Consum Energètic i Sostenibilitat a Catalunya i Espanya (2009)
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,72 KB
Consum d'energia primària i autoproveïment a Catalunya i Espanya (2009)
1. Descriviu la informació representada en el gràfic. [1 punt]
Les dades estan representades per mitjà d'un gràfic de barres que mostra els valors del consum d'energia primària i l'autoproveïment a Catalunya i Espanya. Els tipus d'energia primària que es mostren són: carbó, petroli i derivats, gas natural, energia nuclear i energies renovables. El consum es mesura en percentatge (%) i les dades corresponen a l'any 2009. La font és l'IDESCAT (Institut d'Estadística de Catalunya) 2014.
El gràfic mostra com les energies no renovables són les més utilitzades amb gran diferència sobre les renovables, que representen tan sols el 7,5% a Catalunya i el 9,5% a Espanya. Dins el grup d'energies no renovables, l'energia procedent del petroli és la més consumida, seguida del gas i l'energia nuclear. El carbó té una certa importància en el conjunt d'Espanya, però el seu consum és irrellevant a Catalunya.
2. Definiu els termes energia renovable i combustible fòssil.
Energia renovable: és l'energia que s'obté de fonts inexhauribles com el Sol, el vent, l'aigua dels rius, etc., o de fonts que presenten unes taxes de renovació ràpida, com per exemple la biomassa.
Combustible fòssil: recurs energètic format fa milions d'anys procedent d'una transformació complexa de la biomassa procedent de plantes i animals. Avui es troben atrapats en formacions geològiques de les quals s'han d'extreure. En són exemples el carbó, el petroli i el gas natural.
3. Comenteu la sostenibilitat ambiental del model energètic de Catalunya que es dedueix de les dades del gràfic, d'acord amb l'esquema següent:
- Balanç de les fonts d'energia renovable i les fonts d'energia no renovable.
- Contribució a l'efecte d'hivernacle.
- Autosuficiència energètica.
En relació al balanç entre renovables i no renovables des de la perspectiva de la sostenibilitat, el model energètic és clarament no sostenible, ja que el consum d'energies no renovables és molt més gran que el de renovables. El consum de renovables representa només el 7,5% del total.
Entre les energies primàries consumides només l'energia nuclear no produeix CO2. La majoria de renovables, com la hidroelèctrica, l'eòlica i la fotovoltaica, tampoc generen CO2 i no contribueixen a l'efecte d'hivernacle.
Tant el model energètic d'Espanya com el de Catalunya mostren una gran dependència de les importacions d'energia. Espanya no és un país ric en fonts energètiques, i per tant no és autosuficient pel que fa a les seves necessitats d'energia. Només un 22,9% i un 24,6% de l'energia consumida és produïda a Espanya i a Catalunya, respectivament. S'han d'importar recursos com el petroli, el gas natural o els combustibles radioactius procedents d'altres països.
4. Compareu la sostenibilitat ambiental dels tres tipus d'energia següents: l'energia hidroelèctrica, l'energia nuclear i els biocombustibles.
L'energia hidroelèctrica es pot considerar neta i mediambientalment sostenible, ja que en la seva producció intervé un recurs renovable com els salts d'aigua que es generen a les centrals situades en els embassaments.
L'energia d'origen nuclear obtinguda pel mètode de fissió dels àtoms radioactius no produeix CO2, però es considerada com a no sostenible en utilitzar com a font energètica l'urani i el plutoni, elements químics no renovables i molt escassos a la natura. Tampoc és una energia neta, ja que produeix residus radioactius que mantenen el seu poder contaminant durant un període molt llarg de temps. A més, la utilització d'aigua dels rius o del mar per refrigerar els reactors provoca un gran augment de la seva temperatura que modifica les condicions fluvials i marines quan es retorna al seu medi.
L'energia obtinguda dels biocombustibles (biomassa procedent de residus vegetals, olis, alcohols, etc.) és considerada mediambientalment sostenible a causa de la renovació ràpida de la biomassa. S'ha de considerar, però, que la despesa energètica invertida en la producció del recurs sigui també sostenible, evitant inputs d'adobs que han comportat una despesa energètica important, i incloent-hi en el balanç la despesa energètica de la maquinària emprada en les tasques de conreu. Tot i que la combustió dels biocombustibles emet CO2 i per tant contribueix a l'efecte d'hivernacle, en la fase de creixement dels vegetals s'absorbeix CO2, de manera que el balanç s'equilibra. No és una energia neta, ja que la seva combustió emet, a més de CO2, altres gasos i partícules contaminants.