Defenses immunitàries: Natural Killers, Fagòcits i Inflamació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,05 KB

Natural Killers

Entre el 5-10% dels limfòcits corresponen a cèl·lules Natural Killer, que també estan presents a la melsa, els ganglis limfàtics i la medul·la òssia.

S'originen a la medul·la òssia i realitzen la seva funció en qualsevol teixit. Són limfòcits, però no pertanyen a la mateixa estirp dels limfòcits B o els T.

Quan els microorganismes travessen la pell i les mucoses (primera línia de defensa), i superen la barrera de les proteïnes antimicrobianes, el següent mecanisme de defensa està format per les cèl·lules Natural Killer i els fagòcits.

  • Acció citotòxica: els NK identifiquen i destrueixen cèl·lules anormals, per exemple cèl·lules transformades per virus o tumors, i ho fan de forma innata.
  • Acció secretora: tenen la funció de secretar citoquines que activen altres cèl·lules i regulen la resposta immunitària.

Fagòcits

Són cèl·lules especialitzades de la sang que porten a terme el procés de fagocitosi. Aquest procés consisteix en la ingestió i digestió de microorganismes o altres partícules com detritus cel·lulars.

Els dos tipus de cèl·lules fagocítiques són els neutròfils i els macròfags.

Quan es produeix una infecció, els neutròfils i els macròfags migren cap a la zona infectada.

El procés de fagocitosi es divideix en cinc etapes:

  1. Quimiotaxi: moviment estimulat pels compostos químics del fagòcit cap al lloc de la lesió. El microbi o partícula a eliminar és reconeguda pels receptors de la superfície dels fagòcits. El fagòcit es desplaça cap allà gràcies als flagels.
  2. Adhesió: fixació dels fagòcits als microorganismes o altres substàncies estranyes.
  3. Ingestió: la membrana plasmàtica del fagòcit fa una prolongació, els pseudopodis, que engloben els microorganismes mitjançant un procés d'ingestió. Quan els pseudopodis es reuneixen, es fusionen i envolten al microorganisme en un sac denominat fagosoma.
  4. Digestió: el fagosoma ingressa en el citoplasma i es fusiona amb els lisosomes per formar una estructura única, més gran, anomenada fagolisosoma. Aquest fagolisosoma és degradat per enzims digestius.
  5. Destrucció: la substància que no pot ser degradada pels enzims digestius, es queda a la cèl·lula, en estructures anomenades cossos residuals. Aquests són eliminats per exocitosi.

Inflamació

Resposta defensiva inespecífica del cos davant una lesió tissular. Hi ha diferents causes que poden produir inflamació:

  • Microorganismes patògens
  • Abrasions
  • Irritacions químiques
  • Distensions cel·lulars
  • Temperatures extremes

Ja que la inflamació és un dels mecanismes de resposta inespecífica, la resposta dels teixits a un tall és similar a la que es produeix davant d'una cremada, radiacions, etc.

Entradas relacionadas: