Concreció Curricular i Projecte Lingüístic a l'Educació Primària

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,34 KB

Fent ús de la seva autonomia, els centres educatius han d’adaptar, desenvolupar i completar a la seva pròpia realitat el currículum prescriptiu d’educació primària.

Això es reflectirà en les programacions didàctiques i d’aula del professorat i es posarà especial èmfasi al tractament de les competències bàsiques en el currículum.

Per a l’elaboració de la concreció curricular cal tenir present:

  • La relació entre les àrees curriculars i les competències bàsiques.
  • Els acords del centre sobre el tractament de les competències bàsiques.
  • Les mesures de coordinació entre els cicles.
  • Concreció Curricular
  • El tractament de la lectura en totes les àrees.
  • El tractament de les tecnologies de la informació i la comunicació en totes les àrees.
  • Els criteris generals de promoció.

El currículum d’educació primària ve regulat pel Decret 72/2008, de 27 de juny (BOIB núm. 92, del 2 de juliol) pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària. Aquest Decret està desenvolupat per l’Ordre de la consellera d’Educació i Cultura d’abril de 2009, sobre el desenvolupament de l’educació primària a les Illes Balears.

- L’elaboració d’aquesta concreció curricular correspon als equips de cicle, li donarà coherència la Comissió de Coordinació Pedagògica (CCP) i l’aprovarà el Claustre de Professorat (ROC, LOE i també la LOMCE).

- Tenir presents el Decret 92/1997, de 4 de juliol, que regula l’ús i l’ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, en els centres docents no universitaris, i l’article 62 del Reglament orgànic de les escoles i els col·legis públics d’educació infantil i primària.

- El projecte lingüístic, inserit dins el projecte educatiu de centre, ha d’especificar la metodologia utilitzada per a la introducció i el tractament de cadascuna de les llengües que estableix el currículum i de determinar també les mesures per a la coordinació entre el professorat que ha d’impartir ensenyaments en distintes llengües.

Projecte Lingüístic de Centre (PLC)

En el PLC s’han d’incloure, igualment, les mesures programades per a la dinamització de la llengua pròpia de la Comunitat Autònoma en base al context sociolingüístic de l’alumnat.

Segons el que disposa la normativa legal vigent, la llengua catalana és la llengua de l’ensenyament; llengua vehicular, d’aprenentatge, de l’administració i la gestió, i de relació en els centres.

- D’acord amb les directrius establertes pel consell escolar i les propostes del claustre i cicles, el PLC és elaborat per l’equip de direcció. L’aprovació correspon al consell escolar i l’avaluació al consell i al claustre (ROC). La LOMCE no diu res al respecte. No obstant, si entenem que forma part del PEC, tant a la LOE com a la LOMCE forma part del PEC ha de ser avaluat pel Consell Escolar i aprovat pel Director.

Entradas relacionadas: