La Constitució de 1812: Fi de l'Antic Règim a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,81 KB

Costos de la Guerra

La guerra va tenir un caràcter molt destructiu, les guerrilles s'abastaven sobre el terreny a través de saqueig i robatoris. A això se li ha de sumar la gran mortalitat entre la població civil, i en conseqüència, la caiguda de la natalitat. En termes econòmics, la producció agrària va quedar desmuntada i la industrial, col·lapsada. El sector de la llana a Castella va desaparèixer, ja que les ovelles merines van ser sacrificades com a aliment per a les tropes. El sector tèxtil català va tenir una forta sotragada a causa de l'aturada amb el comerç americà. El comerç interior també va quedar paralitzat, i el transport, afectat a causa de la incautació militar de bous, mules i cavalls.

Tot això va provocar un deute públic inassumible: el dèficit de les finances públiques vint vegades superior als ingressos, que van disminuir a causa dels processos d'independització de les colònies.

Les Corts de Cadis i la Constitució de 1812

La Convocatòria de les Corts

Enmig de la Guerra del Francès, la Junta Central va organitzar una consulta al país i va convocar les Corts a Cadis, que encara resistia el setge francès. A la consulta, van assenyalar el govern de Carles IV com a responsable de la situació i van plantejar la necessitat de fer reformes que limitessin el poder del monarca. Al final, però, la Junta no va poder refer-se de les derrotes militars i va haver de cessar. Va ser substituïda per la regència encapçalada pel bisbe d'Ourense, que va convocar les Corts a Cadis. Catalunya va disposar de diversos diputats, entre ells va destacar Antoni de Capmany, que va ser l'únic que va votar a favor de la llibertat d'impremta. Era la primera vegada que polítics catalans participaven en la política principal i el seu objectiu principal era recuperar l'estatus jurídic anterior al 1714. Les Corts es van reunir el setembre de 1810:

  • Els liberals van aconseguir aprovar la sobirania nacional, és a dir, que exercien el poder en representació dels ciutadans que la formaven.
  • Van fer la divisió de poders (legislatiu, executiu i judicial).
  • Van reconèixer Ferran VII com a rei d'Espanya.
  • Les decisions tenien caràcter revolucionari, deien que tots els ciutadans són iguals davant la llei i que tenen els mateixos drets.

Constitució del 1812

Durant més de tres anys, les Corts van desenvolupar una activitat legislativa molt intensa. Així es va iniciar un nou sistema liberal i es va posar fi a l'Antic Règim. El text va ser promulgat el 19 de març del 1812, va ser molt avançat per a l'època i es va convertir en una referència tant a Espanya com a Europa i Amèrica. El seu articulat definia:

  • Els drets del ciutadà (dret de petició, d'educació i de propietat)
  • Llibertats civils (llibertat de pensament, opinió i impremta)
  • Igualtat jurídica
  • Igualtat fiscal: repartiment proporcional dels impostos.
  • Garantia la seguretat individual amb la inviolabilitat del domicili, els drets penals i processals i l'abolició de la tortura.
  • Establia el sufragi universal masculí per a més grans de 25 anys. La nació es definia com “el conjunt de ciutadans de tots dos hemisferis que exercien la sobirania per mitjà del sufragi”.
  • L'estructura de l'Estat era una monarquia limitada, basada en la divisió de poders.

El poder legislatiu requeia en les Corts, que elaboraven les lleis, aprovaven els pressupostos i els tractats internacionals i comandaven l'exèrcit. El monarca era el cap del poder executiu: posseïa la direcció del govern, intervenia en l'elaboració de lleis i podia suspendre la llei quan no hi estava d'acord. El poder judicial era competència dels tribunals i es van establir els principis bàsics d'un Estat de dret: codis únics en matèria civil, criminal i comercial, inamobilitat dels jutges, garanties dels processos... La Constitució reconeixia la confessionalitat de l'Estat, establia l'ensenyament primari obligatori i la creació de l'exèrcit nacional amb un servei militar obligatori i organitzava territorialment l'Estat en províncies i municipis. Les Corts van aprovar un seguit de lleis i decrets destinats a eliminar l'Antic Règim i a ordenar l'Estat com a un règim liberal. Es va abolir el règim senyorial i es va iniciar una reforma agrària mitjançant la venda de terres que pertanyien a l'Església o el repartiment de terrenys inhabitats i la limitació de les herències (mayorazgos). Es va decretar la llibertat de comerç, d'indústria i de treball i es van eliminar els gremis i les duanes interiors.

Entradas relacionadas: