Definicions Clau d'Economia i Indústria
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,47 KB
Glossari de Conceptes Econòmics i Industrials
- Monopoli
- Situació en la qual una empresa controla el conjunt d'una producció, d'un intercanvi o d'un servei. El monopoli és, la majoria de vegades, sovint resultat de convenis entre diferents empreses.
- Multinacional
- Empresa que té establiments productius en països diferents del d'origen i actua amb una estratègia conjunta que es decideix des de la seu central, situada als països més desenvolupats. Habitualment són de grans dimensions i compten amb milers d'empleats. Espanya compta amb empreses multinacionals com Telefónica, Repsol, Banc Santander, entre d'altres.
- Oligopoli
- Situació en què el mercat està controlat per unes poques empreses, que representen una elevada facturació total i poden arribar a acords per restringir l'oferta, fixar preus, etc.
- Parc Tecnològic
- Espai destinat a albergar les indústries d'alta tecnologia. Es situa en espais d'elevada qualitat ambiental, dotats de bones infraestructures de transport i comunicacions i serveis empresarials abundants, generalment a l'entorn de les grans ciutats i en els eixos industrials més dinàmics.
- PIB
- Producte Interior Brut. És la mesura fonamental de la riquesa nacional o de l'activitat econòmica d'un país. Representa la suma de tots els béns i serveis produïts en el país durant un any.
- Polígon Industrial
- Espai creat específicament per albergar la indústria. Es localitza preferentment als afores de la ciutat, al costat de les carreteres i principals vies d'accés, ja que el sòl és més barat i les seves activitats resulten menys molestes.
- Pol de Desenvolupament
- Zona delimitada oficialment per al seu desenvolupament industrial mitjançant diverses mesures de foment a les indústries que s'hi estableixin. En els anys 60, la política de pols de desenvolupament va intentar atreure inversions empresarials a regions deprimides perquè actuessin com a motor de desenvolupament de l'entorn (per exemple, Vigo, A Coruña, Valladolid o Sevilla).
- Privatització
- Transferència al sector privat d'activitats o empreses pertanyents al sector públic.
- Producció en Sèrie
- Fabricació d'un gran nombre d'unitats del mateix article. Va tenir el seu auge durant el capitalisme monopolístic a principis del segle XX gràcies a l'adopció del sistema de producció fordista (la cadena de muntatge).
- Proteccionisme
- Reacció d'un estat davant l'arribada de productes procedents de l'exterior a baix preu. Per evitar-ho, es posa en pràctica una política orientada a afavorir els sectors productius del propi país i es posen traves a les importacions (per exemple, aranzels).
- Reconversió Industrial
- Política adoptada per atallar la crisi industrial de 1975-1985. El seu objectiu era realitzar a curt termini els ajustos necessaris en els sectors madurs en crisi (com la siderometal·lúrgia, les drassanes, etc.) per ajustar l'oferta productiva a la demanda i així aconseguir la seva viabilitat i competitivitat. Incloïa mesures com la regulació de plantilles, el tancament d'empreses o la reducció de la seva capacitat productiva. Es va abordar amb ajudes estatals.
- Regió Industrial
- Gran àrea on la coincidència d'un o diversos factors de localització industrial i l'efecte multiplicador de la indústria ha donat lloc a l'acumulació de tot tipus d'activitats industrials. Per exemple: Madrid i la seva àrea metropolitana.
- Sector Secundari
- Sector econòmic que engloba les activitats dedicades a transformar les matèries primeres: la indústria i la construcció.
- ZUR
- Zones d'Urgent Reindustrialització. Nascudes el 1983, tenien l'objectiu de fomentar la reindustrialització a les zones més afectades per la reconversió industrial. Podien sol·licitar la seva inclusió en una ZUR les empreses que duguessin a terme la instal·lació, ampliació o trasllat de fàbriques a aquestes àrees, suposant la creació de nous llocs de treball. A canvi, rebrien incentius fiscals i financers. El resultat va ser la creació d'una ocupació menor que la prevista, poc accés per part de les PIMES i una accentuació dels desequilibris territorials, ja que Madrid i Barcelona van acaparar la majoria dels projectes.