Desenvolupament infantil i nutrició: aspectes clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,68 KB
Maduració
Canvis que s'estableixen en la variació de l'estructura i la funció de les cèl·lules.
Desenvolupament
Formació progressiva de les funcions humanes, s'activen potencialitats com el llenguatge, el raonament i la memòria.
Aprenentatge
Processos psicològics a través dels quals s'incorporen nous coneixements, valors i habilitats propis de la cultura i la societat.
OMS
Elabora taules de creixement que relacionen pes i edat, i mostren els valors mitjans per a cada edat i marges de valors que es consideren dins la normalitat.
IMC
Valor que relaciona pes i talla. Proporciona la mesura més útil per establir si hi ha sobrepès o obesitat.
CDIAP (Centrat en la Detecció Precoç de la Infància)
Ha de fer seguiment del creixement i desenvolupament dels infants per fer una detecció precoç de possibles alteracions.
Alimentació
Obtenció, preparació i ingestió d'aliments.
Nutrició
Procés pel qual els aliments ingerits es transformen i s'assimilen, s'incorporen a l'organisme dels éssers vius.
Digestió
El procés pel qual l'organisme pren aliments, els tracta per obtenir-ne els nutrients, els absorbeix i elimina els residus.
Metabolisme
Reaccions bioquímiques que permeten obtenir i utilitzar l'energia dels nutrients.
Al·lèrgia
Reacció adversa després d'ingerir, inhal·lar o tenir contacte amb un aliment amb causa immunològica comprovada. Cutània, respiratòria, digestiva. Poden aparèixer en qualsevol moment (llet de vaca, ou, peix, marisc).
Intolerància
Reacció de l'organisme a un aliment, que es caracteritza per la incapacitat de digerir-lo o metabolitzar-lo.
Toxoinfeccions
Malalties que es manifesten amb símptomes digestius (vòmits, diarrees) i es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes o toxines.
Sistema APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics)
Metodologia que permet identificar, avaluar i mantenir sota control els perills dels aliments. La contaminació pot provenir del medi ambient o de les manipulacions efectuades en la preparació, elaboració i conservació dels aliments.
Cap del Nadó
Falta de protecció òssia, unió òssia-canal estret part (te major diàmetre i per parir s'ha de reduir). Ossos no estan completament ossificats, espai tou entre els ossos. Cap deformant.
Font posterior: gairebé tancada en el moment del naixement i es percep com una depressió de mida d'un dit.
Font anterior: major que l'altre i té un diàmetre més gran.