Creixement Urbà, Migració i Models de Ciutat: Compacta vs. Difusa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB
Creixement Urbà en Països Pobres
Causes i Conseqüències
Com a causes cal destacar la continuïtat del fenomen migratori camp-ciutat, degut a l'freqüent estancament del món rural i un injust sistema de distribució de la terra que força la població a traslladar-se a la ciutat per buscar millors condicions de vida, així com l’augment demogràfic degut a un creixement natural elevat, ja que una part important de la seva població, especialment la d'origen rural, presenta taxes elevades de fecunditat, i l’empobriment del nivell de vida, que porten a buscar en la ciutat unes millors condicions de vida. En les ciutats dels països subdesenvolupats l’augment de la població urbana no ha estat en general conseqüència d'un procés d’industrialització.
Finalment, pel que fa a conseqüències, caldria destacar un creixement urbà desorganitzat, l'existència de zones perifèriques d'habitatges d'autoconstrucció que arriben a constituir autèntiques “segones ciutats” i la manca generalitzada de serveis bàsics en les mateixes. La rapidesa en el creixement comporta una manca de planificació i l’aparició de barris constituïts per barraques i mancats de tota mena de serveis i infraestructures. Això comporta un greu deteriorament social i ambiental i un creixement urbà desordenat i sense control que genera tota mena de problemes.
La Ciutat Difusa
La ciutat difusa es caracteritza per una alta ocupació de territori, la segregació espacial i la baixa densitat. La ciutat difusa es contraposa a la ciutat compacta mediterrània i comporta uns impactes negatius sobre l’economia i el medi ambient. A Catalunya la ciutat difusa resulta d’un doble procés: les urbanitzacions dels anys seixanta i els creixements urbans de baixa densitat sorgits a partir dels anys vuitanta.
La Ciutat Compacta
La ciutat compacta en geografia es diu d'una estructura urbana que per la seva compacitat presenta un màxim d'usos possibles amb un mínim de consum d'energia i recursos. Està cohesionada socialment, genera espais de sociabilitat, crea un territori amb proximitat als serveis, propicia la trobada d'activitats i permet el desenvolupament de la vida en comunitat.
Beneficis de la Ciutat Compacta
La ciutat compacta genera un model de ciutat més sostenible, ambientalment més equilibrada, el que significa construir una ciutat més habitable. La salut ambiental es converteix en el millor indicador de l'habitabilitat de les ciutats compactes. Una ciutat amb menys pol·lució, amb una mobilitat més eficient, amb més qualitat en els seus espais públics, amb menor consum energètic i més integrada en el seu entorn territorial és, alhora, una ciutat més acollidora. Per això, parlar de sostenibilitat urbana és parlar de convivència i confort; a més de contribuir a la salvaguarda del medi ambient a escala global.