Desenvolupament del Llenguatge i la Identitat Personal
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB
DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE
Paraules:
1 paraula: a partir dels 10-12 mesos
2 paraules: a partir del final dels 2 anys.
Fases del procés:
- Cognitiu: formació de conceptes
- Cognitiu i lingüístic: anomenar
- Psicosocial: donar significat
- Lingüístic: estructura sintàctica.
ACTES DE PARLA
SEARLE:
És fer alguna cosa mitjançant un enunciat. Hi ha 2 facetes:
L'acte d'elocució (enunciat) i modalitat de l'acció que s'exerceix sobre l'altre (crida atenció, sol·licitar, impedir...). El nen ha de connectar el que diu amb els propòsits d'acció (regles paralingüístiques, morfosintàctiques, d'estil...).
El nen en l'etapa prelingüística ja prefereix enunciats (vocalitzacions i gestos).
HALLIDAY:
Els anomena actes de significat
DORE:
Els anomena actes de parla primitius perquè contingut rudimentari també força expressiva. ENTONACIÓ: hi ha diferents tipus de parla primitiva: denominació, pregunta, petició d'acció, crida...
LA IDENTITAT PERSONAL (EL JO)
Qui sóc? La representació vivenciada que cada un ha de ser una persona significativa per a altres dins un context social. Sentiment d'identitat (vivenciada) i es reconeix i és reconegut com a distint (significativa).
LA MIRADA - HABERMAS
És una forma de relació. És una estructura d'intersubjectivitat, es teixeix i manté en la sintonia de motius. Empàtic, mutualitat d'entesa, impregnada d'afecte i generadora de vincles.
EMOCIONS - DOMINI DELS SENTIMENTS. EN LA INFÀNCIA LA VIDA EMOCIONAL I EL CONEIXEMENT ESTAN FUSIONATS.
DESENVOLUPAMENT EMOCIONAL
Les emocions regulen el comportament social. Les expressions emocionals tenen un valor adaptatiu social. En els bebès les expressions actuen amb senyals que mobilitzen els adults i relacions socials.
Els infants són sensibles a les expressions emocionals de les mares (to i ritme de veu, expressivitat rostre)
ESQUEMES RESUM
9
TREVARTHEN:
Tenen un paper crucial en la regulació dels contactes i la relació entre les persones.
CAMPOS:
Són una part integrant dels intents que fa cada persona per establir, mantenir, canviar o finalitzar una relació amb alguna cosa o persona significativa per a ella en l'entorn. Les emocions funcionen com a senyals que ajuden les persones a comprendre el significat que l'altre atorga a les accions pròpies i alienes. Neixen per a regular i ser regulades pels processos socials.
Als primers mesos regulen relacions interpersonals, comunicatives i construeixen primera matriu de comprensió mútua entre nen-mare.
El nen internalitza l'actitud dels altres cap a ella dins la relació afectiva i social que teixeixen. Adquireix coneixement del món emocional. S'expandeix el context interpersonal cap a un cultural.
2a infància: hi ha parentiu, maduració, desenvolupament cognitiu i motor combinat amb un procés de diferenciació emocional. SPITZ: les autèntiques emocions sorgeixen quan el nen diferencia ell del que l'envolta. Les manifestacions primeres són precursores de les emocions. No sols senten sinó que també saben allò que senten. Hi ha socialització de les emocions. Comprensió dels estats emocionals i del que comporten / provoquen.
Senten, expressen i empatitzen amb les emocions dels altres.
Influencia discurs lingüístic dels pares sobre els sentiments que provoquen: normes socials i valors.
S'adonen dels ESTÀNDARDS: representació d'accions i successos que són objecte d'aprovació o desaprovació adulta (KAGAN). Consciència dels seus sentiments. Control de les emocions i les seves derivacions d'ocultar o fingir emocions.