Crisi Econòmica i Totalitarismes: 1920-1939

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,01 KB

Conseqüències de la Primera Guerra Mundial

Un endeutament generalitzat

El Tractat de Versalles va establir que Alemanya pagaria als vencedors indemnitzacions considerables. Al mateix temps, la resta dels contendents havien de tornar els préstecs sol·licitats per a la compra d'armament i el pagament dels seus soldats. A Europa, l'economia va anar malament per la disminució de l'agricultura i la indústria, l'alt endeutament i la inflació. Els EUA es van convertir en la primera potència econòmica mundial.

A Alemanya, a causa de la guerra, es va voler reconstruir el país. Per impulsar la recuperació, es va optar per augmentar l'emissió de moneda, i això va provocar la devaluació i l'augment dels preus dels productes. Per tot això, hi va haver hiperinflació, que va afeblir l'economia alemanya i la va deixar a la vora de la ruïna.

Un clima de tensió militar

L'impagament d'Alemanya al Regne Unit i França va provocar que no poguessin pagar als EUA els préstecs de la guerra. S'havia acordat fer aquest pagament amb divises (carbó, ferro, acer, compostos químics...). El 1921, Alemanya no va poder complir amb el primer dels venciments, que era de 20.000 milions de marcs, i només va pagar 8.000 milions. Davant d'aquesta situació, França, amb l'ajuda de Bèlgica, va optar per ocupar la conca minera alemanya del Ruhr. L'ocupació va augmentar els problemes de devaluació i la inflació alemanyes, que van ser:

  • Econòmics: Molts treballadors alemanys van quedar a l'atur, i el govern alemany va augmentar l'emissió de moneda, tornant a la inflació.
  • Polítics: La població alemanya va considerar l'ocupació del Ruhr com una humiliació, estimulant les idees nacionalistes i el nazisme.
  • Militars: A causa de la manca de feina i la humiliació, es van crear xarxes militars i es va plantejar la reactivació de l'armament.

Pla Dawes

Implementat el 1924, el Pla Dawes tenia com a objectiu principal ajudar Alemanya a estabilitzar la seva economia i facilitar el pagament de les reparacions de guerra. Va ser desenvolupat per un comitè encapçalat per l'americà Charles G. Dawes.

Nous mitjans de comunicació

La gent volia estar més informada del que passava dia a dia. Hi va haver una comunicació en massa, va augmentar la premsa i la publicitat, i es va inventar la propaganda i el màrqueting per a estimular el consum.

L'"American Way of Life"

L'"Estil de vida americà" volia evidenciar l'èxit econòmic i social de la societat americana. S'expressava en l'auge d'una classe mitjana capaç de gaudir d'un bon habitatge, un cotxe propi i altres luxes.

La Crisi del 1929

L'aplicació del Pla Dawes va aconseguir l'objectiu d'estimular el creixement econòmic. Per millorar l'economia d'Alemanya, es van posar dues mesures noves:

  1. La concessió de crèdits a un interès baix: la banca concedia préstecs de diners a les empreses i als particulars, que es van invertir en activitats industrials i agràries, i una altra part en la compra d'accions a la borsa.
  2. La millora de la competitivitat del procés productiu, que feia baixar els costos i els preus de venda.

En poc temps, es va provocar una sobreproducció, ja que hi havia més oferta que demanda, i, per tant, els beneficis van baixar. El 1926, aquests dos factors van provocar la recessió econòmica, que va portar a perdre beneficis, i la gent va començar a invertir en borsa.

El Crac de la Borsa de Nova York

Durant els anys 20, molta gent als Estats Units comprava moltes accions perquè pensaven que el valor de les empreses pujaria sempre. La borsa va començar a pujar molt ràpidament. Moltes persones van començar a demanar préstecs per comprar accions, pensant que sempre guanyarien diners. Els preus de les accions van pujar molt més del que realment valien les empreses.

  • Dijous Negre (24 d'octubre de 1929): Molta gent va començar a vendre les seves accions perquè tenien por que els preus baixessin. Això va fer que els preus caiguessin ràpidament.
  • Dimarts Negre: La caiguda va continuar i, el 29 d'octubre, els preus de les accions van baixar encara més. Moltes persones van perdre molts diners perquè les accions que havien comprat ja no valien gairebé res, i molts es van suïcidar.

El Feixisme a Itàlia

Mussolini va reformar la llei electoral i va iniciar un procés totalitari. Una llei el va anomenar cap del Govern, i va recaure en ell tot el poder. Va prohibir els sindicats i els partits, menys el seu. El parlament va passar a ser manat pels feixistes, els policies eren anomenats des del Govern i es va crear l'OVRA, que anava contra els opositors. Va controlar el poder econòmic, només deixava entrar a les importacions indispensables. Va distorsionar la producció i va comportar l'estancament de la indústria. Es va posar en marxa un pla d'obres per a reduir la desocupació.

El New Deal

La Gran Depressió i el New Deal: crisi econòmica mundial que va començar als Estats Units el 1929 i va durar fins a la dècada de 1930. Va ser una època d'atur massiu, pèrdua de producció econòmica i gran descontentament social.

Conseqüències a Escala Global

La Gran Depressió va tenir un impacte devastador a escala mundial, amb una desacceleració econòmica en molts països industrialitzats. La desocupació va créixer arreu, i milions de persones van caure en la pobresa i la misèria. Les idees de l'economista britànic John Maynard Keynes van guanyar importància durant la Gran Depressió. Keynes va argumentar que el govern podia influir en l'economia a través de la despesa pública per a estimular l'activitat econòmica i contrarestar els efectes de la recessió. Segons Keynes, el govern podia augmentar la despesa en moments de crisi per crear ocupació i impulsar la demanda agregada.

El president nord-americà Franklin D. Roosevelt va proposar el New Deal, que tenia com a objectiu recuperar l'economia dels EUA perquè els seus efectes arribessin a la resta dels països occidentals. La prioritat del projecte era reformar el mercat financer, causant de la desfeta, i ajudar les capes més humils de la societat, les més afectades. Es van promulgar un conjunt de lleis per a regular el mercat de la borsa, el control de la banca per part de l'Estat, obres públiques per augmentar l'ocupació, reduir la producció agrícola per a estabilitzar els preus, la Seguretat Social i els drets dels treballadors.

La Nazificació d'Alemanya

Després de la Primera Guerra Mundial i la derrota d'Alemanya, es va establir la República de Weimar el 1919. Va ser la primera democràcia parlamentària d'Alemanya, però va néixer en un moment de gran inestabilitat política i econòmica. La República de Weimar va enfrontar-se a una hiperinflació devastadora durant els anys 1920 i, més tard, a la Gran Depressió de 1929, que va causar un alt nivell d'atur i misèria. El sistema polític estava fragmentat amb molts partits, cosa que va portar a governs febles i inestables. Això va crear un terreny fèrtil per a l'ascens de moviments extremistes com el nazisme.

L'Ascens del Nazisme al Poder

Fundat el 1920, el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys (NSDAP), liderat per Adolf Hitler, va créixer ràpidament en popularitat durant la crisi econòmica dels anys 1930. Els nazis van utilitzar una combinació de propaganda, intimidació i promeses de restaurar la grandesa d'Alemanya per guanyar suport. El gener de 1933, Hitler va ser nomenat Canceller d'Alemanya. Poc després, va utilitzar l'incendi del Reichstag com a pretext per a prendre poders d'emergència i consolidar el seu control sobre el govern.

La Dictadura Nazi

Un cop al poder, Hitler va transformar ràpidament Alemanya en una dictadura totalitària. Es va abolir la democràcia i es van prohibir tots els partits polítics excepte el nazi. Es van establir camps de concentració per a detenir opositors polítics, jueus, gitanos, homosexuals i altres grups considerats indesitjables. El Ministeri de Propaganda, dirigit per Joseph Goebbels, va controlar els mitjans de comunicació i va utilitzar la propaganda per a promoure la ideologia nazi i consolidar el suport al règim. Els nazis creien en la superioritat de la raça ària i van implementar polítiques per a mantenir aquesta "puresa racial". La propaganda nazi va deshumanitzar els jueus i altres minories, preparant el camí per a la persecució sistemàtica que culminaria amb l'Holocaust. Es van crear organitzacions com les Joventuts Hitlerianes per a adoctrinar els joves amb la ideologia nazi des d'una edat primerenca.

Entradas relacionadas: