Control de plagues: prevenció i tractament

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,01 KB

Control de plagues

El concepte de plaga ha evolucionat amb el temps, considerant-la actualment com a aquella situació en la qual com a conseqüència de la proliferació excessiva de un animal es produeixen danys en la salut o en els bens de les persones. Estem parlant, bàsicament, de rosegadors i insectes que de forma agrupada formaran les referides plagues. En determinades circumstàncies altres animals com a ocells, moixos o d’altres també les poden constituir.

La proliferació d'insectes i rosegadors suposen un risc i un greu perill per a la salut i més poden ocasionar alteracions i danys en les instal·lacions i equips. Aquests programes utilitzen productes molt tòxics que poden ser un perill en si mateixos, per això s'han d'aplicar sempre segons la normativa vigent.

Prevenció de plagues

El control de plagues no s’ha de realitzar només quan aquests animals apareixen en les nostres instal·lacions sinó que hem de prendre les mesures preventives necessàries per evitar la seva aparició, fins i tot quan no tinguem evidència que aquests animals hagin aparegut.

Que la seva entrada en zones de producció i manipulació d'aliments ha d'estar totalment prohibida. Un 90 % del món depèn per al seu proveïment d'aliments de només 15 grans tipus de cultius i set espècies d'animals. Tot i que moltes zones del món s'enfronten a una greu escassetat d'aliments, el desenvolupament industrial, les aglomeracions humanes i l'explotació de diversos recursos naturals com la mineria o les grans preses estan reduint la superfície de terreny emprada per al cultiu.

Control integrat de plagues: desinsectació i desratització

El control integrat de plagues és una combinació de procediments en el qual s'utilitzen conjuntament tots els mitjans al nostre abast, ja siguin físics, químics o biològics per combatre una plaga o una estratègia de control capaç de mantenir espècies nocives per sota del llindar de tolerància, explotant en primer lloc els factors naturals de mortalitat i utilitzant posteriorment mètodes integrats de lluita (biològics, físics, químics, etc.), compatibles amb el medi ambient i la salut pública. No es tracta d'eradicar l'organisme que causa la plaga, sinó de mantenir les seves poblacions per sota del llindar de tolerància per mantenir la infestació en els nivells més baixos possibles.

Mètodes utilitzats en el tractament de les plagues

-Físics: com trampes mecàniques o adhesives (també usades com a mètode de vigilància)

-Químics: productes químics nocius per a aquests animals o que limiten la seva reproducció; Rodenticides, insecticides, acaricides, mol·lusquicides ...

-Biològics: éssers vius que contribueixen a limitar la proliferació de les plaques, d'ús gairebé exclusiu amb fins agrícoles, per exemple el Bacillus thuringiensis

La normativa actual imposa que tots els productes biocides (plaguicides, desinfectants, algicides ...) es trobin autoritzats i registrats. En l'autorització s'inclouen els usos autoritzats així com el tipus d'usuari aplicador al qual el producte es destina, distingint productes:

-Biocides d'ús pel públic en general: per a la seva aplicació en àmbits domèstics.

-Biocides d'ús per personal professional: productes autoritzats per al seu ús en l'àmbit laboral. El personal que aplica aquests productes té alguns coneixements i habilitats en el maneig dels productes químics, i és capaç d'utilitzar correctament els equips de protecció individual (EPI) en cas necessari

-Biocides d'ús per personal professional especialitzat: productes autoritzats per a ús per personal en capacitació específica del tipus de Formació Professional o Certificats de Professionalitat en l’àmbit del control de plagues

En l’àmbit de l’empresa alimentària hem d’usar amb molta cura els productes biocides, ja que si es dipositen sobre aliments, estris o superfícies en contacte amb aliments, fins i tot en forma de petites gotes des de l’aire, suposaran un risc molt greu per a la salut.

Hem de recordar que només utilitzarem productes contra plagues que estiguin autoritzats per al seu ús en la indústria alimentària i registrats per la direcció general de salut pública. Mai i sota cap concepte hem de manipular-los si no tenim la formació adequada pel seu ús.

Tractament per rosegadors

Els rosegadors són una de les plagues més perilloses, ja que a més de ser una font d'infeccions, tenen gran poder de destrucció de productes. Hi ha diversos productes i / o sistemes que s'aplicaran de la següent manera:

-Els esquers: combinen algun verí autoritzat amb menjar, es presenten en caixes tancades de manera que no suposin un perill per als éssers humans.

-Les trampes: presenten diversos formats i s'utilitzen per acabar amb algun supervivent que no haguem eliminat per un altre mètode, ja que no és eficaç quan hi ha nombrosos animals. S’usen trampes mecàniques, gàbies i trampes adhesives.

-Les pólvores: s'utilitzen espargint per les rutes que recorren de manera que el verí en forma de pols queda adherit a la seva pell i potes matant-los al ingerir quan llepen el seu cos.

-Els ultrasons: només són vàlids per espantar.

Els verins permesos són anticoagulants, calciferol que produeix alteracions en el fetge, sistema nerviós i ossos, i anestèsics que fan que s'adormin fora del cau i morin de fred.

Tractament per a insectes

-Les cuques molles (paneroles) les podem eliminar usant caixes de cartró que tinguin algun aliment desitjable, o bé untat amb feromones, i que estigui recobert d'una substància enganxosa en que queden atrapades.

-Les arnes de la farina se poden eliminar amb trampes adhesives en feromones que atreuen als mascles que moren enganxats. La població desapareix per falta de reproducció en absència de mascles.

-Les formigues se solen eliminar utilitzant un xarop de sucre en què s'ha dissolt àcid bòric i que és portat per aquestes fins al cau per alimentar les larves. Una altra possibilitat és ruixar algun aliment amb una substància que redueix el desenvolupament i descendència d'aquests insectes.

-Els insectes voladors els podem eliminar utilitzant uns anti-insectes elèctrics (insectocutor) que irradien una llum ultraviolada que els atreu fins a l'aparell, on hi ha una parrella que els electrocuta. És important col·locar aquests aparells lluny de les taules de treball ja que com han d'estar penjats en alt podrien contaminar els aliments si caven parts d’insectes. Al mercat n’hi ha d’altres que un cop atrets aspiren els insectes o bé tenen una làmina enganxosa on queden aferrats, amb l’avantatge que no contaminen la vertical de l’aparell i també s’usen com a mètode de vigilància. També podem utilitzar tires atrapamosques

-Insecticides autoritzats a la indústria alimentària, tenint la precaució de no utilitzar-los en presència de menjars. Els insecticides sempre aplicats per a personal degudament capacitat i autoritzat.

Entradas relacionadas: