Destil·lació: Alambins, Soleras i Begudes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB
Què és un alambí i quins tipus hi ha?
Un alambí és un aparell d'origen àrab utilitzat per a la destil·lació de líquids mitjançant un procés d'evaporació per escalfament i posterior condensació per refredament. S'utilitza, entre altres coses, per destil·lar alcohols.
Tipus d'alambins:
- Alquitara: És el destil·lador més antic i s'utilitza per elaborar licors de gran qualitat.
- Tradicional o de pera: Recipient de coure on s'escalfa el líquid que volem destil·lar a foc directe. Un cop escalfat, l'alcohol comença a evaporar-se passant pel coll de cisne que recull tots els vapors i els envia al condensador, on són refredats i es converteixen novament en líquid. Per obtenir una major puresa del destil·lat, es repeteix l'operació diverses vegades a partir del líquid obtingut. Durant la segona destil·lació, els caps i les cues són desestimats, utilitzant únicament el cor que conté entre un 60 i un 70% d'alcohol.
- De destil·lació contínua: Pot fer molts més litres perquè passa d'una tuberia a una altra i pot destil·lar fins a 4 vegades. De doble destil·lació.
En què consisteix el sistema de soleras i criaderas?
És un mètode d'envelliment del vi i el conyac. Es tracta de posar les barriques en forma piramidal, col·locant a la part de dalt el vi més jove i a la de baix el més envellit. Consisteix a omplir des de dalt fins a baix passant d'una barrica a una altra en ordre, des de la més jove fins a la més vella. Per exemple, traiem un terç del vi de les soleras (les de sota) i omplim amb un terç de les segones, les segones amb un terç de les primeres i les primeres amb un terç de les criaderas.
Begudes espirituoses
Ginebra
La ginebra és un aiguardent obtingut per la destil·lació de cereals fermentats, com per exemple, ordi, blat, civada, i aromatitzats amb ginebre, coriandre, comí, pells de llimona, etc. La paraula ginebra prové de genièvre, que vol dir "ginebre".
Pulque
El pulque és el suc fermentat de la canya de sucre.
Rom
El rom és el resultat de la destil·lació del producte derivat de la canya de sucre fermentada. La canya de sucre és originària de l'Índia. Principalment s'utilitza la melassa, que és la massa que no ha cristal·litzat després del centrifugat del suc de la canya i d'on s'obté el sucre. Després de la seva elaboració, obtenim un rom lleuger amb una fermentació ràpida o un rom fosc amb una fermentació lenta. El rom lleuger fermenta entre 12 i 32 hores, i es destil·la en un alambí de destil·lació contínua. El rom fosc fermenta uns 12 dies i es destil·la amb l'alambí amb marmita, i envelleix en barrica de roure, com ara el rom Negrita, el rom Bacardí, el rom Havana, etc., fins a 12 anys.
Tequila
El tequila s'obté d'un cactus de la varietat agave. Prové de la ciutat de Jalisco, Mèxic. Elaboració: Un cop tallades, les pinyes de l'agave es trossegen i s'introdueixen en uns forns artesans per poder extreure'n el suc. Es deixa fermentar uns dies i s'afegeixen els llevats per fer una segona fermentació. Es destil·la amb alambins de destil·lació contínua, es retiren els caps i les cues i ens quedem amb el cor. Es deixa envellir en barriques de roure americà.