La Cultura a l'Edat Mitjana: Església, Monestirs i Cant Gregorià

Enviado por Chuletator online y clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,92 KB

La Cultura a l'Edat Mitjana

L'església era dipositària de la cultura i als monestirs es conservaven i copiaven les obres antigues.

Molts monestirs van organitzar escoles, s'ensenyava el trivium i el quadrivium.

L'estil romànic, s. XI-XIII; produeix edificis massissos i en penombra, de murs gruixuts i pesats, sense pràcticament obertures que permetin l'entrada de llum exterior. Destaca la utilització de l'arc de mig punt.

L'Art Gòtic

L'art gòtic va sorgir a França, es va desenvolupar entre els segles XII al XVI. La voluntat d'elevació i llum, les grans obertures, els arcs apuntats i naus molt amplies.

El Cant Gregorià

El papa Gregori I, va ser l'home que va donar nom a aquesta forma de cant. En el seu intent de tallar qualsevol heretgia dins de l'església va unificar les diferents escoles litúrgiques i els cants amb els que els cristians celebraven els seus actes religiosos des de feia segles. D'aquesta manera tothom va cantar de la mateixa manera dins l'església.

Característiques del Cant Gregorià

  • Cantat per homes
  • Monodia
  • Melodia conjunta
  • Àmbit inferior a l'octava
  • Ritme lliure i regular, seguint el text
  • Text en llatí
  • Música vocal

Estils i Formes del Cant Gregorià

  1. Sil·làbic - Una nota per a cada síl·laba
  2. Salmòdic - Una nota igual per a cada síl·laba
  3. Melismàtic - Diferents notes per a una sola síl·laba

Altres Músiques Religioses No Gregorianes

Laudas - Són cants populars devots escrits per a cantar en llengua romanç, creació de S. Francesc d'Asís.

Cantigas - Són càntics en llengua romanç adreçats a la Verge Maria.

La Música Profana

Els Joglars - Eren gent d'origen social humil, que anaven de poble en poble guanyant-se la vida fent malabars, jocs de màgia i també fent música. Característiques: fan música per a guanyar-se la vida, són de classe social baixa, canten les cançons dels trobadors (no componen), fan servir llengües vulgars.

Els Trobadors - A final del segle XI aparegué a la Provença (actual França) la lírica trobadoresca. Els trobadors eren senyors feudals cultivats (instruïts als monestirs o a les escoles catedralícies). Eren al mateix temps poetes, compositors i intèrprets de les seves obres; que interpretaven a palaus i castells. Aquesta música va quedar escrita i per aquest motiu ens ha arribat fins avui dia. L'art trobadoresc es va iniciar al nord de l'actual França i ràpidament es va estendre per Alemanya, Itàlia i Espanya. Temes: l'amor cortès, vida d'herois i fets. Fan servir llengües vulgars (llengua d'Oc, llengua d'oil, gallec, alemany), no escriuen en llatí. La música té un ritme més marcat que el cant gregorià i s'acompanya amb diferents instruments que solen ser de corda o percussió (violes, llaüts, arpes, ...).

Entradas relacionadas: