Desenvolupament infantil i nutrició: aspectes clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,68 KB

Maduració

Canvis que s'estableixen en la variació de l'estructura i la funció de les cèl·lules.

Desenvolupament

Formació progressiva de les funcions humanes, s'activen potencialitats com el llenguatge, el raonament i la memòria.

Aprenentatge

Processos psicològics a través dels quals s'incorporen nous coneixements, valors i habilitats propis de la cultura i la societat.

OMS

Elabora taules de creixement que relacionen pes i edat, i mostren els valors mitjans per a cada edat i marges de valors que es consideren dins la normalitat.

IMC

Valor que relaciona pes i talla. Proporciona la mesura més útil per establir si hi ha sobrepès o obesitat.


CDIAP (Centrat en la Detecció Precoç de la Infància)

Ha de fer seguiment del creixement i desenvolupament dels infants per fer una detecció precoç de possibles alteracions.

Alimentació

Obtenció, preparació i ingestió d'aliments.

Nutrició

Procés pel qual els aliments ingerits es transformen i s'assimilen, s'incorporen a l'organisme dels éssers vius.

Digestió

El procés pel qual l'organisme pren aliments, els tracta per obtenir-ne els nutrients, els absorbeix i elimina els residus.

Metabolisme

Reaccions bioquímiques que permeten obtenir i utilitzar l'energia dels nutrients.


Al·lèrgia

Reacció adversa després d'ingerir, inhal·lar o tenir contacte amb un aliment amb causa immunològica comprovada. Cutània, respiratòria, digestiva. Poden aparèixer en qualsevol moment (llet de vaca, ou, peix, marisc).

Intolerància

Reacció de l'organisme a un aliment, que es caracteritza per la incapacitat de digerir-lo o metabolitzar-lo.


Toxoinfeccions

Malalties que es manifesten amb símptomes digestius (vòmits, diarrees) i es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes o toxines.

Sistema APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics)

Metodologia que permet identificar, avaluar i mantenir sota control els perills dels aliments. La contaminació pot provenir del medi ambient o de les manipulacions efectuades en la preparació, elaboració i conservació dels aliments.

Cap del Nadó

Falta de protecció òssia, unió òssia-canal estret part (te major diàmetre i per parir s'ha de reduir). Ossos no estan completament ossificats, espai tou entre els ossos. Cap deformant.

Font posterior: gairebé tancada en el moment del naixement i es percep com una depressió de mida d'un dit.

Font anterior: major que l'altre i té un diàmetre més gran.

Entradas relacionadas: