Descobriment i Colonització d'Amèrica: Història i Impacte
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,07 KB
L'Expansió Europea i el Descobriment d'Amèrica
El Bloqueig Comercial i la Recerca de Noves Rutes
Els turcs van bloquejar el comerç dels europeus amb Àsia, impedint la ruta del Mediterrani. Així, Portugal va iniciar una ruta alternativa vorejant Àfrica. Els altres països també ho van intentar, però Portugal els ho va impedir. En aquest context, un mariner, Cristòfor Colom, va proposar al rei de Portugal arribar a Àsia per l'oest, ja que amb els seus estudis considerava que la Terra era rodona. El rei no ho va acceptar.
El Projecte de Colom i les Capitulacions de Santa Fe
Després, Colom ho va explicar a la reina Isabel de Castella, que ho va acceptar perquè no tenia cap altra alternativa. Van negociar unes condicions que van ser les Capitulacions de Santa Fe, on Colom va demanar, si aconseguia el seu projecte, el títol d'almirall, una desena part de la producció, entre altres coses.
Els Viatges de Descobriment i la Colonització Inicial
El 3 d'agost de 1492, van sortir del port de Palos (Huelva) tres naus amb 88 mariners. Colom s'havia equivocat amb les dimensions de la Terra. Finalment, el 12 d'octubre de 1492, van tocar terra pensant que eren a Àsia, però havien arribat a una de les illes del Carib. Desconeixien realment on eren perquè per a ells tot era nou i diferent del que coneixien d'Àsia, i d'altra banda, els indígenes pensaven que havien arribat els déus. Van tornar a Castella amb una representació de les coses noves que van trobar, i la reina va encarregar un segon viatge el gener de 1493, ara ja amb 17 naus i 1200 mariners, per seguir investigant aquest lloc. Fins que van decidir anar més enllà d'aquestes illes i és quan van trobar el continent i el van explorar. Els principals colonitzadors van ser Hernán Cortés i Francisco Pizarro. Allà es van trobar amb les civilitzacions Asteca, Inca i Maia. Pràcticament tot va quedar explorat a la primera meitat del segle XVI.
L'Administració de les Noves Terres: Lleis i Encomienda
Totes aquestes noves terres, Amèrica, es van incorporar a la Corona de Castella i s'hi van aplicar les mateixes lleis, institucions i administracions de Castella. A més, es van crear les Lleis d'Índies (1512) que regulaven tots els temes d'Amèrica. Dins d'aquestes lleis hi havia un apartat que es deia l'Encomienda.
L'Encomienda era un contracte entre l'«encomendero» (home de Castella) i l'indígena, on aquests havien de treballar a les mines i en l'agricultura supervisats per l'«encomendero». A canvi, els havien de mantenir i evangelitzar. A la pràctica, l'encomendero abusava del treball indígena perquè com més feina feien, més guanyava l'encomendero. Això va provocar una gran mortalitat. Aquests abusos van ser denunciats a Castella, sobretot pel Pare Bartolomé de las Casas, que va explicar aquests successos. Castella va redactar les Noves Lleis d'Índies de 1542, on es prohibia el maltractament als indígenes, però en la pràctica tot va seguir igual.
Impacte Demogràfic i Social: Virregnats i Esclavitud
Aquestes noves terres (Amèrica) es van dividir en dos virregnats: Nova Espanya i Perú. En aquests dos virregnats els abusos van arribar a ser tan grans que una part de la població indígena i alguns de Castella van morir. Però no només morien pels abusos, sinó també per malalties portades d'Europa com la grip. Aquesta gran mortalitat va fer que Castella es portés esclaus d'Àfrica cap a Amèrica per treballar.
Grups Socials a l'Amèrica Colonial
- Criolls
- Nascuts a Amèrica amb pares castellans.
- Castellans
- Nascuts a Castella.
- Indígenes
- Nascuts a Amèrica.
- Mestissos
- Fill de pare o mare indígena i pare o mare castellà.
- Mulats
- Fill d'un castellà i un negre.
- Negres
- Població d'Àfrica.
- Zambos
- Fill d'un indígena i un negre.
El Comerç Transatlàntic
El 1503 es va crear la Casa de Contractació (Sevilla) que regulava tots els productes i les persones que anaven i venien d'Amèrica. Aquests productes s'enviaven amb flotes que solien partir una vegada a l'any. D'Europa cap a Amèrica s'enviava roba, armament, bestiar, etc., i d'Amèrica cap a Europa s'enviava patata, tomàquet, or, cafè, cacau, tabac, etc. Tota la venda d'aquests productes hauria d'haver enriquit Castella, però tenien un deute molt gran amb els principals banquers europeus que havien finançat aquesta expansió.