Crisi Postguerra i Ascens del Nazisme a Alemanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB

Situació Política Després de la Primera Guerra Mundial: Causes

Després de la Primera Guerra Mundial, les grans democràcies van provocar el desmembrament dels imperis autoritaris com Alemanya, Àustria-Hongria, Rússia i l'Imperi Otomà. Això va provocar l'aparició de nous països en forma de repúbliques amb un sistema liberal parlamentari com Alemanya, Àustria, Txecoslovàquia, Polònia i Hongria. Eren democràcies joves i sense tradició, per tant, inestables.

La situació econòmica de la dècada de 1920 a Europa era dolenta, però a partir de 1929 va haver-hi un empitjorament: gran inflació, reducció de vendes de producció industrial, crisi de sobreproducció, augment de l'atur...

Després de la Revolució Soviètica es va voler seguir com a model, per tant, per part del moviment obrer hi va haver un augment de conflictivitat social (nombroses vagues i el reforçament de sindicats i partits socialistes i comunistes) que va tenir com a resposta governamental: l'augment de la repressió.

Dues Respostes a la Conflictivitat Social

Hi ha dues posicions respecte a la resposta a l'augment de la conflictivitat social:

  • Els països amb una tradició democràtica llarga eren partidaris de la integració del socialisme en el sistema, què ho van fer mitjançant el sufragi universal, la formació de coalicions polítiques àmplies... També aconsegueixen un aïllament dels partits radicals.

Exemples de Països amb Tradició Democràtica

Gran Bretanya: L'acció del partit laborista va permetre canalitzar de manera parlamentària les demandes populars i crisis com l'econòmica, la independència d'Irlanda el 1921...

França: El 1936, hi va haver la creació del Front Popular (gran coalició de comunistes i socialistes) dintre del marc parlamentari democràtic.

Holanda, Bèlgica i Suïssa: Coalicions de govern de partits liberals/conservadors.

Països nòrdics: Governs de partits socialdemòcrates.

  • Els països amb menys tradició parlamentària eren partidaris d'una constitució de sistemes autoritaris o dictadures, recolzats per grans propietaris, burgesia industrial, exèrcit i Església.

Cronologia de l'Ascens de Dictadures

1919 Hongria, 1922 Itàlia, 1923 Espanya i Bulgària, 1926 Portugal, Polònia i Lituània, 1933 Àustria i Alemanya, 1934 Letònia i Estònia, 1936 Grècia, 1938 Romania, 1939 Espanya.

Alemanya Nazi: Problemes al Final de la Primera Guerra Mundial

  • El 1918 hi ha l'abdicació del Kàiser Guillem II i en la República de Weimar hi ha una incapacitat de crear un sistema polític estable. Entre 1919 i 1933 hi va haver 19 governs, sobretot a partir de 1930.
  • El 1919 hi ha la insurrecció de la Lliga Espartaquista.
  • El 1920 hi ha un cop d'estat per part dels grups nacionalistes de dretes.
  • El 1923 hi ha un cop d'estat, conegut com Putsch, per part de Hitler a Munic. Aquest cop va consistir a anar a una cerveseria de Munic, on el governador feia un discurs, i allà es va iniciar una insurrecció amb un primer tret al sostre. A conseqüència, Hitler va ser condemnat a 5 anys de presó, dels quals va complir només 9 mesos.
  • Finalment, hi va haver una crisi econòmica, causada per la inflació altíssima, devaluació del marc, el tancament d'empreses i l'augment de l'atur, què va passar de 3 milions l'any 1929 a 6,5 milions el 1932.

Entradas relacionadas: