Desenvolupament de l'autonomia i hàbits d'higiene en infants

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,57 KB

Control d'esfínters

Amb el control d'esfínter es pretén que el nen o la nena aprengui el funcionament del seu cos i reconegui les seves necessitats i com a de satisfer-les. És un dels aspectes més importants i que genera preocupacions en les famílies, és la retirada dels bolquers. A més, comprendre el procés d'evacuació del seu cos: bloc, moment, higiene, etc. Aquest és un aprenentatge que requereix maduresa ja que implica un control muscular voluntari conscient i inconscient, i motivació per part dels nens.

Al centre escolar

Caldrà treballar amb els infants el control de la femta i el pipí i en el moment de l'inici de l'aprenentatge, informar a la família. La majoria dels infants aconsegueixen el control del pipí diürn entre els 2-3 anys, però hem de respectar el ritme de cadascun i evitar comparacions. S'haurà de dur al lavabo cada 2 o 3 hores, fins que sigui capaç de demandar-ho per si mateix i aguantar més temps. S'ha de vestir amb roba còmoda perquè pugui manipular de la manera més autònoma possible i treure-la de pressa i sense dificultat. Per controlar la femta, asseure a l'infant a l'orinal cada dia a la mateixa hora i explicar-li que ha de fer i després d'abanar-se tirar les deposicions perquè entengui el que s'ha de fer. S'ha de felicitar quan respongui correctament. Per controlar el pipí quan estigui dormint s'ha d'evitar que prengui molt líquid abans i guiar-lo al lavabo abans de ficar-se al llit. Es fa entre els 2-4 anys.

Imatge personal

Cal ajudar als infants a adquirir autonomia tant en els aspectes pràctics com en la tria de les peces de roba i de calçat més adequats.

En els infants el vestit i el calçat han de ser còmodes perquè es puguin moure lliurement i fàcils de treure i posar ja que és fàcil que es mullin o es taquin i cal canviar-los. Per vestir o desvestir a un bebè, hem de adequar la temperatura de l’habitació a uns 21-24ºC per a un nounat i 20-22ºC a partir de les sis setmanes. Hem de disposar de totes les peces preparades abans d’iniciar el procés.

  1. Obrir el coll del bodi tant com puguis i colocar-li.
  2. Per entrar els braços, recull la màniga, introdueix la teva mà per ella i agafa la maneta del bebè. I després corda els botons.

A mesura que creixen comencen a participar en la tria de roba i cap als 4 anys comencen a vestir-se i desvestir-se sols. N’hi ha que tenir en compte que tant el calçat com el vestit ha d’estar adequat a la edat del nen, a la activitat que du a terme i el lloc en el que estarà. A l’hora de triar el calçat, valorar si és fàcil de posar i treure. Una de les funcions és contactar amb el terra i per tant mantenir l’equilibri. Altre és el desplaçament, i per acabar, la capacitat de reaccionar i evitar caigudes. Han de ser adequades a la grandària del peu quedant ben subjectes al taló i deixant mobilitat als dits, la sola i el cos de la sabata han de ser flexibles. Recomanable que siguin transpirables per evitar els excessos de sudoració.

Higiene

La higiene, tant personal com a mediambiental, és un dels eixos bàsics de l’activitat educativa, ja que està present en totes les activitats al llarg del dia.

Els hàbits d’higiene s’aprenen conjuntament a l’escola i a la casa i, per això, és important la comunicació amb les famílies.

Aspectes que cuidem en el centre -> En els més petits cal atendre totes les seves necessitats higièniques. En les estones d’higiene també serviran per millorar els vincles amb els nens.

A mesura que els infants vagin creixent i puguin col·laborar en la seva higiene, s’ha d’anar permetent que facin sols les diverses activitats d’higiene. Per afavorir l’autonomia és important que la roba, els utensilis, les instal·lacions, etc. permetin que els nens puguin fer el màxim de coses sols.

Els aprenentatges relacionats amb la higiene personal tenen un doble vessant:

  • L’aprenentatge de les habilitats: botonar i desbotonar peces, manipular cremalleres, rentar-se i assecar-se les mans, pentinar-se, rentar-se les dents, etc.
  • L’assoliment dels hàbits: rentar-se les mans abans de menjar, rentar-se les dents havent dinat, prendre una dutxa diària, etc.

Fites en l’adquisició dels hàbits:

  • D’un a tres anys: -Pasa d’usar els bolquers per a tot a no usar-los, encara que en alguns moments es puguin produir descuits. Ha de saber demanar ajuda o comunicar què li està passant. -Ha de començar a entendre la necessitat de rentar-se les mans o la cara quan les té brutes, i a no sentir-se còmode si està brut. -Ha de començar a valorar el bany i a col·laborar en la seva higiene. Cap al final de l’etapa, s’ha d’iniciar en l’aprenentatge de la higiene bucal. -Ha de mostrar interès per vestir-se i desvertir-se i ordenar la roba, i començar a participar. Al final de la fase ha de penjar i guardar algunes peces de roba, adonar-se de si la roba que es porta està bruta i, si escau, demanar que li canviï.
  • De tres a sis anys: -Ha d’assumir de manera autònoma el control nocturn de l’orina, encara que encara pugui haver-hi descuits. També ha de poder resistir la necessitat d’orinar més temps durant el dia. -Ha d’adquirir autonomia per anar al lavabo: avançar en el control i la manipulació de la roba per fer les evacuacions i ser capaç de netejar-se amb certa correcció després. També comença a tirar de la cadena quan es necessari i a usar el paper higiènic. -Ha de saber com i en quins moments rentar-se les mans, la cara i les dents, o pentinar-se, com a part de la seva higiene personal, encara que en algunes ocasions se li hagi de recordar que ho faci. -Comença a voler a banyar-se sol i a controlar les seves ungles, encara que demana ajuda per cuidar-les de forma adequada. -Al final de l’estapa s’ha de vestir i despullar sense ajuda, encara que pugui tenir algun contratemps. -Ha de saber botonar-se i començar a fer nusos, i ser capaç de donar-li la volta a la roba si està al revés. -Ha de valorar la seva imatge i cuidar la roba que porta.
  • A partir dels sis anys: -Cap als set anys, el control d’esfínters tant diürn com a nocturn ha d’estar assumit, tret que hi hagi algun problema físic o psicològic. -A partir dels catorze anys no necessita cap control ni ajuda per a la seva higiene i la cura de la seva imatge corporal. -Cap als set o vuit anys no necessita control per vestir-se i desvestir-se. També ha de ser capaç d’ordenar els calaixos i l’armari, i de participar en la cura de la roba, doblegant o planxant peces senzilles.

Entradas relacionadas: