Desinfecció: tècnica i agents per a la salut
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,46 KB
Desinfecció tècnica de tractament de processos físics o químics per destruir agents patògens. Els desinfectants són els agents físics i químics utilitzats per reduir els microorganismes nocius a un nivell que no perjudica la salut de les persones i animals.
Ha de ser germicida poderós, letal per als microorganismes contra els quals s'aplica, i d'espectre ampli. D'acció ràpida i sostinguda. Soluble en aigua i alcohol. Estable a la dilució i concentració recomanada. Innocu, d'olor suau, no tòxic ni potencialment al·lèrgic. De cost baix o moderat. Alguns d'aquests factors són: Temperatura. Generalment, en augmentar la temperatura, augmenta la potència dels desinfectants. Temps d'exposició. Alguns desinfectants actuen molt més ràpidament que d'altres. Concentració relativa de l'agent. En una determinada concentració, un desinfectant.
Indústria farmacèutica és un element fonamental en els sistemes d'assistència sanitària de tot el món. Està formada per un gran nombre d'organitzacions públiques i privades que es dediquen al descobriment, desenvolupament, fabricació i comercialització de fàrmacs i medicaments per a la salut humana i animal. La base és la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+i) de medicaments per prevenir o tractar les diferents malalties i lesions causades per un cop, una ferida, una malaltia, etc.
Matèries primeres en la indústria farmacèutica.
Productes naturals. Obtinguts de plantes (principis actius) i d'animals (per exemple, verins).
Productes químics industrials. Serveixen de reactius, ingredients actius, catalitzadors, solvents i additius.
Productes químics sintètics. Produïts mitjançant tècniques microbiològiques i químiques.
Mercat farmacèutic
Als països desenvolupats, en els quals les malalties estan relacionades amb mals específics i amb l'envelliment, els productes farmacèutics més sol·licitats són els destinats al tractament del sistema nerviós central, el sistema cardiovascular i el sistema digestiu, i els antidiabètics, els antiinfecciosos i els quimioteràpics.
Síntesi química. La síntesi de productes químics es fa en l'interior de reactors químics, on, mitjançant una sèrie de reaccions químiques, es produeixen principis actius o substàncies a les quals es deu l'efecte farmacològic d'un medicament. Fermentació Aquest procés bioquímic es fa en tancs anomenats fermentadors. Extracció biològica i natural. A partir de diferents tècniques (decocció, maceració o infusió) s'extreuen nombrosos principis actius d'animals i plantes.
Presència de materials estranys L'existència de matèria orgànica en el material que s'ha de tractar (sang, pus, sèrum, etc.) afecta negativament la potència d'alguns desinfectants, de manera que pot arribar a fer-los inactius. pH Pot influir en l'activitat antimicrobiana. L'augment de pH millora l'activitat d'alguns desinfectants (compostos d'amoni) i disminueix la d'altres (hipoclorits). Naturalesa del microorganisme i material que s'ha de desinfectar. No tots els microorganismes són igualment sensibles als germicides. En general, els virus animals i els quists de protozous són més resistents.
Físics
Calor. L'aplicació de calor es fa de dues maneres: utilitzant vapor, durant almenys cinc minuts, per desinfectar superfícies de maquinàries o d'altres de difícil accés, i amb aigua calenta, generalment per immersió d'estris i equips de laboratori.
Neteja manual o mecànica. Redueix la contaminació amb l'ús de detergents i aigua.
Radiació ultraviolada. Es pot fer servir per desinfectar la pell i l'instrumental i per purificar l'aire, especialment als hospitals.
Químics
Els desinfectants químics es fan servir en locals amb gran afluència de públic, com els centres d'imatge personal i de tractaments de benestar, i en llocs altament sensibles com la indústria alimentària o els hospitals. Els més habituals són:
Clor i compostos clorats. El seu efecte és ràpid sobre una gran varietat de microorganismes.
Peròxid d'hidrogen. Elevada acció germicida, principalment sobre microorganismes anaerobis.
Compostos d'amoni. Germicides per a neteja.
Iodòfors. Germicides molt poderosos i no selectius.
Alcohols. Amb acció bactericida, fungicida i viricida. Per exemple, l'alcohol etílic. Com que la desinfecció, en gran part, depèn de reaccions químiques, tots els factors que hi influeixen afectaran l'eficàcia d'un desinfectant
La manipulació de les matèries primeres, els ingredients emprats i els productes acabats és molt diversa. Avui dia tendeix a