Declivi URSS, Descolonització i Baby Boom: 1945-1989

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,38 KB

De Brezhnev a Gorbatxov: el declivi de la URSS

El 1982 mor Brezhnev, i el succeeix Andropov, que dura un any i mig. Després, el succeeix Txernenko. Es deia que la URSS era una gerontocràcia. Finalment, va aparèixer Gorbatxov. Amb 53 anys, va ser l'últim president de la URSS. Gorbatxov es troba amb una situació molt difícil. El país està molt malament. L'economia planificada que hi havia a la URSS no funcionava. Ha de reduir la despesa en armament, però, alhora, està seguint la cursa espacial i no pot deixar-ho. Decideix negociar amb els EUA el desarmament. Impulsa dues polítiques:

  • Perestroika (Reconstrucció): Política de reformes.
  • Glasnost (Transparència): Política de tolerar les crítiques.

La URSS pacta amb els EUA i retira els míssils d'Europa, i després retira les tropes de l'Europa de l'Est. Amb això últim, Hongria i Txecoslovàquia encara demanen més llibertat. Gorbatxov creu que el comunisme ha de ser reformat. El càlcul és que en aquells països (que es mantindran dins la URSS) s'invertirà i aniran millorant econòmicament. La millora s'estendrà cap a la URSS. Els països es convertiran en un laboratori de canvis. Però aquesta idea no funciona. Dos dels estats trenquen amb la URSS: Polònia (1988) i Hongria. Hongria fa frontera amb Àustria. Els comunistes hongaresos decideixen trencar amb el comunisme i fan un règim democràtic, es reinventen. Del comunisme passen a la socialdemocràcia. El 27 de juny del 1989, Hongria suprimeix la frontera amb Àustria, ja que tots els que volen fugir de qualsevol país anaven a Hongria i creuaven cap a Àustria. Cada vegada més alemanys marxaven a Hongria per creuar a l'altra banda d'Alemanya, la qual cosa feia estúpida la idea que hi hagués un mur separant-la quan hi havia una manera molt més fàcil de creuar. De manera que, finalment, cau el Mur de Berlín el novembre del 1989.

Causes de la primera descolonització (1945-1956)

Diversos factors van contribuir a la primera onada de descolonització:

  • Voluntat de la URSS i els EUA d'afavorir la fi dels imperis per motius diferents. El fet que hi hagi un món bipolar afavoreix la descolonització. Tots dos volien el monopoli del poder, i el fet que s'acabessin els imperis d'Occident els hi donava més potencial per expandir-se.
  • Les velles potències es troben en situació de fallida el 1945, els dos imperis estan destrossats per la Segona Guerra Mundial i, per tant, mantenir l'imperi a partir del 1945 resulta complicat perquè les metròpolis no tenen recursos. Resulta complicat mantenir l'imperi perquè entre abans que comenci la Segona Guerra Mundial i quan acaba el 1945 el que canvia és que les velles metròpolis es troben resistència per part dels colonitzats. La població colonitzada a partir del 1945 comença a organitzar-se i a oferir resistència. Mantenir l'ordre requereix un gran esforç econòmic que les metròpolis del 1945 no es poden permetre.
  • Difusió del dret d'autodeterminació des de la Gran Guerra i durant la Segona Guerra Mundial. Quan es va fent servir el dret de l'autodeterminació a la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial, la idea s'estén i, per tant, cada vegada té més partidaris.
  • L'impacte de les desfetes de les potències colonials durant la Segona Guerra Mundial. L'únic imperi que va aguantar durant la Segona Guerra Mundial va ser la Gran Bretanya. L'impacte de les derrotes de les metròpolis a les colònies va fer que encara sortissin amb més força aquests moviments.
  • L'existència d'elits il·lustrades i processos d'urbanització:
    • Elits il·lustrades: És important que hi hagi elits il·lustrades a les colònies perquè, si vols la independència, et cal algú que sàpiga governar. Per tant, a partir de l'any 1945, com s'havien anat fent formacions, ja existien elits il·lustrades.
    • Els processos d'urbanització: Els processos d'urbanització contribueixen a difuminar les identitats ètniques. Per tant, en diluir-se, es pot crear una identitat col·lectiva més fàcilment.

El "Baby Boom" i el canvi cultural

Acabada la Segona Guerra Mundial es produeix un increment de la natalitat. El 1946, als EUA els naixements van incrementar un 20%. Entre 1960 i 1980 Europa creix 4 vegades més, i Espanya i Itàlia es multipliquen per 7. Aquest fenomen s'anomena "Baby Boom". Els nous nadons no han viscut cap guerra ni cap crisi econòmica, i als anys 40 s'ha creat l'Estat del Benestar. Aquesta generació ha tingut accés a la sanitat, educació... És radicalment diferent de la vida dels seus pares. Suposa un canvi cultural important.

S'associa amb el president Kennedy, un dels mandataris més joves, amb 43 anys.

Els valors dels "boomers" són postmaterialistes. Són valors que no són preocupacions immediates, sinó hedonistes (cerca del plaer), individualistes, experimentació amb les drogues, llibertat sexual, antiautoritarisme (aniria vinculat a la crítica a la societat patriarcal, la que dominen els homes)...

Entradas relacionadas: