El Creixement de les Ciutats a l'Edat Mitjana: Del Segle XII al XIV

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,26 KB

El Creixement de les Ciutats a l'Edat Mitjana

Per què les ciutats van créixer?

A partir del segle XII, l'aturada de les grans invasions i la introducció d'avenços en les tècniques agrícoles van afavorir l'augment de la producció agrària i el creixement de la població. L'agricultura va generar excedents per vendre als mercats i els intercanvis comercials van estimular el creixement de la vida urbana.

A. El final de les grans invasions:

Els pactes entre senyors feudals (Treva de Déu), per mantenir la seguretat en els camins i limitar els efectes de les guerres, van permetre la circulació de persones i mercaderies a l'Europa occidental.

B. L'expansió agrària:

Una sèrie d'innovacions tècniques en l'agricultura que van donar com a resultat un gran augment de la productivitat.

  • Nous mètodes de conreu: com ara la rotació triennal, que només deixava un terç de la terra en guaret, i l'ús de fems com a adob.
  • Nous instruments agrícoles: com ara l'arada de pala, que feia solcs més profunds i permetia augmentar la fertilitat, i l'ús del jou de collera en els animals de tir, que facilitava l'arrossegament de l'arada i la utilització de cavalls.
  • La utilització de molins de vent i molins d'aigua, que facilitaven la tasca de moldre el gra.

Els agricultors, com que produïen més del que necessitaven per al seu consum, generaven un excedent o sobrant de matèries primeres que podien vendre.

C. Creixement de la població i rompudes:

L'increment de la població agrícola va permetre millorar l'alimentació de la població i augmentar-ne la resistència a les malalties. Aquest canvi va significar un augment de la població: Europa va passar d'uns 45 milions d'habitants al segle XII a uns 75 milions al segle XIV.

Què van ser les croades?

En l'Europa cristiana, els llocs on havia viscut Crist, especialment Jerusalem, es van convertir en centres de pelegrinatge. Els turcs van ocupar Jerusalem al segle XI i van prohibir que els pelegrins cristians hi accedissin. A fi d'alliberar Terra Santa, l'any 1095 el papa Urbà II va fer una crida a tota la cristiandat per participar en una campanya militar i va prometre la salvació a tothom qui hi acudís.

Van ser les anomenades croades, que es van fer entre els segles XI i XIII per conquerir els llocs sants. Hi van participar pagesos, soldats i cavallers que tenien l'afany d'aconseguir terres i poder, i també aventurers i mercaders interessats a comerciar amb els ports de l'Orient Mitjà.

L'aparició de la burgesia:

A les ciutats o burgs vivien moltes persones dedicades al treball artesanal i al comerç, activitats que no depenien dels senyors feudals.

Va néixer un nou grup social, la burgesia, que no es basava en la riquesa de la terra, sinó en els diners que aconseguia venent productes o en els beneficis que generaven els negocis.

Segons la riquesa, la burgesia es dividia en alta burgesia, formada per grans comerciants i banquers, i petita burgesia, que eren els mestres artesans i els petits comerciants.

Entradas relacionadas: