El Desastre de 1898: Causes i Conseqüències per a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,75 KB

El Desastre de 1898: Causes i Conseqüències

El Paper dels EUA

  • Des de finals del segle XIX, els EUA buscaven reduir la influència d'altres potències als continents americans per esdevenir la potència dominant.
  • Necessitaven una excusa per declarar la guerra a Espanya i obtenir Cuba.

L'Incident del Maine

L'explosió del Maine, un vaixell de guerra nord-americà que es trobava a les costes de Santiago de Cuba per defensar els interessos dels EUA. Al cap d'uns dies, el vaixell explota. Els EUA acusen Espanya d'haver provocat l'explosió, obtenint així l'excusa per declarar obertament la guerra a Espanya. Anys més tard, es va descobrir que l'explosió es va produir internament.

La Guerra Hispano-Americana i el Tractat de París

Guerra oberta entre els EUA i Espanya. Va durar pocs mesos. Espanya es rendeix amb un tractat de pau (el Tractat de París, 1898).

El Tractat de París (font primària, contingut polític) va formalitzar la pèrdua de les últimes colònies espanyoles.

L'Impacte del 1898 a Espanya

La pèrdua de les colònies va tenir conseqüències profundes per a Espanya, conegudes com el Desastre del 1898. Va ser un cop molt fort per a l'Estat espanyol.

Conseqüències Polítiques i Socials

  • Humiliació a nivell internacional per a Espanya, que passa a ser un país de segon o tercer ordre, amb poca rellevància a nivell internacional.
  • Pessimisme generalitzat, percebut com una "època depressiva de l'Estat espanyol".
  • Sorgiment de la Generació del 98: autors d'aquella època les obres dels quals reflecteixen el pessimisme viscut per la població espanyola. Representants com Unamuno, Valle-Inclán, etc., il·lustren aquesta visió negativa de la realitat espanyola.

Conseqüències Econòmiques

  • Els beneficis econòmics procedents de Cuba desapareixen. Cuba deixa de ser espanyola i haurà de pagar aranzels com qualsevol altre mercat.
  • Amb la independència de Cuba, molta població espanyola resident a Cuba torna a Espanya (els indians). Aquests indians tenien un cert nivell econòmic, i l'arribada dels seus capitals a Catalunya i Espanya farà que l'impacte econòmic de la pèrdua de les colònies no sigui tan important com es podria esperar. La majoria dels indians eren catalans.
  • Les exportacions de teixits espanyols a Cuba i Filipines cauen en picat després de la independència de les colònies. Això afecta majoritàriament la burgesia catalana.

Conseqüències Polítiques (Catalunya)

De l'afectació a la burgesia catalana se'n deriva un problema polític. La burgesia catalana, integrada en l'oligarquia espanyola, s'adona de la poca eficàcia dels partits dinàstics (Liberals i Conservadors), considerant-los incompetents i incapaços de defensar els seus interessos econòmics.

Aquest és un dels motius pels quals la burgesia catalana impulsa la formació dels seus propis partits polítics catalanistes.

El Tancament de Caixes (1899)

Un antecedent important per al desenvolupament dels partits polítics catalanistes. Una de les mesures preses després de la pèrdua de les colònies va ser l'augment d'impostos per part del govern central. Això va provocar una reacció en contra d'industrials, comerciants i artesans, que es va manifestar en el Tancament de Caixes (negació a pagar els impostos exigits), majoritàriament a Catalunya.

La Lliga Regionalista (1901)

El 1901 es funda el primer partit polític catalanista: la Lliga Regionalista. Amb la seva aparició, el bloc monolític de l'oligarquia espanyola comença a trencar-se.

El Regeneracionisme

A nivell d'Espanya, comencen a sorgir diverses veus intel·lectuals que plantegen la necessitat d'una reforma profunda de la política i l'economia espanyola. Aquest moviment ideològic es coneix com el Regeneracionisme.

Propostes de Reforma

Les demandes de reformes dels intel·lectuals van influir en alguns polítics. Alguns polítics espanyols del Partit Liberal (Silvela) o generals (Polavieja) intenten aplicar reformes des de l'interior, apropiant-se de les idees regeneracionistes. No obstant això, les propostes reformadores internes eren molt limitades (canvis cosmètics), per això calien canvis externs i més profunds.

Joaquín Costa

Joaquín Costa és un autor regeneracionista destacat. Les seves propostes incloïen impulsar la població i que Espanya s'europeïtzés. Va plantejar una proposta molt àmplia (en l'àmbit polític, cultural, econòmic) que buscava regenerar la política i l'economia espanyola.

Entradas relacionadas: