Democràcia Atenesa i Sòcrates: Orígens i Llegat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB
La Democràcia Atenesa Clàssica
Ens situem al segle V aC a Atenes, on per primera vegada arreu del món es va instaurar una democràcia. Podem definir-la com un sistema polític en el qual la sobirania resideix en el poble, que l'exerceix directament o per mitjà de representants.
Orígens i Context Històric
Després de la victòria contra els perses, a causa de la gran implicació de les capes populars i la fragilitat de la noblesa, aquestes van demanar poder implicar-se dins les noves propostes i millores per a la ciutat.
Pèricles i les Reformes Democràtiques
Pèricles era un polític i orador que va emprendre un conjunt de reformes que dugueren a crear el que avui dia es coneix com a democràcia. Per tant, estem davant un període antropològic, ja que es donava molta importància al ciutadà participatiu en el govern de la polis; l’ésser humà era el centre de tot.
La Participació Ciutadana Directa
La ciutadania va poder fer un gran pas, ja que poder opinar, decidir i resoldre qüestions es va estendre i va abastar molta més gent. Van passar de ser càrrecs que tenien nom i llinatge a càrrecs on tothom podia participar de manera activa. Cal destacar que el 'tothom' en aquells temps era diferent al 'tothom' d’ara: es donava per suposat que les dones, els estrangers i els esclaus no podien participar de cap manera en el govern de la polis.
El Poder de la Paraula a l'Ekklesia
Ampliant una mica més el gran canvi de caire polític que va experimentar Atenes, cal dir que aquesta democràcia va ser una de les úniques en tota la història en què el poder legislatiu i l’executiu eren exercits directament pel poble en lloc d’elegir representants. Per això es diu que era una democràcia directa. El sistema democràtic atenès es basava en la sobirania popular. A través de les seves institucions, fomentava la participació política dels seus ciutadans en els diferents aspectes que travessen la vida pública en societat. D’aquesta manera, la paraula va adquirir un valor vital, ja que en el lloc de reunió (assemblea), posseir els coneixements adequats (cultura, art i filosofia) i saber-los expressar de manera persuasiva i convincent era el secret per tenir èxit en l'ekklesia.
Sòcrates: Filòsof i Ciutadà
Sòcrates, nascut el 470 aC a Atenes en una família modesta, va destacar com una figura essencial en la història de la filosofia i la vida política de la seva ciutat. Tot i que la seva aparença física no era impressionant i la seva higiene personal era negligida, Sòcrates va posseir una personalitat carismàtica que el va fer fascinant per alguns i irritant per altres. Va ser conegut com el "tàvec d'Atenes" per la seva crítica pública a la corrupció i la demagògia que prevalia en aquella època.
El Judici i la Mort de Sòcrates
Les seves acusacions d'inculcar nous déus i corrompre els joves d'Atenes van ser infundades i injustes. En el seu famós judici, que Plató va descriure a "Apologia de Sòcrates", va defensar apassionadament el seu servei a la ciutat i la seva missió d'encoratjar la joventut a pensar de manera crítica i no ser influenciada passivament per les tradicions o les opinions populars.
El Llegat de Sòcrates
Malgrat tenir l'opció de l'exili, Sòcrates va optar per la mort i va beure la cicuta l'any 399 aC, en un acte de compromís amb les lleis de la seva estimada Atenes fins al final de la seva vida. La seva negativa a escapar i la seva serena acceptació de la mort van demostrar la importància que donava a la integritat i la justícia.