Desenvolupament motor infantil

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,75 KB

LOCOMOCIÓ I DESPLAÇAMENTS: LA MARXA:

Possibilitat de desplaçar-se per l’espai en posició erecta: Control de l’equilibri. Coordinació dels moviments alterns dels membres inferiors. To o força muscular.

Primera etapa (0-5 mesos):

1 mes: bocaterrosa fa moviments de cames d’extensió i flexió (reptació).

2 mesos: manté el cap dret un instant.

3 mesos: sosté el cap, però no pot seure.

4 mesos: quan se l’aixeca des d’una posició d’estirat, el cap segueix el cos.

Segona etapa (5-7 mesos):

Control postural de tot el tronc i de les cames. És capaç de seure sol, posar-se dret amb ajuda i rodolar sobre el costat.

Tercera etapa (7-10 mesos):

Fa esforços per desplaçar-se i avança reptant sobre la panxa. Entre els 8 i 10 mesos, pot gatejar recolzant-se sobre les mans, amb els braços estirats i sobre els membres inferiors en flexió (sobre els genolls).

Quarta etapa (A partir de 10 mesos):

Es manté dret ajudant-se d’objectes.

Cinquena etapa (Fins final etapa infantil):

Control de l’equilibri i coordinació de la marxa. Els primers passos són insegurs. Marxa està totalment automatitzada al voltant dels tres anys. El ritme, l’equilibri, la velocitat...cap als sis anys.

LA MANIPULACIÓ/PRENSIÓ:

(PRENSIÓ: capacitat per agafar objectes amb la mà. És una de les activitats humanes més complexa).

Primera etapa (des del naixement fins al 4art. mes):

Reflex Grasping, es pot veure que la ma esta tancada i el dit del polze a dins, o també amb la ma oberta, el nen relaitza una exploració de la seva má.

Segona etapa (4art. al 6è. mes):

Capaç d'observar la seva mà i decidir que agafa l'objecte que se li presenta, es necessari acostar-li l'objecte de tal forma que pugui temptejar i corregir els moviments fins que consegueixi agafar-ho.

Tercera etapa (6è. al 10è. mes):

6m pot agafar un objecte posat davant d'ell fent servir el palmell de la má i els dits (petit, anular i mig).

7/9m: amb la pinça inferior, agafa l'objecte amb ajuda del polze i el dit petit.

8/10m: agafen l'objecte fent la pinça superior o fina, agafa amb polze i l'index en posició.

Quarta etapa (1-6 anys):

15/18m menjar per si sol, pasar pagines d'un llibre.

3/4 anys: pot vestir-se i desvestir-se dibuixar amb domini del traç.

5/6 anys: pot dibuixar lletres majuscules, grans, dibuixos complicats, manualitats.

Llei Cefalocaudal: desenv. que progressa des de el cap fins als peus.

Llei Proximodistal: parts del cos més properes a la columna, es controlen primer.

Llei de Flexors i Extensors: adquirir habilitat d'agafar abans que la de deixar anar.

Reflex de Moro:

Quan el nadó sent un cop sobtat o experimenta un canvi de posició sobtada, reacciona separant bruscament els braços i després els torna a posar sobre el pit. (Desapareix entre els 3-4 mesos).

Reflex de Babinski (plantar):

Estimular la planta del peu, els dits s’estenen com un ventall. Desapareix entre els set i nou mesos.

Reflex dels Punts Cardinals:

Si li estimulem la comissura dels llavis, es produeix una rotació del cap en el sentit de l’estimulació. Desapareix entre els 4-5 mesos.

INALTERABLES: Perduren tota la vida (Fisiològics): respirar, badallar, esternudar, tossir, moure les pupil·les, miccionar i defecar.

APRENENTATGE: Apareixen com a conductes apreses (desapareixen i apareixen al cap del temps en forma de conductes apreses)Marxa (caminar). Si posem al nadó en posició vertical agafat per les aixelles i sobre una superfície dura i plana, s’efectuarà un moviment similar al de la marxa. Desapareix als 3-4 mesos.Reflex de reptació (gateig): Si posem el nadó en decúbit prono –estat de repòs sobre una superfície dura i horitzontal, panxa avall– veurem que fa el moviment de reptar. Desapareix al voltant dels 3 mesos.Reflex de natació: Si introduïm al nadó en un medi aquàtic, realitzarà moviments rítmics i coordinats similars a la natació. Desapareix al 4t mes.TRANSFORMABLES: Són els que es van modificant en conductes voluntàries: 1.Succió i deglució: Primer, l’infant els fa d’una manera innata en estimular-lo amb l’olor de la llet o el contacte amb el pit de la mare, i després passen a ser voluntaris si vol menjar o empassar, però si no, no els fa.2Prensió Palmar: Si estimulem el palmell del nadó amb un objecte, tanca la mà i, al contrari, si li estimuleu el dors de la mà, l’obrirà.To muscular de base o passiu: Grau d’excitació o relaxació d’una persona quan no està realitzant una acció específica.To muscular actiu: Ens permet realitzar les accions específiques o voluntàries com caminar, seure.Hipertonia: Excés de tensió, duresa i poca flexibilitat.Hipotonia: Hi ha major flexibilitat i manca de duresa consistència.Equilibri: Un estat de desequilibri permanent compensat. Tot moviment suposa un canvi en els punts de recolzament i en el centre de gravetat, per tant serà necessari fer reajustaments posturals per mantenir l’equilibri.La coordinació general: Moviments globals que impliquen tot el cos (caminar, córrer...).La coordinació segmentària: Posa en relació determinades parts del cos i un objecte.

Entradas relacionadas: