- 2 fonts glucosa: Aliments (sucre) Fetge (glucògen)
Hiperglucèmia
- No insulina no sucre a la cèl·lula
- Augment a la sang en quantitats elevades
- La hiperglucèmia crònica s'acompanya de modificacions del metabolisme de carbohidrats, lípids i proteïnes
- S’ associa a dany i disfuncions d’alguns òrgans: ulls, ronyons, cor, ...
Manifestacions metabòliques
- Alteracions metabòliques per manca d'insulina:
- Disminució de la glucosa cel·lular i augment de la seva producció
- Mobilització del greix
- Pèrdua de proteïnes corporals (musculars)
Conseqüències en els principals òrgans i teixits
- Teixit adipós: lipòlisi
- Múscul: la degradació
- Fetge: de glucagó
Manifestacions clíniques
- Pèrdua de pes
- Presència de cetones en l’orina (a causa de la degradació musuclar i greixos)
- Fatiga
- Irritabilitat
- Visió borrosa
- Llagues de cicatrització lenta
- Infeccions freqüents
Diagnòstic DM
- Símptomes + Bioquímica
- Glucèmia basal (en deju) ≥ 126 mg/dlb
- 2.HbA1c ≥ 6,5 %
- Glucèmia postpandrial a les 2 hores del test de sobrecàrrega oral a la glucosa (75g) ≥ 200 mg/dL (en individus asimptomàtics)
- Glucèmia plasmàtica ≥200 mg/dl en pacients con símptomes clàssics d'hiperglucèmia o crisis d'hiperglucèmia
- Considerar proves en individus 25 + factors de risc
Test Tolerància Oral a la Glucosa
- TTOG
- Fer 3 dies de dieta > 250g HHCC
- Ingerir 75g de glucosa en 5 ´
- Determinar glucosa a 0’ i a 120’
- Nens:1,75g / kg
- Test cribatge Diabetes Gestacional: 50 g (test O’Sullivan)
Paràmetre | Avantatges | Desavantatges |
Glucèmia basal | • Ràpid i fàcil • Una sola mostra • Prediu complicacions microvasculars | • La mostra no és estable • Alta variabilitat dia a dia • Necessita dejuni • Reflexa la homeòstasis de la glucosa en un sol punt |
Glucèmia plasmàtica post pandrial | • Prediu complicacions microvascular | • La mostra no és estable • Alta variabilitat dia a dia • Incòmoda (2 h de duració) • Sabor desagradable • Cost |
HbA1c | • No necessita dejuni • Prediu complicacions microvascular • Millor predictor de la malaltia macrovascular (GB o GP 2 h ) • Baixa variabilitat dia a dia • Reflexa la concentració de glucosa a llarg termini | • Cost • No proporciona una mesura sobre la variabilitat glucèmica o la hipoglucèmia • Mesura no real en diverses circumstancies ( dèficit de ferro, anèmia hemolítica, malaltia hepàtica o renal greu) • Variacions segons ètnia i en l'envelliment • No es útil pel diagnòstic en nens, ado, dones embarassades |
Tot i les limitacions que presenten la GB o HbAc1 són les més comunes i consensuades mundialment per la seva facilitat d'aplicació.
CLASSIFICACIÓ DM
- DIABETES TIPUS I (5%)
- DIABETIS TIPUS II (90%)
- DIABETIS GESTACIONAL
- ALTRES TIPUS DE DIABETIS
- CATEGORIES INERMÈDIES
DIABETES TIPUS I
- Deficiència total en la secreció d'insulina
- -Autoimmune : Més comú en nens i adolescents i la LADA
- -Idiopàtica : És més rara
DIABETIS TIPUS II
- Resistència a la insulina i una relativa deficiència a aquesta hormona
- -Etiologia :Força desconeguda (90 %)
- edat adulta (MODY
- Risc : En individus adults amb IMC > 30 kg/m2 molt mes risc
DIABETIS GESTACIONAL
- Diabetis diagnosticada durant la gestació
- pot identificar pacients de risc de fer DM2
- Factors de risc : Edat, obesitat i altre fill pes > als 4 Kg
- Detecció precoç : Prova d'O ' Sullivan entre les 24-28 setmanes l'embaràs
Altres tipus específics de diabetis:
- Defectes genètics de la funció de la cèl·lula ß ( MODY)
- Malalties del pàncrees exocrina : PANCREATITIS, FIBROSIS QUÍSTICA, NEO, TRAUMA/PANCREATECTOMIA,
- Infeccions
- Induïdes por drogues o agents químics.
- Endocrinopaties: SINDROME CUSHING, ACROMEGÀLIA, FEOCROMATOCITOMA, ..
Grup 1:
DM autoinmune: nivell d'insulina disminuït, nivells de glucosa en sang molt elevats, edat inici joves, no presenten sobrepès i si tenen anticossos. Necessiten isulina des dne l'inici.
Grup 2:
DM amb deficiència d'insulina: Són similars al gruo 1, però no presenten anticossos en sang. Necessiten insulina. Tenen un risc elevat de tenir problemes oculars (retinopaties)
Grup 3:
DM amb resistència a la insulina: Presenten una mala resposta del cos a l'acció de la insulina i obesitat. obesitat. Tenen un risc elevat de tenir nefropatia.
Grup 4:
DM relacionada con la obesitat: Presenten obesitat, tenen una moderada elevació del a glucosa però sense resistència a la insulina.
Grup 5:
DM relacionada amb la edat: Tenen una elevada edat al inici de la malaltia i una elevació moderada de la glucosa.
Perquè és una malaltia tant important?
- Elevada prevalença (12%)
- Augment progressiu
- Augment del risc de mortalitat
- Complicacions a llarg termini: micro 43% Macro 33%
- Redueix la qualitat de vida
- Cost Sanitari important
Recomanacions per cribatge
- Tota persona mes gran de 45 anys (si normal cada 3 anys)
- Obesitat
- Familiar de primer grtau de DM2
- Diabetis gestacional o ,microsoma
- HTA
- DLP (HDL baix o Tg elevats)
- IG o GBA
Es pot prevenir la DMI?
- La prevenció encara està en fase d’estudi.
- Prevenció de les complicacions: – Diagnòstic precoç – Tractament adequat
Quins tractament hi ha per a la DM I ?
En aquest moment: la insulina.
Insulina i prou per tractar la DMI?
Cal tenir coneixements d’alimentació per saber menjar correctament, practicar exercici físic adequat i saber el nivell de glucèmia per dosificar la insulina.
Tractament:
Activitat física, alimentació equilibrada i medicació.
Objectiu:
Control glicèmia per minimitzar les complicacions micro i macro vasculars, les hipoglucèmies i el sobrepès
Intervenció dietètica
- Prescripció de la pauta dietètica segons informació obtinguda en l’entrevista dietètica :INDIVIDUALITZAR – segons tipus de diabetis(DM1, DM2, gestacional, intolerància a la glucosa……. –segons capacitat d’aprenentatge, factors culturals, econòmics, ètnics,etc.
- Eines educatives adaptades (sistema de racions, volums, mesures casolanes,app...etc.)
- Empodarament del pacient
Tractament general dietètic per la DM
- Promoure patrons de dieta saludable (dieta mediterrània)
- Aconseguir o mantenir un pes saludable
- Millorar el control de la glucèmia i minimitzar-ne les fluctuacions.
- Millorar i controlar els lípids i la TA
- Prevenir i tractar les complicacions agudes: la hipoglucèmia i la hiperglucèmia.
- Prevenir i/o retardar les complicacions cròniques.
Índex glucèmic
- Quantitat i tipus de carbohidrat
- Contingut en greix i proteïnes
- Contingut en fibra
- Moment de la ingesta
- Barrejar amb altres aliments
- Manipulació (pelat..)
- Tipus de cocció
- Consistència de l'aliment
Fibra
- Sensació de sacietat
- Augment del trànsit intestinal
- Prevé malalties cardiovasculars
- Control del colesterol
- 1g Fibra = 1-1'25 Kcal
Tractament dietètic
Ajustar dosis de insulina, alimentció i exercici físic.
Repartició aproximada:
-45-50% HC kcal (HC lents)
-15-20 Prot kcal (0'8-1g/kg/dia)
-20-30% Lípids kcal (>AGMI)
*Fibra >25g dia
1RACIÓ HC = 10g HC
1GOT = 2 Racions HC = 40g de pà
Farinacis (cru)
-Sucre, mel, caramels, cacau en pols 10g
-Pasta, arròs, farines i pà torrat, sèmola, puré de patata (flocs), pa ratllat, cereals d'esmorzar, galetes maria, malmelada 15g
-Pa, llegums, crispetes, xips, socolata 20g
-Patates, moniatos, blat de moro 50g
-Pèsols i faves fresques 60g
Làctics
-Llet (sencera o desnatada) 200ml
-Iogurt natural 200g
-Iogurt de sabors o fruites 70g
-Flam 50g
-Formatge fresc, mató 250g
-Gelat cremòs 40g
Fruites
-Meló, síndria, maduixes 200g
-Poma, pera, taronja, cireres, kiwi, présses, pinya, nespres, figues, mango, magrana, mores 80-100g
-Plàtan, raïm, cireres, caquis 50g
1 Ració de verdures
de 200 a 300 g de qualsevol verdura
Edulcurants: Aspartam,sacarina, acesulfame K, cyclamat,esteviol, polialcohols (HC)(sorbitol, manitol, xilitol..)
Frcutosa i mél són sucres
Productes dietètics
Avantatges:
-Informació nutricional, etiquetat nutricional
-Possibilitat d'utilitzar productes alternatius de forma puntual
Inconvenients:
-En ocasions, informació esbieixada
-Possible abús de consum
-Preu elevat
-Pitjor qualitat organolèptica
DIETA: ENERGIA
• COM CALCULAR L’ ENERGIA I REPARTIR ELS HC AL DIA ?
• ADULTS: com la resta de la població
• NENS: 1000kc + 100 x anys d’edat
DIETA: ENERGIA REPARTICIÓ
Repartició aproximada
• 45-55% HC kcal i g
• 15-20% Pr kcal i g
• 20 -30% Gr kcal i g
• 20 -30% Gr kcal i g
Nen de 8 anys: 1000 + 800 = 1800kc
• HC: 55% 990 kc: 4 kcal = 247.5 g HC
• Pr: 15% 270 kc: 4kc = 67.5 g Pr
• Gr: 30% 540 kc: 9 kc = 60 g Gr:
Complicacions
• Complicacions agudes: Hipoglucèmia, Cetosi
• Complicacions tardanes(macro / micro): Retinopatia, Nefropatia, Neuropatia
• Peu diabètic (compendi micro i macro angiopatia
Hipoglucèmia
• Disminució exagerada de la concentració de glucosa a la sang:
• Símptomes: varien segons les persones
• Altres manifestacions si no es reacciona: Canvis de comportament; dificultat per parlar; pèrdua de capacitat de resposta; convulsions i pèrdua de consciència --->coma hipoglucèmic
Causes d'hipoglucèmia
Desequilibri entre: insulina; Hidrats de carboni i Exercici físic.
• Causes:
Dosis excessiva d’insulina
No ingerir les racions recomanades
Retardar horari ingestes àpats
Haver fet exercici no programat i no haver disminuït l’ insulina o augmentat els HC)
Tractament de la hipoglucèmia
• Davant el primer símptoma sucre COM? • Aigua + 1 cullerada de sucre
• Sucs de fruita (150 ml)
• Begudes refrescants ensucrades
• Fruita ....
en funció del moment:
• Abans d’un àpat: començar per la fruita + el menjar desprès
• Entre menjar o nit: (amb símptomes discrets): llet o llet i galetes
• Durant l’exercici físic: parar i prendre suc
CETOSI
• La cetosi es produeix quan a en l’organisme de la persona amb DM hi ha una manca important d’insulina.
Factor desencadenant:
Dosis insuficients
Autocontrol deficient
Malaltia intercurrent que augmenta les necessitats d’insulina
No seguiment de la pauta dietètica
Conseqüències:
• Manca de carburant a l’interior de la cèl·lula
• hiperglucèmia
• Glucosúria intensa
• Poliúria
• Polidípsia → no es pot utilitzar la glucosa Cos utilitza altre carburant els greixos → Cossos cetònics o cetona : alè típic; mal de panxa, vòmits, hiperventilació, obnubilació progressiva , pèrdua de consciencia
Buscar i tractar el factor desencadenant
• Assegurar aport insulina
• Assegurar aport HHCC
• HHCC fàcils tolerar: alternar brous rics ens sals minerals, llet, purés, sucs de fruita, cereals ....
• Contactar hospital si no resolució
Nit: dosis insuficient d’insulina, fenomen de l’alba, Efecte Somogy, hipoglucèmia sense rebot
Complicacions tardanes
• Afecten els vasos petits (ulls, ronyons, nervis perifèrics) o els grans (arteriosclerosis, malaltia cardiovascular) – Retinopatia – Nefropatia – Neuropatia perifèrica i macroangiopatia
• Factors: Control metabòlic; HTA; tabac i genètica
NEFROPATIA DIABÈTICA
Tractament : Depenent de la fase evolutiva
-No Insuficiència renal terminal : Control glucèmic Control Tensió arterial Abstinència tabac Control lipídic Dieta hipoproteica Evitar fàrmacs nefrotòxics
-Insuficiència renal terminal: Diàlisi Trasplantament renal
Complicacions macrovasculars
Malaltia macrovascular
Malaltia coronària cardíaca
Malaltia cerebrovascular
Malaltia vascular perifèrica
Peu diabètic
Risc del peu diabètic: compendi de micro/macro
Nefropatia
Malaltia vascular perifèrica
objetivos DM1: pauta nutricional
• Control de la glicemia:
-Ajustar dosis de insulina + alimentación+ ejercicio físico
–INSULINOTERAPIA CONVENCIONAL
-Horarios constantes según la acción de la insulina
-Dosis de insulina en función del alimento que consume i / o requiere.
-Vigilancia de la glicemia
–TRACTAMENT INTENSIU
-Ajustar dosis de insulina previa a la comida
-Administrar insulina para refrigerios extras
-Digerir la insulina previa a la comida para las siguientes comidas
objetivos DM2: pauta nutricional
• Control de la glicemia y lípidos
-Cambios en el estilo de vida:
• Alimentación
• Ejercicio físico.
-Peso razonable
-Restricción calórico moderada
Què passa durant l’ exercici?
La resposta natural del cos durant un exercici mantingut és sang ---> utilització dels músculs El pacients amb DM, haurien de reduir la dosis d’insulina per evitar la hipoglucèmia
Post exercici (24h) augment de la sensibilitat a la insulina i la glucèmia estarà més baixa a causa de la utilització del glucogen hèpàtic
• Activitats de llarga durada: alpinisme, maratons, ciclisme… : hipoglucemiants, menys efecte de les hormones de contra regulació.
• Activitats de curta durada: velocitat, culturisme, halterofília...:nivells mes alts de glicèmia.
Beneficis de l’exercici
• Pot millorar el control de la DM
• Pot
• Afavorir la pèrdua de pes ?!
• Contribuir a
• Millorar elasticitat muscular
• Augmentar el benestar i la qualitat de vida
• Si volem baixar pes, millor