Creixement Econòmic a Espanya (1960-1974)
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,56 KB
Els Anys del Creixement Econòmic (1960-1974)
Industrialització Accelerada
L'economia catalana va créixer entre 1960 i 1974, superant des de 1950 l'economia espanyola. Les causes del desenvolupament van ser:
- Renovació de les activitats agràries.
- Gran augment dels sectors secundari i terciari.
El creixement industrial va ser degut a:
- Millorament de la productivitat: baixos salaris, importació tecnològica i inversió de capitals estrangers.
- L'augment de la productivitat va permetre la baixada dels preus.
- Va afavorir les exportacions.
- L'augment del nombre d'assalariats va augmentar el de consumidors, que juntament amb la difusió de les compres a termini, van donar lloc a un augment de la demanda de béns de consum duradors.
A Catalunya, van esdevenir el motor de creixement econòmic sectors com la indústria metal·lúrgica, vinculada a la producció d'automòbils, electrodomèstics i maquinària. Les indústries van tenir una taxa de creixement molt elevada a Espanya. Els sectors més tradicionals també van experimentar un augment molt significatiu. Hi va haver una expansió econòmica a zones noves com Madrid i també es van crear nous enclavaments industrials. L'estructura industrial catalana va continuar assentada sobre el predomini de la petita i la mitjana empresa, tot i que hi va haver grans empreses amb presència de capital públic de l'INI, com SEAT o Pegaso.
La Reconversió de l'Agricultura Tradicional
Les transformacions econòmiques de la dècada del 1960 van suposar la crisi de l'agricultura tradicional, que estava basada en:
- Abundància de mà d'obra.
- Salaris baixos.
- Adequació de l'oferta a les demandes del mercat.
Subsistia un ampli minifundisme al costat de grans latifundis.
L'èxode rural i la disminució de la mà d'obra pagesa va fer augmentar els salaris. Els empresaris agrícoles van iniciar un procés de mecanització i ús d'adobs químics. La intensificació dels conreus va reduir encara més l'ocupació al camp i va fer augmentar l'emigració. La millora de la renda de la població va comportar una diversificació de la demanda d'aliments.
Per millorar la productivitat agrària, el govern va estimular la concentració parcel·lària i va promoure la construcció de regadius. La població activa agrària va disminuir a Catalunya, i el nombre de pagesos es va reduir a una quarta part. La composició del producte agrícola català va canviar:
- La producció de cereals va disminuir.
- Va augmentar la producció de viticultura, fruita, cítrics, productes d'horta i tubercles.
- Hi va haver una expansió de la superfície dedicada a arbres fruiters.
- Es va produir una gran expansió de la ramaderia intensiva en tres etapes: aviram, porcí i vacum.
El Progrés del Sector Terciari
El 1960 es va donar un augment considerable del pes dels serveis en el conjunt de l'economia espanyola. Els factors que van influir en la terciarització van ser:
- Un procés d'urbanització molt intens.
- L'augment de les xarxes de distribució i de comerç.
- La millora dels mitjans de transport i comunicació.
- El turisme.
A Catalunya, el sector terciari va ser menys important que el secundari. El boom turístic de la dècada del 1960 va comportar una font d'ingressos elevats i l'augment de l'activitat hotelera i dels serveis complementaris. El benestar europeu i la generalització de les vacances pagades van generar un flux de turistes a Espanya. Les necessitats de finançament van promoure també el creixement del sector bancari. El comerç internacional també va experimentar canvis significatius: la balança comercial es va mantenir negativa durant tot el període, però van augmentar les importacions i les exportacions, sobretot els béns acabats.
El Finançament Exterior del Creixement
La clau del creixement econòmic va ser l'obtenció de recursos de l'exterior per finançar les importacions. Aquests recursos van ser:
- Inversió de capitals, fonamentalment de l'Europa occidental i destinats a la indústria.
- Divises proporcionades per l'arribada massiva de turistes europeus.
- Remeses que els espanyols que havien emigrat a Europa enviaven a les seves famílies.
Les Limitacions de l'Economia Espanyola
Entre les limitacions principals destaca que, tot i l'augment del 40% en la renda per habitant, el nivell de vida es va mantenir per sota del de les economies més industrialitzades d'Europa. Hi va haver una polarització del creixement econòmic en els sectors industrials i de serveis, mentre que el sector agrari quedava relativament abandonat, amb el camp restant en una situació de retard i la població rural emigrant.
Es va consolidar una economia amb una gran dependència de la tecnologia i de la inversió estrangeres. Van haver de comprar patents i importar maquinària, cosa que va supeditar l'economia espanyola als ritmes de creixement i a les decisions d'empreses estrangeres.