Desenvolupament del capitalisme al Segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 14,71 KB

PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRI


AL 

1750-1780. S. XVIII

REVOLUCIÓ
INDUSTRIAL: Entre 1780 i 1850.// Primer a Gran Bretanya, després a gran part d’Europa i a EUA// Màquines substitueixen treball manual// Nova font d’energia. Vapor, màquines i Ferrocarril// Consolidació del capitalisme industrial. // Creixement burgesia. Aparició del proletariat (obrers)// Finals s.XIX nou període expansió. Noves energies: electricitat i petroli. SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

La revolució industrial va anar lligada a: Una revolució demogràfica,una expansió de l’agricultura i rev. Tecnològica.

En dos moments:


La primera revolució industrial →


Iniciada al darrer terç del Segle XVIII. Gran Bretanya i extensió a la resta d’Europa. Alimentada pel carbó. Sector tèxtil, siderúrgia i els transports

La segona revolució industrial →


Iniciada al darrer terç del Segle XIX. Alimentada pel petroli i per l’electricitat. Sector siderúrgic, elèctric, químic, l'automòbil.

La Revolució industrial és el resultat d’un conjunt de canvis econòmics i tecnològics interrelacionats que van originar una transformació profunda de l’economia i de la societat. → PRIMERS SÍMPTOMES A GRAN BRETANYA.

1. AUGMENT DEMOGRÀFIC I EXPANSIÓ AGRÍCOLA: 
REVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA

Des de mitjans del s. XVIII la població europea va iniciar un procés de creixement.

Les causes d’aquest creixement van ser:



REVOLUCIÓ AGRÍCOLA

L’increment de la població va provocar un augment de la demanda d’aliments i una alça dels preus agrícoles. Això va estimular els propietaris a millorar els sistemes de producció per augmentar la productivitat.


- Canvis en l’estructura i la propietat de la terra →

Es van aprovar lleis que posaven fi a l’antic sistema senyorial i comunal de propietat de la terra. Apareix la propietat privada, els propietaris podien tancar les propietats i fer-hi les transformacions que volguessin i expulsar-ne els pagesos.


- Aplicació de nous mètodes i tècniques de conreu →

Supressió del guaret i substitució per plantes farratgeres: sistema Norfolk. Mecanització progressiva de les tasques agrícoles. Introducció de nous conreus (blat de moro i patata) i l’expansió de la ramaderia. Dieta més rica i variada a la població.

2. EL SORGIMENT DE LA INDÚSTRIA: MÀQUINES, VAPOR I FÀBRIQUES

- La innovació tecnològica va ser un element bàsic de les transformacions que van originar la industrialització. // Les màquines van substituir el treball manual.

- Cada avenç tècnic significava un augment de la productivitat i una disminució dels costos. // Les primeres màquines eren accionades per la força humana, més tard per l’energia hidràulica. La font d’energia que va revolucionar la producció va ser el vapor.

- La mecanització i les noves fonts d’energia van generar el sistema fabril de producció:

concentració d’obrers i de màquines en grans edificis, les fàbriques. // Divisió del treball: cada obrer intervé només en una petita part del procés de producció.


Inventada per James Watt el 1769. Utilitzava el carbó com a combustible. Símbol de la Revolució Industrial



INDÚSTRIA TÈXTIL

:

A Gran Bretanya, el primer sector que es va mecanitzar va ser la indústria del cotó (en la filada i en la teixidura).

Es comencen a aplicar una sèrie d’innovacions:

- Llançadora volant (1733) = augment de la velocitat del procés de teixir.

- Noves màquines de filar (Water Frame, Jenny, Mule...) = increment de la producció de fil.

- Teler mecànic (1785).


CARBÓ I FERRO: LA SIDERÚRGIA

- Un altre sector pioner va ser la siderúrgia. // Ja es produïa ferro, però en quantitats petites ja que els forns funcionaven amb carbó vegetal. // Darby (1732) va començar a utilitzar el carbó de coc, de gran potència calorífica i això va fer augmentar la producció. Bessemer va inventar un convertidor (1855) per transformar el ferro en acer. // La demanda del ferro per a eines agrícoles, màquines i ferrocarrils, va estimular el sorgiment de nous processos que van contribuir al desenvolupament d’aquest sector industrial.

3. L’EXPANSIÓ DE LA INDUSTRIALITZACIÓ: LA REVOLUCIÓ DELS TRANSPORTS

- Des de mitjans del s.XVIII , a Gran Bretanya i a bona part d’Europa, es va produir una millora en les vies de comunicació. El fenomen realment innovador va ser la incorporació de la màquina de vapor al transport terrestre i marítim. // El ferrocarril s’utilitzava a les mines per transportar el mineral en vagonetes que és movien sobre rails de fusta. Es van instal·lar rails de ferro i rodes amb pestanyes que impedien el descarrilament.


La invenció més important va ser feta per Stephenson (1829), la locomotora, que accionava el ferrocarril mitjançant una ,màquina de vapor. //  La primera línea de passatgers es va construir a Anglaterra i va unir les ciutats de Manchester i Liverpool (1830). // La construcció es va anar estenent per la resta d’Europa. Va significar un estímul per al desenvolupament de la indústria siderúrgica. // Característiques: s’escurça la durada del viatge, augmenta la seguretat i abarateix el transport de mercaderies. // La màquina de vapor també es va aplicar al transport marítim: vaixells de vapor. Els primers van començar a funcionar cap a l’any 1807, i el 1847 ja podien travessar l’oceà Atlàntic en 15 dies.

L’INCREMENT DEL COMERÇ

- La Revolució industrial va donar pas a una economia de mercat. Es produeix per a la venda. // El canvi va ser possible gràcies a l’augment de la producció, el creixement de la població i a la millora del seu poder adquisitiu. // La millora dels sistemes de transport va permetre l’augment del comerç interior. // El comerç exterior també va augmentar a mitjan del Segle XIX. // Es van ampliar els mercats locals. Es va anar consolidant el mercat nacional.

Dues teories econòmiques →


- Lliurecanvisme:

la llibertat de comerç entre països fomenta el creixement de l’economia.


- Proteccionisme:

la defensa de la indústria nacional mitjançant impostos (aranzels) sobre les importacions.

La Revolució Industrial va imposar el capitalisme, un nou sistema econòmica basat en el liberalisme econòmic, una doctrina fonamentada en la iniciativa privada.

4. EL CAPITALISME INDUSTRIAL: LIBERALISME I CAPITALISME

A finals del s.XVIII, una sèrie de pensadors britànics van definir el liberalisme econòmic:

Adam Smith La riquesa de les nacions (1776) → 

- L’Estat s’ha d’abstenir d’intervenir en el funcionament de l’economia i ha de permetre el desenvolupament lliure dels interessos particulars.

- Els diversos interessos s’equilibren al mercat gràcies al mecanisme dels preus que adapta l’oferta a la demanda.

- L' interès personal i la recerca del màxim benefici són el motor de l’economia.


El capitalisme industrial s'estructura com un sistema en el qual els mitjans de producció són propietat privada d’un grup reduït, la burgesia, i els treballadors de les fàbriques, els obrers, sense propietats, treballen a canvi d’un salari.


● En aquest sistema, l’oferta augmenta més ràpidament que la demanda (fallida de les empreses que acumulen massa estocs).

● Això produeix crisis econòmiques que es repeteixen cíclicament. La conseqüència: augment de l’atur.

BANCS I FINANCES

- La banca va tenir un paper important en el desenvolupament del capitalisme. // Va fer d’intermediària entre els estalviadors (lliuraven els seus diners en dipòsit) i els empresaris (necessitaven capital per invertir). // Els bancs van subministrar préstecs a les empreses, van fer inversions i van facilitar els pagaments amb xecs i lletres de canvi. // Les empreses necessitaven grans quantitats de diners.// Comencen a tenir molta importància les societats anònimes, en les que el capital és aportat per moltes persones. // El capital es divideix en accions i a cada contribuent li correspon un nombre determinat d’accions, segons els diners que hagi aportat. // Aquestes poden ser venudes pels seus propietaris a la borsa de valors i adquirides per qualsevol persona.

L’EXPANSIÓ DEL CAPITALISME INDUSTRIAL

- A començament del s.XIX, la industrialització es va estendre a França i a Bèlgica, amb un pes més gran de la indústria siderúrgica.

- Entre el 1850 i el 1870, Rússia, Alemanya, els Estats Units i el Japó també es van industrialitzar. Característiques: utilització massiva de tecnologia, gran concentració d’empreses, paper important dels bancs i una intervenció més gran de l’Estat.

- Al sud d’Europa coexistien regions industrialitzades i zones més rurals.

- L’Europa oriental es va mantenir al marge del procés d’industrialització fins al Segle XX.

SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL 

5. LA SEGONA FASE DE LA INDUSTRIALITZACIÓ

A finals del s.XIX, el món inicia una nova fase del procés d’industrialització, la Segona Revolució Industrial. El lideratge econòmic va començar a ser compartit amb noves potències industrials: Alemanya, Estats Units i el Japó.


NOVES FONTS D’ENERGIA I NOVES INDÚSTRIES

L’electricitat i el petroli desbanquen el carbó com a font d’energia.

- Invenció del dinamo (1869) va permetre produir electricitat en centrals hidroelèctriques. // L’alternador i el transformador (1897) van fer possible el transport del corrent elèctric. // L’electricitat tenia múltiples aplicacions en la indústria, en els transports, en els sistemes de comunicació a distància, en l’oci i en la il·luminació. // El petroli es va començar a extreure als Estats Units a mitjan del s.XIX. // La invenció del motor d’explosió en va possibilitar la utilització com a combustible per als automòbils (1885). // L’aplicació d’un motor dièsel a la navegació marítima va permetre augmentar la rapidesa i la capacitat dels vaixells. // També va ajudar en el desenvolupament de l’aviació.

Noves indústries →


La metal·lúrgia va ser molt important gràcies a la producció de nous metalls: acer inoxidable i alumini. // La indústria de l’automòbil, amb la invenció per Henry Ford del cotxe, va aconseguir una gran expansió als Estats Units. // La indústria química aconsegueix un gran desenvolupament a Alemanya, gràcies a la fabricació de nous adobs, pesticides, tints, productes farmacèutics i altres productes químics... // La producció en massa d’acer i de ciment armat va permetre l’edificació dels primers gratacels.

NOUS SISTEMES DE PRODUCCIÓ:


El taylorisme és el sistema d'organització “científica” del treball que consisteix en l'estudi detallat dels processos de treball, que són descomposts en tasques, el temps d'execució de les quals es determina mitjançant cronometratges, i en l'establiment, com a incentiu, del pagament de primes lligades al rendiment.

- El fordisme suposà la introducció de la cadena de muntatge mòbil evitant desplaçaments dels obrers, i la fabricació portada a terme a grans plantes i adreçada a mercats de masses.

Procés de concentració empresarial → Trust (acords dins el mateix sector) // Holding (corporacions d’empreses) // Càrtel (associació per cobrir totes les etapes de la producció)

NOUS SISTEMES DE PRODUCCIÓ

-

Taylorisme:

fundado por Taylor, incorporó la división del trabajo que mejoró la eficacia y causó una producción más rápida. Cada trabajador se especializaba en un trabajo. Incorporó incentivos económicos, el que más producía más ganaba. // Fordisme:
suposa la introducció del treball en cadena de muntatge mòbil evitant desplaçaments dels obrers, producció més ràpida, divisió del treball  i la fabricació portada a terme a grans plantes i adreçada a mercats de masses // Procés de concentració empresarial: Trust (uníó de diverses empreses del mateix sector per crear una empresa més gran) // Holding (empreses que fan inversions a diversos sectors) // Càrtel (uníó de empreses per fixar producció i preus)


Examen

→Causas de la revolución industrial (factores en la diapositiva de blanco y negro)

Revolució demogràfica, agrícola, tecnològica…


→Capitalisme, 

→Sectors industrials

→ Fonts d’energia

→A quin sector es va desenvolupar la primera revolució industrial

→ Canvis entre la primera i la segona

→Països on es van desenvolupar

→Revolució francesa (solo dos apartados)

→Nous transports

revolució industrial → 1750-1780. S. XVIII

Anglaterra → condicions prèvies (causes)

  • rev. Agrícola

  • rev. Demogràfica

  • rev. Tecnològica → J. Watts → màquina vapor (es va aplicar a les fàbriques (sector tèxtil) (ciutats)). Transports

- Enclosures,Norfolk, Bessemes

s. XVIII: sector tèxtil, siderúrgic, Metal·lúrgic, Carbó

s. XIX (2a rev. Industrial)

  • sector químic

  • automobilístic

  • petroli i electricitat

  • Nou sistema economic → capitalisme → Adam Smith. Nous sistemes financers i organització empresarial

  • noves formes de producció → taylorisme i fordisme

Entradas relacionadas: