Determinants Socials de la Salut i Salut Oral

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,13 KB

Determinants de la Salut

Model multinivell de determinants de la salut de Dahlgren i Whitehead (1991)

Propietats dels determinants de salut:

  1. Cada factor és important per si mateix, alhora que tots estan interrelacionats; de fet, la influència combinada d'aquests factors conjuntament determina l'estat de salut.
  2. Actuen a diversos nivells: individual, familiar, local, comunitari i social.
  3. Són acumulatius.
  4. Són causals o protectors.

Determinants Socials de la Salut

Són les condicions socials i econòmiques que influeixen en les diferències individuals i col·lectives en l'estat de salut.

Riscos associats a les condicions de vida i treball (distribució d'ingressos, benestar, poder...), més que a factors individuals (estil de vida) i que augmenten la vulnerabilitat a les malalties.

Associat a la política (segons alguns punts de vista)?

Comissió sobre Determinants Socials de Salut (OMS) → "La distribució inequívoca dels fenòmens que danyen la salut no és un fenomen natural, sinó el resultat d'una combinació tòxica de polítiques públiques de la pobresa, acords econòmics desiguals i mal govern".

Efectes

  • Repercuteixen directament en la salut.
  • Permeten predir la iniquitat sanitària (variació en l'estat de salut).
  • Estructuren els comportaments relacionats amb la salut.
  • Interactuen mútuament en la generació de salut.

Fets Provats

  1. Estatus socioeconòmic: "la pendent social". A mesura que disminueix l'escala social es redueix l'esperança i la qualitat de vida.
  2. Estrès i les seves circumstàncies: riscos psicosocials (ansietat, inseguretat, baixa autoestima, aïllament social...) s'acumulen al llarg de la vida i són causa de malalties, salut mental fràgil i fins i tot mort prematura.
  3. Primers anys de vida i educació: la base de la salut adulta s'estableix en el període prenatal i la primera infància. Un desenvolupament lent i un suport emocional escàs augmenten el risc de mala salut durant la vida adulta.
  4. Exclusió social: la pobresa, la privació relativa i l'exclusió social tenen un gran impacte sobre la salut i provoquen la mort prematura.
  5. Treball: l'organització social del treball, els estils de gestió i les relacions socials en el treball són importants per a la salut.
  6. Atur: efectes relacionats tant amb les seves conseqüències psicològiques com amb els problemes econòmics que comporta, especialment l'endeutament. La inseguretat laboral augmenta l'ansietat, la depressió, l'autopercepció de la mala salut i els factors de risc de cardiopatia.
  7. Suport social: les bones relacions socials contribueixen a la bona salut de forma notable a l'hora de proporcionar recursos emocionals i pràctics necessaris.
  8. Addiccions (drogues, alcohol, tabac): les persones consumidores pateixen les conseqüències d'aquest consum que estan influïdes per l'entorn més ampli social. Està clarament relacionat amb els marcadors de la desavantatge social i econòmica.
  9. Alimentació: una dieta equilibrada i un subministrament adequat d'aliments constitueixen dos dels factors més determinants de la salut i el benestar. La seva carència causa desnutrició i malalties carencials. El seu excés (també malnutrició) afavoreix les malalties de cor, diabetis, càncer, obesitat... La qüestió per a la salut pública és la disponibilitat i el cost d'una alimentació sana i nutritiva.
  10. Transport saludable: anar en bicicleta, caminar, utilitzar el transport públic afavoreix la salut directa (exercici) i indirectament (contaminació).

Factors Protectors i Perjudicials per a la Salut Oral

Factors protectors de la càries dental
  • Saliva: solució supersaturada en calci i fosfat que conté fluor, proteïnes, enzims, agents amortidors, immunoglobulines i glicoproteïnes; elements que eviten la formació de càries.
  • Fluorurs: alteren les condicions de saturació dels líquids bucals (plaques, saliva) que envolten la superfície de la dent; una alta proporció de fluorurs a la fase aquosa contrarresta la dissolució de l'esmalt i promou la remineralització.
  • Alteren la càrrega elèctrica superficial de l'esmalt, dificultant la formació de la pel·lícula adquirida i l'adherència dels microorganismes.
  • Disminueix la solubilitat de l'esmalt als àcids en formar fluoroapatita en combinar-se amb els cristalls d'esmalt.
  • Potencia la precipitació de Ca i PO4 (presents a la saliva) en l'esmalt que reemplaça les sals solubles de Mn i CO3 perdudes en la desmineralització ocasionada per l'atac de la placa.
  • Pel·lícula adquirida: capa de proteïnes salivals riques en prolina que es diposita sobre la dent protegint-la i afectant la remineralització i colonització bacteriana.

Entradas relacionadas: