Diabetis: Concepte, causes, manifestacions i tractament

Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 17,03 KB

Concepte de diabetis

Malaltia metabòlica amb augment dels nivells de glucosa en sang (hiperglucèmia).

Conseqüència de:

  • La disminució d’insulina per part de les cèl·lules beta del pàncrees (DM 1)
  • Una activitat insuficient d'aquesta hormona (DM2)

Insulina:

És una hormona que fabriquen les cèl·lules beta del pàncrees.

  • Per a què serveix?
  • Per fer entrar la glucosa dins les cèl·lules.
  • Assegura les reserves de glucosa en el fetge en forma de glucogen.
  • Afavoreix l'emmagatzemen dels greixos
  • Estimula la síntesi de proteïnes

Glucosa:

Hidrat de carboni simple i és la font energètica de les cèl·lules.

  • 2 fonts glucosa: Aliments (sucre) Fetge (glucògen)

Hiperglucèmia

  • No insulina no sucre a la cèl·lula
  • Augment a la sang en quantitats elevades
  • La hiperglucèmia crònica s'acompanya de modificacions del metabolisme de carbohidrats, lípids i proteïnes
  • S’ associa a dany i disfuncions d’alguns òrgans: ulls, ronyons, cor, ...

Manifestacions metabòliques

  • Alteracions metabòliques per manca d'insulina:
  • Disminució de la glucosa cel·lular i augment de la seva producció
  • Mobilització del greix
  • Pèrdua de proteïnes corporals (musculars)

Conseqüències en els principals òrgans i teixits

  • Teixit adipós: lipòlisi
  • Múscul: la degradació
  • Fetge: de glucagó

Manifestacions clíniques

  • Pèrdua de pes
  • Presència de cetones en l’orina (a causa de la degradació musuclar i greixos)
  • Fatiga
  • Irritabilitat
  • Visió borrosa
  • Llagues de cicatrització lenta
  • Infeccions freqüents

Diagnòstic DM

  • Símptomes + Bioquímica
  • Glucèmia basal (en deju) ≥ 126 mg/dlb
  • 2.HbA1c ≥ 6,5 %
  • Glucèmia postpandrial a les 2 hores del test de sobrecàrrega oral a la glucosa (75g) ≥ 200 mg/dL (en individus asimptomàtics)
  • Glucèmia plasmàtica ≥200 mg/dl en pacients con símptomes clàssics d'hiperglucèmia o crisis d'hiperglucèmia
  • Considerar proves en individus 25 + factors de risc

Test Tolerància Oral a la Glucosa

  • TTOG
  • Fer 3 dies de dieta > 250g HHCC
  • Ingerir 75g de glucosa en 5 ´
  • Determinar glucosa a 0’ i a 120’
  • Nens:1,75g / kg
  • Test cribatge Diabetes Gestacional: 50 g (test O’Sullivan)

Paràmetre

Avantatges

Desavantatges

Glucèmia basal

• Ràpid i fàcil

• Una sola mostra

• Prediu complicacions microvasculars

• La mostra no és estable

• Alta variabilitat dia a dia

• Necessita dejuni

• Reflexa la homeòstasis 

de la glucosa en un sol 

punt

Glucèmia plasmàtica post pandrial

• Prediu complicacions microvascular

• La mostra no és estable

• Alta variabilitat dia a dia

• Incòmoda (2 h de 

duració)

• Sabor desagradable

• Cost

HbA1c

• No necessita dejuni

• Prediu complicacions microvascular

• Millor predictor de la malaltia macrovascular (GB o GP 2 h )

• Baixa variabilitat dia a dia

• Reflexa la concentració de glucosa a llarg termini

• Cost

• No proporciona una 

mesura sobre la variabilitat

glucèmica o la hipoglucèmia

• Mesura no real en 

diverses circumstancies 

( dèficit de ferro, anèmia 

hemolítica, malaltia 

hepàtica o renal greu)

• Variacions segons 

ètnia i en l'envelliment

• No es útil pel diagnòstic 

en nens, ado, dones 

 embarassades

Tot i les limitacions que presenten la GB o HbAc1 són les més comunes i consensuades mundialment per la seva facilitat d'aplicació.

CLASSIFICACIÓ DM

  • DIABETES TIPUS I (5%)
  • DIABETIS TIPUS II (90%)
  • DIABETIS GESTACIONAL
  • ALTRES TIPUS DE DIABETIS
  • CATEGORIES INERMÈDIES

DIABETES TIPUS I

  • Deficiència total en la secreció d'insulina
  • -Autoimmune : Més comú en nens i adolescents i la LADA
  • -Idiopàtica : És més rara

DIABETIS TIPUS II

  • Resistència a la insulina i una relativa deficiència a aquesta hormona
  • -Etiologia :Força desconeguda (90 %)
  • edat adulta (MODY
  • Risc : En individus adults amb IMC > 30 kg/m2 molt mes risc

DIABETIS GESTACIONAL

  • Diabetis diagnosticada durant la gestació
  • pot identificar pacients de risc de fer DM2
  • Factors de risc : Edat, obesitat i altre fill pes > als 4 Kg
  • Detecció precoç : Prova d'O ' Sullivan entre les 24-28 setmanes l'embaràs

Altres tipus específics de diabetis:

  • Defectes genètics de la funció de la cèl·lula ß ( MODY)
  • Malalties del pàncrees exocrina : PANCREATITIS, FIBROSIS QUÍSTICA, NEO, TRAUMA/PANCREATECTOMIA,
  • Infeccions
  • Induïdes por drogues o agents químics.
  • Endocrinopaties: SINDROME CUSHING, ACROMEGÀLIA, FEOCROMATOCITOMA, ..

Grup 1:

DM autoinmune: nivell d'insulina disminuït, nivells de glucosa en sang molt elevats, edat inici joves, no presenten sobrepès i si tenen anticossos. Necessiten isulina des dne l'inici.

Grup 2:

DM amb deficiència d'insulina: Són similars al gruo 1, però no presenten anticossos en sang. Necessiten insulina. Tenen un risc elevat de tenir problemes oculars (retinopaties)

Grup 3:

DM amb resistència a la insulina: Presenten una mala resposta del cos a l'acció de la insulina i obesitat. obesitat. Tenen un risc elevat de tenir nefropatia.

Grup 4:

DM relacionada con la obesitat: Presenten obesitat, tenen una moderada elevació del a glucosa però sense resistència a la insulina.

Grup 5:

DM relacionada amb la edat: Tenen una elevada edat al inici de la malaltia i una elevació moderada de la glucosa.

Perquè és una malaltia tant important?

  • Elevada prevalença (12%)
  • Augment progressiu
  • Augment del risc de mortalitat
  • Complicacions a llarg termini: micro 43% Macro 33%
  • Redueix la qualitat de vida
  • Cost Sanitari important

Recomanacions per cribatge

  • Tota persona mes gran de 45 anys (si normal cada 3 anys)
  • Obesitat
  • Familiar de primer grtau de DM2
  • Diabetis gestacional o ,microsoma
  • HTA
  • DLP (HDL baix o Tg elevats)
  • IG o GBA

Es pot prevenir la DMI?

  • La prevenció encara està en fase d’estudi.
  • Prevenció de les complicacions: – Diagnòstic precoç – Tractament adequat

Quins tractament hi ha per a la DM I ?

En aquest moment: la insulina.

Insulina i prou per tractar la DMI?

Cal tenir coneixements d’alimentació per saber menjar correctament, practicar exercici físic adequat i saber el nivell de glucèmia per dosificar la insulina.

Tractament:

Activitat física, alimentació equilibrada i medicació.

Objectiu:

Control glicèmia per minimitzar les complicacions micro i macro vasculars, les hipoglucèmies i el sobrepès

Intervenció dietètica

  • Prescripció de la pauta dietètica segons informació obtinguda en l’entrevista dietètica :INDIVIDUALITZAR – segons tipus de diabetis(DM1, DM2, gestacional, intolerància a la glucosa……. –segons capacitat d’aprenentatge, factors culturals, econòmics, ètnics,etc.
  • Eines educatives adaptades (sistema de racions, volums, mesures casolanes,app...etc.)
  • Empodarament del pacient

Tractament general dietètic per la DM

  • Promoure patrons de dieta saludable (dieta mediterrània)
  • Aconseguir o mantenir un pes saludable
  • Millorar el control de la glucèmia i minimitzar-ne les fluctuacions.
  • Millorar i controlar els lípids i la TA
  • Prevenir i tractar les complicacions agudes: la hipoglucèmia i la hiperglucèmia.
  • Prevenir i/o retardar les complicacions cròniques.

Índex glucèmic

  • Quantitat i tipus de carbohidrat
  • Contingut en greix i proteïnes
  • Contingut en fibra
  • Moment de la ingesta
  • Barrejar amb altres aliments
  • Manipulació (pelat..)
  • Tipus de cocció
  • Consistència de l'aliment

Fibra

  • Sensació de sacietat
  • Augment del trànsit intestinal
  • Prevé malalties cardiovasculars
  • Control del colesterol
  • 1g Fibra = 1-1'25 Kcal

Tractament dietètic

Ajustar dosis de insulina, alimentció i exercici físic.

Repartició aproximada:

-45-50% HC kcal (HC lents)

-15-20 Prot kcal (0'8-1g/kg/dia)

-20-30% Lípids kcal (>AGMI)

*Fibra >25g dia

1RACIÓ HC = 10g HC

1GOT = 2 Racions HC = 40g de pà

Farinacis (cru)

-Sucre, mel, caramels, cacau en pols 10g

-Pasta, arròs, farines i pà torrat, sèmola, puré de patata (flocs), pa ratllat, cereals d'esmorzar, galetes maria, malmelada 15g

-Pa, llegums, crispetes, xips, socolata 20g

-Patates, moniatos, blat de moro 50g

-Pèsols i faves fresques 60g

Làctics

-Llet (sencera o desnatada) 200ml

-Iogurt natural 200g

-Iogurt de sabors o fruites 70g

-Flam 50g

-Formatge fresc, mató 250g

-Gelat cremòs 40g

Fruites

-Meló, síndria, maduixes 200g

-Poma, pera, taronja, cireres, kiwi, présses, pinya, nespres, figues, mango, magrana, mores 80-100g

-Plàtan, raïm, cireres, caquis 50g

1 Ració de verdures

de 200 a 300 g de qualsevol verdura

Edulcurants: Aspartam,sacarina, acesulfame K, cyclamat,esteviol, polialcohols (HC)(sorbitol, manitol, xilitol..)

Frcutosa i mél són sucres

Productes dietètics

Avantatges:

-Informació nutricional, etiquetat nutricional

-Possibilitat d'utilitzar productes alternatius de forma puntual

Inconvenients:

-En ocasions, informació esbieixada

-Possible abús de consum

-Preu elevat

-Pitjor qualitat organolèptica

DIETA: ENERGIA

• COM CALCULAR L’ ENERGIA I REPARTIR ELS HC AL DIA ?

• ADULTS: com la resta de la població

• NENS: 1000kc + 100 x anys d’edat

DIETA: ENERGIA REPARTICIÓ

Repartició aproximada

• 45-55% HC kcal i g

• 15-20% Pr kcal i g

• 20 -30% Gr kcal i g

• 20 -30% Gr kcal i g

Nen de 8 anys: 1000 + 800 = 1800kc

• HC: 55% 990 kc: 4 kcal = 247.5 g HC

• Pr: 15% 270 kc: 4kc = 67.5 g Pr

• Gr: 30% 540 kc: 9 kc = 60 g Gr:

Complicacions

• Complicacions agudes: Hipoglucèmia, Cetosi

• Complicacions tardanes(macro / micro): Retinopatia, Nefropatia, Neuropatia

• Peu diabètic (compendi micro i macro angiopatia

Hipoglucèmia

• Disminució exagerada de la concentració de glucosa a la sang:

• Símptomes: varien segons les persones

• Altres manifestacions si no es reacciona: Canvis de comportament; dificultat per parlar; pèrdua de capacitat de resposta; convulsions i pèrdua de consciència --->coma hipoglucèmic

Causes d'hipoglucèmia

Desequilibri entre: insulina; Hidrats de carboni i Exercici físic.

• Causes:

Dosis excessiva d’insulina

No ingerir les racions recomanades

Retardar horari ingestes àpats

Haver fet exercici no programat i no haver disminuït l’ insulina o augmentat els HC)

Tractament de la hipoglucèmia

• Davant el primer símptoma  sucre COM? • Aigua + 1 cullerada de sucre

• Sucs de fruita (150 ml)

• Begudes refrescants ensucrades

• Fruita ....

en funció del moment:

• Abans d’un àpat: començar per la fruita + el menjar desprès

• Entre menjar o nit: (amb símptomes discrets): llet o llet i galetes

• Durant l’exercici físic: parar i prendre suc

CETOSI

• La cetosi es produeix quan a en l’organisme de la persona amb DM hi ha una manca important d’insulina.

Factor desencadenant:

 Dosis insuficients

 Autocontrol deficient

 Malaltia intercurrent que augmenta les necessitats d’insulina

 No seguiment de la pauta dietètica

Conseqüències:

• Manca de carburant a l’interior de la cèl·lula

• hiperglucèmia

• Glucosúria intensa

• Poliúria

• Polidípsia → no es pot utilitzar la glucosa Cos utilitza altre carburant  els greixos → Cossos cetònics o cetona : alè típic; mal de panxa, vòmits, hiperventilació, obnubilació progressiva , pèrdua de consciencia

Buscar i tractar el factor desencadenant

• Assegurar aport insulina

• Assegurar aport HHCC

• HHCC fàcils tolerar: alternar brous rics ens sals minerals, llet, purés, sucs de fruita, cereals ....

• Contactar hospital si no resolució

Nit: dosis insuficient d’insulina, fenomen de l’alba, Efecte Somogy, hipoglucèmia sense rebot

Complicacions tardanes

• Afecten els vasos petits (ulls, ronyons, nervis perifèrics) o els grans (arteriosclerosis, malaltia cardiovascular) – Retinopatia – Nefropatia – Neuropatia perifèrica i macroangiopatia

• Factors: Control metabòlic; HTA; tabac i genètica

NEFROPATIA DIABÈTICA

Tractament : Depenent de la fase evolutiva

-No Insuficiència renal terminal : Control glucèmic Control Tensió arterial Abstinència tabac Control lipídic Dieta hipoproteica Evitar fàrmacs nefrotòxics

-Insuficiència renal terminal: Diàlisi Trasplantament renal

Complicacions macrovasculars

Malaltia macrovascular

Malaltia coronària cardíaca

Malaltia cerebrovascular

Malaltia vascular perifèrica

Peu diabètic

Risc del peu diabètic: compendi de micro/macro

Nefropatia

Malaltia vascular perifèrica

objetivos DM1: pauta nutricional

• Control de la glicemia:

-Ajustar dosis de insulina + alimentación+ ejercicio físico

–INSULINOTERAPIA CONVENCIONAL

-Horarios constantes según la acción de la insulina

-Dosis de insulina en función del alimento que consume i / o requiere.

-Vigilancia de la glicemia

–TRACTAMENT INTENSIU

-Ajustar dosis de insulina previa a la comida

-Administrar insulina para refrigerios extras

-Digerir la insulina previa a la comida para las siguientes comidas

objetivos DM2: pauta nutricional

• Control de la glicemia y lípidos

-Cambios en el estilo de vida:

   • Alimentación

   • Ejercicio físico.

-Peso razonable

-Restricción calórico moderada

Què passa durant l’ exercici?

La resposta natural del cos durant un exercici mantingut és sang ---> utilització dels músculs  El pacients amb DM, haurien de reduir la dosis d’insulina per evitar la hipoglucèmia

Post exercici (24h) augment de la sensibilitat a la insulina i la glucèmia estarà més baixa a causa de la utilització del glucogen hèpàtic

• Activitats de llarga durada: alpinisme, maratons, ciclisme… : hipoglucemiants, menys efecte de les hormones de contra regulació.

• Activitats de curta durada: velocitat, culturisme, halterofília...:nivells mes alts de glicèmia.

Beneficis de l’exercici

• Pot millorar el control de la DM

• Pot

• Afavorir la pèrdua de pes ?!

• Contribuir a

• Millorar elasticitat muscular

• Augmentar el benestar i la qualitat de vida

• Si volem baixar pes, millor

Entradas relacionadas: