Descartes: Mètodes i Reflexions sobre la Raó
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,07 KB
DESCARTES - Primer llibre dedicat a Isaac Berckam
“Regulae ad directionem ingenii” - Mètode per dividir un angle amb totes les parts iguals. Mètode per resoldre equacions de tercer grau. Tercer descobriment: Geometria analítica.
Es planteja si en altres camps de coneixement també es pot avançar només amb la raó i la intel·ligència.
Regla VIII - Línia anaclastiva: Aquest fenomen és predecible abans de fer l’experiment? Tot el coneixement és reduïble al món matemàtic?
Tractat del món (de l'home): No es publica. 1-5 Física - Partícules. Discurs del mètode: Mètode per evitar que ens equivoquem i mètode d'inspiració matemàtica. Aplica les regles del treball del (1) en aquest camp. Consta de 6 discursos: Presentació del seu programa, què pretén en aquesta obra; formulació de les tres regles del seu mètode; formulació de la moral provisional; qüestions de metafísica; resum del tractat del món; per què no va publicar el tractat del món. Com creu que ha de treballar la ciència per progressar. Descartes no és un escèptic perquè no dubta per dubtar. El procés del dubte serveix per fonamentar millor la raó, no per quedar-s’hi aturat. Dubtar és una estratègia per poder fonamentar la veritat indubtable: “jo penso, jo sóc”.
L'explicació de l'error: Sent Déu necessàriament perfecte, no pot resultar enganyador. Com explicar, doncs, que l'home es trobi tan subjecte a error? Per Descartes, la culpa d'això la té l'home mateix, per raó del mal ús que fa de la seva llibertat. Sota la forma de «lliure albir» disposem d'una voluntat infinita que ens fa semblants a Déu. Ens enganyem quan fem un mal ús d'ell, és a dir, atorguem el nostre assentiment a coses que no percebem de manera prou clara i distinta.