Conservació de la Tortuga Mediterrània

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,64 KB

La Tortuga Mediterrània (Testudo hermanni)

Distribució i Estat de Conservació

La tortuga terrestre mediterrània (Testudo hermanni ssp. hermanni) és una espècie que pràcticament s'havia extingit en molts indrets de Catalunya, on antigament era un animal comú en la composició faunística. Actualment, es considera una espècie molt vulnerable i està protegida per la legislació. A Catalunya, la trobem a l'Albera com a població natural, protegida pel Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i la Xarxa Natura 2000. Tot i això, ha patit un declivi poblacional. Ha estat reintroduïda al Parc del Garraf i als parcs naturals del Delta de l'Ebre i del Montsant.

Aquests exemplars van ser marcats i equipats amb microxips i emissors, la qual cosa permet realitzar un seguiment acurat de la seva distribució i supervivència.

Plans de Gestió i Protecció

Qualsevol pla de gestió necessita l'aprovació de:

  1. Pla Especial de Protecció del terreny (ús i protecció).
  2. Pla de Recuperació de l'espècie.
  3. Pla de prevenció d'incendis, modificació i alteració.

En el cas de la tortuga mediterrània, es centra en:

  • Densitat poblacional: població envellida, amb falta de reclutament i fragmentada.
  • Depredació: fagines, teixons, senglars i guineus s'alimenten directament dels ous. En el cas dels humans, capturem tortugues silvestres per domesticar-les, desencadenant hibridacions amb altres espècies.
  • Hàbitat: augment de l'agricultura intensiva, eliminant marges i llaurant constantment la terra amb maquinària pesada. Gran quantitat d'incendis i atropellaments.

Mesures de Gestió i Conservació

  1. Sensibilització ciutadana: rehabilitar la imatge d'animal autòcton i salvatge. Fomentar el compromís cívic (mestres, etc.).
  2. Protecció d'espais naturals: garantir que les tortugues puguin viure en llibertat i procurar la reducció de la fragmentació dels espais que habiten. Valorar nous espais (Cap de Creus, Parc Natural de Montserrat), llocs amb poc trànsit, poc freqüentats i amb condicions geoclimàtiques òptimes.
  3. Regulació legal: protegir-les del tràfic, comerç i tinença, ja que és una espècie protegida. Tot i que està permesa la cria en captivitat en criadors especials.
  4. Forma part de la Red List d'espècies amenaçades d'extinció.
  5. Prioritzar la conservació de les poblacions naturals i les que es considerin poblacions històriques.
  6. Elaboració, tramitació i aprovació del pla de protecció, recuperació i conservació de llocs d'interès comunitari.
  7. Controlar el nombre d'exemplars d'espècies depredadores (senglars i guineus), col·locar falsos nius i avaluar-ne la depredació.
  8. Desbrossar terrenys per tal de crear condicions òptimes per a la posta dels ous. Mantenir aquests terrenys amb poca vegetació per evitar la pastura de vaques en èpoques de posta i hibernació.
  9. Senyalitzar el Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de l'Albera amb informació sobre l'estat poblacional de la Testudo hermanni, per a excursionistes, senderistes, etc.
  10. Ampliar el PNIN cap a on les poblacions siguin més denses.
  11. Estudiar la dieta principal dels depredadors de la tortuga i veure si a la zona afectada hi ha baixa població de la resta de preses (conèixer-ne la predilecció a l'hora d'alimentar-se).
  12. Realitzar estudis de connectivitat i fragmentació del medi.

Entradas relacionadas: