Crisi i Recuperació: L'Economia Mundial entre Guerres (1918-1939)
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB
L'Evolució Econòmica Europea Després de la Gran Guerra
La readaptació de les economies europees a la pau va ser llarga i difícil, a causa de la destrucció provocada per la Primera Guerra Mundial, la inflació i l'augment de l'atur. La crisi va ser especialment forta a Alemanya, perquè havia de pagar les reparacions de guerra imposades en el Tractat de Versalles. Això va provocar una pujada dels preus i una pèrdua del valor de la seva moneda (hiperinflació).
A partir de 1924, hi va haver una certa recuperació econòmica gràcies al capital estatunidenc.
Característiques dels Feliços Anys Vint als EUA
Els "Feliços Anys Vint" als Estats Units es van caracteritzar per un període d'eufòria econòmica i canvis socials significatius. Es poden destacar tres característiques principals:
- Un gran creixement industrial.
- L'augment del nivell de vida.
- El sorgiment d'una societat de consum i l'aparició de noves formes d'oci.
L'American Way of Life és el model de vida americà que va sorgir després de l'eufòria econòmica de la dècada del 1920. Es basava en el consum individual de béns i el desenvolupament dels mitjans de comunicació dirigits a la publicitat i a l'adoctrinament social.
La Crisi dels Anys 30 i la seva Extensió Mundial
La dècada dels anys 30 va estar marcada pel Crac de la Borsa a Nova York (1929), que va desencadenar una crisi econòmica global. Aquesta crisi es va estendre mundialment perquè els EUA van reduir dràsticament les importacions, fet que va arrossegar els països que els subministraven matèries primeres. A més, la banca estatunidenca va començar a repatriar els capitals invertits a Europa, agreujant la situació.
Causes Principals de l'Enfonsament de la Borsa del 29
Les causes principals de l'enfonsament borsàtil van ser la sobreproducció i l'especulació borsàtil. La producció industrial va ser major que la demanda, la qual cosa va provocar una baixada dels preus. A més, l'augment de la demanda d'accions a la borsa va fer pujar el seu preu, generant grans expectatives que no corresponien amb els beneficis reals de la indústria.
Qui va ser John Maynard Keynes?
John Maynard Keynes (J.M. Keynes) fou un economista britànic que va defensar la intervenció de l'Estat per superar les crisis econòmiques. Proposava la inversió pública per generar ocupació i reduir la desocupació, així com l'augment dels salaris i l'ajuda als aturats per potenciar el consum i reactivar l'economia.
En què va consistir la Conferència Internacional de Londres?
La Conferència Internacional de Londres fou una reunió organitzada per la Societat de Nacions que intentava fomentar la cooperació i els acords econòmics entre els estats. No obstant això, l'ambient va ser d'insolidaritat general i cada país va defensar els seus interessos propis, sense arribar a acords significatius.
Similituds entre la Crisi del 29 i la del 2008
Sí, hi ha similituds notables entre la crisi dels anys 30 i la del 2008. Ambdues van sorgir als EUA i, posteriorment, es van estendre a tot el món. En ambdós casos, es va produir primer una crisi financera que es va estendre cap als altres sectors, provocant una crisi econòmica generalitzada.
Causes de l'Ascens dels Totalitarismes a Europa
L'ascens dels totalitarismes a Europa durant el període d'entreguerres va ser provocat per diverses causes:
- La crisi econòmica dels anys 30.
- La fragilitat dels sistemes democràtics.
- L'auge dels extremismes polítics.