Dèficit auditiu: tipus, graus i ajudes protètiques
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,01 KB
Concepte de Dèficit auditiu
- Trastorn sensorial caracteritzat per la pèrdua de la capacitat de percepció de les formes acústiques, de la capacitat auditiva, sense especificar ni el grau, ni el tipus concret d’aquesta pèrdua.
- El terme SORDESA es reserva als dèficits més severs i profunds.
Variables que determinen les diferències individuals
1. El tipus de deficiència auditiva:
A- De transmissió: El seu origen es situa a l'oïda mig o extern, en el timpà o en la cadena interna de ossets. Es pot incidir quirúrgicament. Afecta a l’audició quantitativament.
B- De percepció o neurosensorials: Problema a nivell d’oïda intern, de nervi auditiu o de les zones auditives cerebrals.
2. El grau de pèrdua auditiva
A- Sordesa lleu: pèrdua d’entre 20-40 decibels (db). Hi ha percepció de la parla, però no de la totalitat dels contrastos fonètics.
B- Sordesa mitja: entre 40-70 db. Dificultats en la percepció de la parla. Els contrastos fonètics queden difosos. Hi ha un retràs en la base del llenguatge.
C- Sordesa severa: 70-90 db. Es perceben sons ambientals i vocàlics, però difícilment consonàntics. No hi ha un desenvolupament espontani del llenguatge.
D- Sordesa profunda: superiors a 90 db. No hi ha percepció de parla, sols d’alguns elements com la melodia, ritme, etc.
Ajudes i adequacions protètiques
Són bàsicament els AUDIFONS, amplificadors que augmenten la intensitat del so de manera que la corba d’audició s’acosti el màxim possible a la normalitat. Aquest augment es situa entre 30-50 db.
ASPECTES METODOLÒGICS:
• Parlar a poc a poc i vocalitzant. Facilitaré que pugui llegir els llavis.
• Durant l'explicació de l'exercici posar-me en bona posició, respecte a ell/ella.
• En casos de deficiència auditiva: tenir en compte que la freqüència a guda és el primer que perden, en canvi poden rebre la greu. Tenir-ho en compte a l'hora d'emetre sons.