Denominacions d'Origen (DO) de Vins Espanyols: Guia Essencial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

D.O. La Mancha: La regió vitivinícola més gran d'Espanya

És la regió amb més extensió a Espanya (191.699 hectàrees) i produeix una gran part del vi espanyol. La varietat Airen és la més representativa.

La vinya d'aquesta zona també s'ha globalitzat amb la plantació de varietats foranes blanques, a part de la nacional Viura o Macabeu.

  • Varietats Blanques: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viura (Macabeu).
  • Varietats Negres: Tempranillo, Garnacha, Moravia, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah.

D.O. Ribera del Duero: Vins de prestigi a Castella i Lleó

És la D.O. que ha donat més renom als vins de Castella i Lleó. Va ser fundada el 21 de juliol de 1982 i compta amb 20.905 hectàrees.

Clima i Sòl

El clima és extrem: calorós a l'estiu i fred a l'hivern, fet que el fa idoni per a l'elaboració de vins de qualitat. Els intervals de 400-600 mm de pluja i unes 2.500 hores d'insolació anuals aporten a la vinya garantia de sanitat i una maduració correcta del raïm. El sòl està format per sediments terciaris (sorres llimoses o argiloses).

Varietats de Raïm

  • Negres (per excel·lència): Tinta del País (Tempranillo), Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Garnacha Tinta.
  • Blanques: Albillo.

D.O. Bierzo: Microclima mediterrani i sòls de pissarra

La D.O. es va crear l'11 de desembre de 1989. La característica del seu microclima mediterrani provoca que les seves temperatures siguin més suaus, i gràcies a la seva baixa altitud impedeixen que les gelades siguin devastadores per a la vinya.

Els sòls de la muntanya estan constituïts per una barreja d'elements fins, pissarres i quarsites.

  • Raïm Negre (per excel·lència): Mencía.
  • Raïm Blanc: Godello i Doña Blanca.

D.O. Toro: La força de la Tinta de Toro a Zamora

Situada a Zamora, compta amb 62.000 hectàrees de vinyes i 1.200 viticultors inscrits al consell regulador. El clima és continental, amb influències atlàntiques, fet que aporta vins de qualitat.

Característiques Geogràfiques

  • Pluviositat: 350-400 mm.
  • Temperatura Mitjana Anual: 12-13ºC.
  • Altitud: Entre 620 i 750 metres.
  • Sòl: Arenisques, argiles i margues.

La varietat reina és la Tinta de Toro, que li ha donat gran fama i nivell. També s'elaboren vins blancs i rosats amb:

  • Varietats: Malvasia, Verdejo i Garnacha Tinta.

D.O. Rueda: L'excel·lència del Verdejo

Va ser reconeguda el 12 de gener de 1980. Els sòls són al·luvials i diluvials als marges del Duero i dels seus afluents (Trabancos, Zapardiel i Adaja). Són terres riques en calci i magnesi, amb una bona aireació i drenatge.

Clima i Varietats

L'altitud de la vinya està entre els 700 i 800 m sobre el nivell del mar. Les primaveres són curtes amb gelades tardanes i els estius calorosos i secs.

  • Varietat per excel·lència: Verdejo.
  • Altres Varietats Blanques: Sauvignon Blanc, Palomino Fino i Viura.
  • Varietats Negres (menys representatives): Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot i Garnacha Tinta.

D.O.Ca. Priorat: Vins de caràcter mineral i complexitat

El primer reglament d'aquesta D.O. es va signar el 1954. L'any 2000, el consell regulador va sol·licitar la qualificació com a D.O.C. El 17 de maig de 2000, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca va atorgar la DOQ Priorat, i el 18 d'abril de 2006 es va aprovar el nou reglament.

Varietats i Fama

El raïm clàssic del Priorat és la Garnacha Tinta, però també estan autoritzades:

  • Varietats Negres: Garnacha Peluda, Carinyena, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah.
  • Varietats Blanques: Garnacha Blanca, Macabeu, Pedro Ximénez i Chenin Blanc.

La fama dels vins del Priorat comença a partir dels anys 90, quan tres grans amants de la zona —René Barbier, José Luís Pérez i Álvaro Palacios— van voler crear vins amb més cos, però no exempts de fruita i complexitat mineral, especiats i balsàmics, considerats vins ben elaborats i definits.

D.O.Ca. Rioja: La primera DOQ d'Espanya i referent mundial

Es situa als dos costats del riu Ebre i es va crear el 1925, sent la primera regió vitivinícola d'Espanya a aconseguir la Denominació d'Origen. El 1990 se li va atorgar la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ), sent una de les cinc D.O. amb més fama mundial.

Geografia i Clima

Rioja és coneguda sobretot pels seus grans vins negres. Es divideix en tres subzones clarament diferenciades: Rioja Baja, Rioja Alta i Rioja Alavesa. Ocupa tres províncies: La Rioja, Àlaba i Navarra. La Serra Cantàbrica al nord i la Serra de la Demanda al sud protegeixen la zona vitícola, on conflueixen el clima mediterrani i el continental, respectivament, creant un clima excel·lent per al desenvolupament de la vinya.

Sòls i Varietats

Els tipus de sòls depenen de cada subzona:

  • Rioja Alavesa i Rioja Alta: Argila calcària.
  • Rioja Baja: Argila ferruginosa i sòls al·luvials.

Tot i que s'elaboren blancs, rosats i negres, són aquests últims els que tenen la fama mundial, sobretot aquells de producció limitada i de pagaments exclusius.

  • Varietats Negres: Tempranillo, Graciano, Garnacha i Mazuelo.
  • Varietats Blanques: Viura, Malvasia Riojana i Garnacha Blanca.

Entradas relacionadas: