La Descolonització: Causes, Etapes i Conseqüències Globals

Enviado por noelia y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,44 KB

Causes de la Descolonització

  • El desig d'independència de la majoria de la població de les colònies enfront d'una metròpoli que havia imposat les seves formes de vida i cultura, governava despòticament i havia desarticulat l'economia.
  • La puixança dels moviments nacionalistes inspirats en diferents ideologies (comunistes, islamistes, nacionalistes) que es van veure amb forces per enfrontar-se als colonitzadors.
  • La disminució del prestigi de les potències colonials, que durant el conflicte mundial havien estat derrotades per l'Eix i bona part de les seves colònies asiàtiques havien estat ocupades pel Japó. Això va posar fi a la llegenda de la superioritat de les races.
  • L'expansió d'una opinió internacional, la Declaració de l'ONU (1946) i la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), que van proclamar el dret dels pobles a disposar d'ells mateixos (Dret d'autodeterminació).

Etapes de la Descolonització

  • La primera etapa va començar a Àsia després de la Segona Guerra Mundial. L'any 1947, la Gran Bretanya va acceptar la independència de l'Índia i el 1949 Indonèsia va esdevenir estat independent. El 1954, després d'una guerra de 9 anys, França va abandonar Indoxina i aquest fet va comportar la proclamació de l'estat del Vietnam.
  • La segona etapa afectà el nord d'Àfrica i va començar el 1951 quan la colònia italiana de Líbia va aconseguir la seva independència. El 1956, França va reconèixer la independència del Marroc i de Tunísia, però va intentar conservar Algèria, fet que va comportar una guerra llarga i cruenta.
  • La tercera etapa va afectar l'Àfrica subsahariana i es va estendre entre el 1955 i el 1965, quan la majoria de les colònies britàniques (Kenya, Nigèria), franceses (Guinea, Mauritània, Madagascar) i belgues (Congo) es van proclamar independents.
  • L'última fase va afectar el Con Sud d'Àfrica i va ser força tardana. El 1975 van desaparèixer les colònies portugueses (Angola i Moçambic) i el 1990 Namíbia es va proclamar independent. A Sud-àfrica, la independència de la qual havia estat declarada pels colons blancs el 1961, el règim de l'apartheid va persistir.

Conflictes Ètnics i Territorials

La descolonització va donar origen a greus disputes ètniques i territorials, sobretot als països africans. El traçat de les fronteres dels països que s'independitzaven responia a interessos colonials. A més, alguns dels nous dirigents van instaurar governs dictatorials i corruptes, sostinguts per l'exèrcit. Així, en alguns països van sorgir moviments revolucionaris i en molts d'ells s'hi va desencadenar una guerra civil. La violència, la repressió i la corrupció es van imposar com a normes de convivència en uns règims polítics en els quals no es respectaven els drets humans.

La Conferència de Bandung

Amb aquests objectius, l'any 1955 es va reunir la Conferència de Bandung, que va acollir representants de 29 països africans i asiàtics descolonitzats recentment. A Bandung van acordar una sèrie de principis:

  • La condemna del colonialisme.
  • La sobirania i igualtat.
  • El rebuig de la ingerència en els afers interns dels estats.
  • La creació de plans d'ajuda per al desenvolupament econòmic i cultural dels països afroasiàtics.
  • L'establiment d'una aliança d'estats independents i la instauració d'un corrent neutralista.

Així, en la Conferència de Bandung es va establir el Moviment de Països No Alineats, que va integrar 25 països.

Què és el Neocolonialisme?

És una nova forma de domini que comporta una situació de dependència econòmica i cultural respecte a l'antiga metròpoli.

Què és l'Intercanvi Desigual?

L'estructura econòmica dels nous països era feble i insuficient. Aquesta dependència comercial rep el nom d'intercanvi desigual, amb menys valor en el mercat internacional. A més, el control dels preus de les matèries primeres és fixat per les grans borses de comerç internacionals, en funció de la demanda dels països rics. Així mateix, aquests països tenen una forta dependència financera de l'exterior, perquè necessiten els préstecs i les inversions dels països més rics, i també tecnològica, perquè han de comprar la tecnologia a l'exterior. Aquesta situació ha impedit el creixement econòmic dels països descolonitzats i ha estès la pobresa entre la seva població.

Entradas relacionadas: