Cultius Hortícoles: Característiques i Tipus

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,56 KB

DETERMINAT: Gran ramificació 1-2 fulles per simpodi Concentració de floració/fructificació Hàbit arbustiu No necessiten poda ni alçada de fruits Normalment a camp No entutorat i possibilitat recollida mecànica

INDETERMINAT: Poca ramificació 3-4 fulles per simpodi Llarg període de floració/fructificació Hàbit rastrer Necessitat de poda i aclarida de fruits Camp i hivernacle Sempre entutorat i collida manual

CARACTERS PER TOMATIGA DE CONSUM EN FRESC:

  • Port de planta obert: millora aeració
  • Producció: elevada però mantenint homogeneïtat de mida
  • Precocitat: híbrids de ràpida fructificació en qualsevol ambient
  • Qualitat externa
  • Perdurabilitat: introduir caràcter long shelf life
  • Qualitat interna
  • Adaptació al sistema i cicle de cultiu: la resposta a la llum és el que més canvia
  • Resistència a malalties

CARACTERS TOMATIGA INDUSTRIAL:

  • Port compacte, determinat, no entutorat, molta fulla
  • Maduració: quallat i maduració tot a la vegada, en poc temps 75-99%
  • Desprendiment del calze i no peduncle: minimitza manipulació a fàbrica
  • Consistència del fruit: elevada fermesa per permetre recol·lecció mecànica i transport
  • Qualitat del fruit molt marcada pel producte
  • Resistència a plagues

SÍNDROME DE DOMESTICACIÓ:

  • Perdua període latència de les llavors (tot germina a la vegada)
  • Fruit/inflorescència indehiscent (fruit/llavor queda sobre la planta)
  • Creixement determinat (alçada màxima dels cultius i homogènia)
  • Hàbit de creixement erecte
  • Maduració sincrònica, tot a la vegada
  • Augment del nº de flors fèrtils i transformació de flors estèrils en fèrtils
  • Augment de la mida de inflorescències
  • Nº inflorescències plantes (augment o disminució)

TIPUS DE CULTIU HORTÍCOLA:

  • INTENSIU: Petites extensions, familiars, destinades a abastir mercats de les ciutats, consum directe en fresc de la majoria de productes, sol ser en hivernacle, túnel, etc.
  • FORÇAT: implementació del cultiu intensiu per obtenir fàcilment producte fora de temporada, normalment hivernacle amb condicions controlades, elevada especialització post-collita i magatzem.
  • EXTENSIU: extensions majors, normalment regadiu, solen alternar-se cultius extensius com cereals amb hortícoles extensius, rotacions millors que en intensiu i forçat. Mecanització més elevada.
  • INDUSTRIAL: destinats a indústria transformadora, normalment cultius extensius, mecanització elevada i varietats molt concretes.
  • FAMILIAR: intensius i extensius per autoconsum o petita venda a mercats locals. Poden ser cultius ecològics.

ISHS: International Society for Horticultural Science SECH: Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, adherida a ISHS LLUM: VISIBLE: (λ=380-750nm), 400-500 nm clorofils i carotenoides, 650-750 nm clorofils (50% del que arriba) INFRAROIG: (Tº) (λ=750-104 nm) (50%) ULTRAVIOLET: (λ=200-380 nm) 200-320 UVB, 320-380 UVA (1-5%) ROTACIÓ: alternança en un mateix lloc de cultius de famílies diferents o amb necessitats nutritives diferents (fa referència al que hi ha cada any en una determinada parcel·la) AVANTATGES: +producció per unitat de superfície, ús efectiu dels recursos, millora sanitària, assegura certa producció. INCONVENIENTS: no factible en alguns sistemes, dificultat per mecanitzar, necessitat de molta més intensitat de labors i recol·lecció, complexitat de planificació. ASSOCIACIÓ: conjunt de cultius diferents que permeten certa complementarietat en la rotació de cultius (cultius que substitueixen a l'anterior en la rotació o cultius que es sembren a la vegada). ALTERNATIVA: distribució a l'espai dels cultius de l'explotació, el que hi ha a cada parcel·la (determina la diversitat global de l'explotació) HELIOFILES: necessiten elevada radiació per saturar-se. Quan més alt contingut FR, més alta és taxa d'allargament de tija. D'OMBRA: es saturen fàcilment. No canvien la taxa d'allargament de la tija quan canvia Pfr/Ptotal.

Wild: silvestres Landraces: selecció semi-natural per adaptació a condicions locals Heirloom/heritage/vintage: creuament artificial (no híbrid), però pol·linització oberta, llavor guardada any a any (línies pures) Fresh-market: recol·lecció manual, venut per amanida Procesing: var. recol·lecció màquina Fresh-cut: pelar, envasar Greenhouse: cultiu en hivernacle Unimproved lines: Altament heterozigòtiques, poc estables, poden tenir trets típics. Híbrid: F1 entre distintes varietats, la llavor segrega. RITMES CIRCADIANS: canvis rítmics amb periodicitat de 24h. Tenen naturalesa endògena ja que el ritme continua en absència de factors de control extern. VERNALITZACIÓ: necessitat de períodes freds per florir en determinades espècies vegetals. Factors determinants (temperatura, duració, estat de desenvolupament. Tº ZERO VEGETACIÓ: Tº a la qual el cultiu deixa de créixer Tº CRÍTICA MÀXIMA I MÍNIMA: per sobre o sota hi ha danys a la planta Tº ÒPTIMA: a la que en funció a la resta de factors climàtics i minerals, el creixement és màxim. INTEGRAL TÈRMICA: acumulació de calor necessària per alguns cultius per florir o fructificar. Pot haver-hi un requeriment mínim per arribar a cada fase de desenvolupament. És la suma de la Tº mitjana diària – el zero vegetatiu, per a cada dia de desenvolupament.

HORES DE LLUM: Dia Llarg: necessiten mínim 12h de llum o màxim 12 fosca per florir, floreixen a primavera Dia Curt: necessiten més hores de fosca que de llum, floreixen a la tardor.

Indiferent: floreixen independentment del fotoperíode

PROPICIÓ R:FR COM INDICADOR D'OMBRA: a mesura que l'ombra augmenta, la proporció R:FR disminueix, es converteix més Pfr a Pr i la proporció Pfr/Ptotal disminueix.

REPICAT: transplantar plàntules doncs han germinat

DESPUNTAT: tallar l'apex de la tija principal per afavorir el desenvolupament lateral

PINÇAMENT: eliminació de branques secundàries per donar forma adequada a la planta

RECALÇAT O APORCAT: enterrar tija principal de la planta: aparició d'arrels adventícies, afavorir producció de tubercles o afavorir blanqueig.

Entradas relacionadas: