La construcció de la realitat humana a través del pensament simbòlic
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB
Complexitat d'allò que és real
- Vivim immersos en una realitat cultural, en la qual la utilització dels processos simbòlics es fa de manera immediata i habitual.
- La meva intenció és adquirir consciència del món, és a dir, que aquesta realitat que és allí fora, pugui ser també idea de la meva ment.
Dificultats de la construcció del món humà:
- Pluralitat: la realitat se'ns mostra com un conjunt innumerable d'objectes individuals tots diferents entre si. El principi d'identitat separa cada una de les coses de les altres, res no és exactament igual a res.
- Canvi: cada un d'aquests objectes es troba en canvi continu. No només es modifiquen els objectes, sinó que també es mostren diferents en canviar-ne la nostra perspectiva quan ens movem i els atribuïm diferents significats segons el moment o la relació que hi tinguem.
El resultat és paradoxal, ja que la realitat se'ns mostra com un sens fi de coses diferents entre si que van cambiant. El que hi ha allí fora apareix a la nostra ment, però totalment aprehensible, ja que es mostra infinitament variat i fluctuant.
Però l'ésser humà i la resta d'organismes vius, per poder sobreviure han de poder relacionar-se amb la realitat de manera regular i estable. Tots tenen la capacitat de recollir informació del medi i d'interactuar-hi per poder desenvolupar-s'hi.
Processos cognitius -> processos psicològics que s'encarreguen de recollir informació del medi i elaborar-la de diferents maneres. A més, permet el coneixement de la realitat i permet que la realitat exterior pugui fer-se també present en el nostre interior en forma de representació mental.
Psicologia -> ciència que estudia el comportament de l'ésser humà, la ment i els seus processos.
Psicologia cognitiva -> part de la psicologia que es centra en l'estudi dels processos mentals que fan possible el coneixement humà.
Nivells i formes de representació mental de la realitat
- Existeixen tres nivells diferents de representació. Aquests nivells són la base sobre la qual es constitueix el coneixement del món i a partir de la qual, es construeix el món humà.
Constructivisme -> cada un d'aquests nivells de representació treballa a partir de les dades que li ofereix el nivell anterior.
La simbolització
- El tercer nivell es correspon amb els processos simbòlics: el pensament i el llenguatge.
- Aquests dos processos cognitius permeten donar un salt en la nostra representació de la realitat que ja no és possible per a la resta d'animals. El tret diferenciador és que gràcies a aquests processos podem reelaborar la informació, que hem obtingut a través de la percepció, conservat a través de la memòria i recreat mitjançant la imaginació, de forma abstracta i simbòlica.
- El resultat el denominem concepte (representació de l'objecte en els processos simbòlics).
· Quines característiques posseix aquesta forma de representació de la realitat?
1. No requereix la presència de l'objecte representat ni de la seva imatge en la meva ment.
2. És elaborada a partir de percepcions i representacions prèvies. Per tant, la seva matèria primera són els preceptes i imatges que he tingut prèviament.
· Com apareix l'objecte representat en la ment?
1. De forma universal. Cada concepte no representa un únic objecte, sinó tots els de la mateixa classe.
2. De forma abstracta. No representa les característiques de cada objecte, sinó les que són comunes a tots els de la classe que aquest defineix. Aquestes característiques es representen a partir d'idees. Per tant, es prescindeix dels trets sensorials i imaginatius.
3. Com un símbol.