Conceptes urbans i institucionals
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,32 KB
Agermanament: Establiment de vincles institucionals entre dos països o ciutats.
Alcalde: És la primera autoritat governativa en un municipi.
Arc mediterrani: Franja d'intensa urbanització que s'estén des de València fins a Itàlia travessant tota la costa mediterrània.
Àrea metropolitana: Conjunt de municipis dominats per una gran ciutat densament poblada.
Assetjament immobiliari: Pressió que s'exerceix sobre la persona o grups de persones que ocupen de forma legal un habitatge perquè l'abandonin.
Ajuntament: L'òrgan de govern i de gestió d'un municipi.
Banana blava: Corredor urbanitzat discontinu d'Europa que pren aquest nom per la seva forma. Conforma una de les àrees mundials amb una més alta concentració de gent, indústria i capital.
CBD: Central Business District, Zona a les ciutats importants on es concentra les seus de les grans empreses i de les grans entitats financeres.
CGPJ: Consell General del Poder Judicial. Format pel President i vint membres designats per les Corts, la seva funció és jutjar i fer executar el que s'ha jutjat.
Circumscripció electoral: Conjunt d'electors sobre el qual es duen a terme les diverses operacions electorals.
Citymarketing: És una disciplina que neix a partir de la necessitat de cercar una identitat pròpia que posi en manifest els valors d'una ciutat i projectar els seus recursos i qualitats.
Ciutat difusa: Zona urbana caracteritzada per la combinació d'usos i de funcions i per la tendència a ocupar un territori molt extens, comporta un impacte negatiu sobre el medi ambient.
Ciutat global: Exerceix la seva influència més enllà de la pròpia regió o del propi país fins a assolir la totalitat del planeta. Aglutina tal quantitat de recursos que participa en la dinàmica de veïnatge universal.
Comarca: Extensió de territori reduïda, que té una certa unitat geogràfica o històrica entre els pobles que la formen.
Congrés de diputats: Representa el poble espanyol i té el poder de discutir, aprovar i suprimir les lleis a més de aprovar els pressupostos generals de l'Estat.
Consell insular: Administració pròpia de les illes Balears.
Constitució: Recull les normes que regulen el govern d'Espanya i garanteix els drets individuals i col·lectius.
Conurbació: Contínuum urbà de varies ciutats que arriben a unir-se sense terreny agrícola o forestal que les separi. Acostuma a estar formada per àrees metropolitanes que han crescut fins a tocar-se.
Defensor del poble: Institució designada per les Corts que té com objectiu protegir i defensar els drets i les llibertats públiques dels ciutadans.
Democràcia: Règim polític en el qual el poble participa en el govern d'un país, mitjançant l'elecció dels seus representants.
Diputació: Conjunt dels diputats o conjunt de representants d'un cos.
Divisió de poders: Divisió dels poders executiu, legislatiu i judicial en òrgans diferents per assegurar que cap poder no podrà abusar de les seves competències.
Divisió provincial: Establerta per Reial Decret de 1833. Cada província la van integrar els municipis i les comarques amb vincles geogràfics i històrics comuns.
Estatut: Conjunt de lleis i normes per les quals es regeixen les diferents comunitats autònomes d'Espanya.
FEDER: FONS EUROPEU DE DESENVOLUPAMENT REGIONAL. Fons de la UE per promoure la cohesió econòmica i social per mitjà de la correcció dels principals desequilibris regionals.
FSE: Fons Social Europeu. Fons de la UE destinat a fomentar les oportunitats de feina i de mobilitat geogràfica i professional dels treballadors.
Fons estructurals: Fons de la UE per a infraestructures i equipaments de les zones més endarrerides.
Fons de cohesió: Fons de la UE per als països amb més deficiències en medi ambient i transports.