La Constitució Espanyola de 1978
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB
La Constitució Espanyola de 1978. Estructura i Principis Generals
Després de la mort de Franco i d'un llarg procés de creació iniciat immediatament després de les eleccions de 1977, la Constitució espanyola es va aprovar per referèndum el 6 de desembre de 1978, va ser sancionada i promulgada el 27, i publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 29 del mateix mes. Té un total de 169 articles, 4 disposicions addicionals, 9 disposicions transitòries, 1 derogatòria i 1 disposició final.
Estructura de la Constitució
- Títol I: "Dels drets i deures fonamentals".
- Títol II: "De la Corona".
- Títol III: "De les Corts Generals".
- Títol IV: "Del Govern i de l'Administració".
- Títol V: "De les relacions entre el Govern i les Corts Generals".
- Títol VI: "Del Poder Judicial".
- Títol VII: "Economia i Hisenda".
- Títol VIII: "De l'organització territorial de l'Estat".
- Títol IX: "Del Tribunal Constitucional".
- Títol X: "De la reforma constitucional".
La major part de les disposicions addicionals i transitòries estan dedicades a problemes d'ordenació territorial i només les disposicions transitòries vuitena i novena tenen en compte la transició del règim establert per la Llei per a la Reforma Política al nou règim que emana de la Constitució. La disposició derogatòria deroga totes les Lleis fonamentals anteriors i aquelles que regulaven algunes peculiaritats del règim territorial precedent. Per últim, la disposició final preveu la vigència immediata i l'ordre de publicació de la Constitució en la resta de llengües d'Espanya.
Principis Generals (Títol Preliminar)
El Títol Preliminar es compon de nou articles que enuncien uns valors i uns principis que han d'impregnar tota la Constitució:
- Estat social i democràtic de dret: Espanya es constitueix en un estat social i democràtic de dret que propugna la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític (art. 1).
- Principis d'organització política: Sobirania popular (art. 1.2) i monarquia parlamentària (art. 1.3); unitat de la nació espanyola i autonomia i solidaritat de les regions i nacionalitats (art. 2); el castellà és llengua oficial a Espanya que haurà de conviure amb les llengües pròpies de les Comunitats Autònomes que també són oficials dins el seu territori (art. 3); la bandera espanyola i la de les CCAA (art. 4); Madrid és la capital de l'Estat (art. 5); funcions i organització dels partits polítics, sindicats i organitzacions patronals (arts. 6 i 7), i funcions de les forces armades (art. 8).
- Principis informadors de l'ordenament jurídic: Legalitat, jerarquia, publicitat, irretroactivitat de les disposicions no favorables, seguretat jurídica, interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics (art. 9.3).
- Principis informadors de l'activitat de l'Estat: Submissió a la CE i a la resta de l'ordenament jurídic (art. 9.1), promoció de les condicions necessàries per fer efectives la llibertat i la igualtat dels individus i els grups socials, remoció d'obstacles que dificultin la seva plenitud i foment de la participació ciutadana a la vida política (art. 9.2).
El Tribunal Constitucional
Composició
El Tribunal Constitucional es compon de 12 membres nomenats pel Rei:
- 4 proposats pel Congrés.
- 4 proposats pel Senat.
- 2 proposats pel Govern.
- 2 proposats pel Consell General del Poder Judicial.
Mandat
La duració del mandat és de 9 anys, però la renovació és parcial, d'1/3 part dels membres cada 3 anys.