Descargar pdf gratis el cor quiet josep carner

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,1 KB

Josep Carner


Les caract de la seva poesia  son: Rigor formal: utilitza formes clàssiques, especialment el sonet. Domini i control de la llengua: neologismes, L’idioma duu implícita la bellesa. Pas del Real a l’Ideal: elements anecdòtics i quotidians. Visió del món harmònica, plàcida, equilibrada. Humor i ironia:des d’un pla intel·ligent.

Obra: Els fruits saborosos el 1906 Entre 1911 i 1924: època destacada de l’obra de Carner. El 1914: publicació de La paraula en el vent i Auques i ventalls maduresa literària. El 1925 publica El cor quiet,formarà part d’una etapa d reflexió i introspecció sobre el temps.

L’obra Els fruits saborosos: Recull de 18 poemes tracten el pas del temps des d la infantesa fins vellesa i mort. Hi destaquen moments de felicitat,bellesa i plenitud. Les dif. Etapes de la vida presentades com fruits saborosos que s’han de tastar pel simple plaer de viure. Cada poema presenta una etapa d la vida(infantesa, maduresa i vellesa) i un fruit com a símbol d’aquesta etapa. Els protagonistes(dones i criatures)tenen noms clàssics:Aglae, Iris, Mirtila, Agavé...Infantesa:tractada com etapa de felicitat incondicional.Criatures la viuen com si hagués de ser eterna. Primavera simbolitza infantesa. Maduresa:protagonitzada per dones.Localitzada entre l’estiu i la tardor. Carner acosta les dones al món quotidià que les envolta(cuina, cura dels fills, maternitat..) i emmarcat en una vida matrimonial perfecta. Vellesa:etapa no tan idíl·lica com per la solitud i la tristesa(tamb destaca tranquil·litat i dolçor). Hivern. Malgrat la solitud, la proximitat de la mort,la malaltia..Qualsevol etapa de la vida és acceptada amb dolça resignació. Aquest és el caràcter noucentista,en què tot ha de ser harmònic,ordenat,perfecte i arbitrari. El cor quiet (publicat el 1925) Carner, aquí,fa una reflexió sobre la condició humana i l’evocació. El títol de l’obra expressa aquesta serenitat que xoca amb allò imaginat i que pot entendre. Es una síntesi del seu pensament com a poeta. Estructura perfecta en el sentit q la primera secció i l’última concentren el nucli sobre el qual gira tot el llibre. Idees: A la vida tot és misteri, i com + volem saber,+ limitats ens sentim. L’últim misteri és la mort i l’única explicació possible: la creença en Déu. Al final del llibre tornam a trobar el tema inicial, com un cicle que es tanca,des d’una òptica + madura i serena, d’acceptació del dubte,de l’inconegut i mort. Carner viu exiliat 1939-1945 a Mèxic i fins a la seva mort va viure a Bèlgica. Nabí poema al·legòric i narratiu. A través de la història del profeta Jonàs, Carner expressa com se sent:“com mort” per la Guerra Civil,mort del seu pare, d la seva 1a dona i per l’inici de la II Guerra Mundial. Al llarg de la seva vida,Jonàs ha de superar unes proves. Carner pren el Març bíblic per fer l’obra. Nabí significa intèrpret,aquell que parla inspirat en Déu, i aquest és el paper que duu a terme Jonàs sense saber-ho. El protagonista està tancat,es troba aïllat del món açò fa que arribi a entendre el món que l’envolta i quan surt,el que era incomprensió es converteix en comprensió.


Entradas relacionadas: