Pla de control d'aliments: APPCC i prerrequisits
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,18 KB
Prerrequisits a l'APPCC
APPCC
- Es basa en eliminar o minimitzar els riscos que es presenten en la cadena alimentària actuant sobre els anomenats punts crítics, que s'han de mantenir sota control.
- És un sistema preventiu, basat en un autocontrol aplicat de manera objectiva, metòdica i científica, i és considerat com l'estratègia que ofereix les majors garanties per a la producció d'aliments innocus.
Prerrequisits a l’APPCC
Prèviament a la implantació d'un sistema APPCC l'activitat productiva ha de reunir unes adequades condicions higièniques quant a instal·lacions i maquinària, subministrament d'aigua i de matèria primera, capacitació del personal, processos de manipulació, neteja, control de plagues i servei d'aliments.
Plans del sistema de PRAPPCC
1. Locals, instal·lacions i equips 2. Control d’aigua 3. Neteja i desinfecció 4. Control de plagues 5. Formació i manipulació / Gestió al·lèrgens 6. Proveïdors
Tots els plans han d'incloure:
- Què? Procediment a aplicar
- Com? Forma de fer-ho
- Amb què? Productes o utillatge necessari
- Qui? Responsables. Poden posar-se en un únic document.
- Quan? Freqüència
Pla locals, instal·lacions i equips
Objectius:
- Adequar la infraestructura, les instal·lacions i els equips en funció a l’activitat desenvolupada, i complir el principi de “marxa cap endavant” -de brut a net- per tal d’evitar les contaminacions encreuades.
- Garantir el manteniment de locals i equips per a la seva correcta utilització
1. Programa de locals, instal·lacions i equips.
– Reflexa l’estat actual de l’establiment en quant a locals, instal·lacions i equips. – Sol incloure plànols o esquemes així com una descripció.
2. Programa de manteniment de locals, instal·lacions i equips: manteniment preventiu
3. Programa de comprovació d’equips: contrastar els equips que regulen paràmetres amb patrons
Pla de control d’aigües
Objectius:
- Garantir que l’aigua que s’utilitzi en la indústria alimentària tant en la fabricació, tractament o neteja sigui apta per al consum humà.
1. Programa de tractament d’aigües: Descripció del tractament aplicat (filtrat, descalcificació, osmosi, cloració, polifosfats...)
2. Programa de control analític de l’aigua: Tipus d’anàlisi, freqüència, punts de control.
3. Programa de manteniment de dipòsits i instal·lacions: pot estar inclòs en el Programa de manteniment preventiu
Pla de neteja i desinfecció
Objectiu:
- Eliminar els residus i reduir a un mínim acceptable els microorganismes, al·lèrgens i altres restes que puguin contaminar els aliments.
1. Programa de neteja i desinfecció (N+D): Descriu el sistema de neteja i desinfecció. Inclou elements, procediment, productes, freqüència y responsables
2. Comprovació de l’eficàcia del programa de neteja i desinfecció: avaluar l’eficàcia.
- Subjectiva: per observació visual.
- Objectiva: amb presa de mostres i anàlisis - de superfícies i ambientals -. o mètodes ràpids
Alguns mètodes ràpids:
- Detecció residus proteïna: p.e. Indipro
- Detecció residus d’hidrats de carboni/greixos
- Detecció de biofilms: TBF-300
Registres:
- Registre dels fulls de control de les tasques realitzades.
- Registre de supervisió.
- Fitxa tècnica dels productes utilitzats
- Fitxa de seguretat dels productes utilitzats
Pla de control de plagues
Objectiu:
Establir mesures de prevenció i, en el seu cas, d’eliminació d’animals considerats com plaga
1. Programa de vigilància: Es disposen trampes o esquers, per monitoritzar la presència de plagues.
2. Programa de tractament: En cas de que la vigilància les hagi detectat
Pla de control de manipulació
Objectius:
Garantir que els manipuladors d’aliments adquireixin uns coneixements adequats en matèria d’higiene i seguretat alimentària
1. Programa de control dels manipuladors.
– Diagrama de flux del processos de manipulació que es fan a l’empresa – Instruccions de treball pròpies de l’empresa, amb descripció del procediment a aplicar en cada procés.
2. Programa de formació dels manipuladors d’aliments, amb continguts i freqüència.
Programa de gestió d'al·lèrgens:
- Fitxes tècniques de matèries primeres
• Instruccions per evitar la contaminació encreuada (IT)
• El personal cara al públic ha de informar si se li demana.
Registres:
- Llistat d’al·lèrgens de cada preparació: be a les fitxes de producció (o tècniques) marcats, bé a les llistes d’ingredients marcats o bé com a llistat d’al·lèrgens per producte.
- Instruccions per evitar la contaminació encreuada (IT)
- El personal cara al públic ha de informar si se li demana.
- Relació actualitzada dels manipuladors amb data de formació.
- Certificats de formació
- Registres de control dels diferents processos: recepció, emmagatzemat..
Procés de recepció
Comprovarem:
- Proveïdor amb RGSEAA
- Autorització del vehicle per al transport de mercaderies peribles.
- La higiene del vehicle
- La temperatura de la caixa
- La temperatura dels aliments
Emmagatzematge no frigorífic
Comprovarem:
- La higiene del local o locals
- L'estiba dels aliments
- Dates de consum preferent o de caducitat
Emmagatzematge frigorífic
Comprovarem:
- La higiene de les càmeres i equips frigorífics
- L'estiba dels aliments inclosos els menjars preparats
- Dates de consum preferent o de caducitat
Cuinat
Comprovarem:
- La neteja i desinfecció de les fruites i altres vegetals de consum en cru (tires de concentració desinfectant, temps)
- Higiene de l'utillatge i equips
- Les temperatures de cocció, que compararem amb les de les fitxes de producció
Servici
En auto servici comprovarem:
- La neteja i desinfecció dels expositors (pla 3)
- Temperatura d'exposició
- Destrucció de restes
En altres servicis:
- Temperatura de servici
- Neteja i desinfecció de safates isotermes o contenidors (si s’empren)
Pla de control de proveïdors
Objectius:
Garantir l’origen i la seguretat sanitària de les matèries primeres, envasos, productes de neteja i desinfecció i altres materials i substàncies en contacte amb els aliments.
1- Programa d’homologació de proveïdors i especificacions de compra
- S’han d’establir les condicions per les quals un fabricant o distribuïdor passarà a ser el nostre proveïdor.
– S’han d’establir les especificacions de cada matèria primera per ser acceptada.
Pla de traçabilitat / Subproductes
Objectius:
Poder identificar el proveïdor de la matèria primera. • Trobar i seguir el rastre tant de la matèria primera incorporada com dels aliments produïts i posats en el mercat, per, en cas de risc per la salut, poder procedir a la seva retirada immediata
Inclourà:
- Una sistemàtica d’identificació dels productes (lot) que permeti saber:
- De qui ve (proveïdor)
- A qui va (client-empresa, no particulars)
• Protocol davant una amenaça de seguretat alimentària, per identificar. localitzar i retirar els productes afectats
Pla de transport
Objectius:
• Garantir el manteniment de la cadena de fred. • Impedir les contaminacions encreuades durant el transport.
Inclourà:
Certificació dels vehicles segons l’acord ATP.
• Manteniment preventiu dels vehicles i les caixes (pla 1)
• Comprovació dels termòmetres o sistemes de registre de temperatura
Registres:
- Certificats revisió dels vehicles segons l’acord ATP
- Registre de transport
- Registre manteniment preventiu i comprovació dels termòmetres