Conceptes d'Organització Territorial i Urbanisme a Espanya
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,91 KB
Centralisme Polític
Model polític d'un territori caracteritzat per una limitada autonomia de les diferents regions. Els òrgans de govern es troben a la capital de l'estat. Exemple: el model polític espanyol durant el franquisme.
Comunitat Autònoma
Entitat territorial de l'Estat espanyol amb competències polítiques, socials, econòmiques, etc. A Espanya queden definides a partir de l'entrada en vigor de la Constitució de 1978. N'hi ha un total de 17. Exemple: la Comunitat Valenciana.
Desequilibri Territorial
Concepte amb el qual ens referim a les desigualtats entre diferents territoris en relació amb un mateix fenomen geogràfic. Els desequilibris territorials són resultat de les diferències entre factors econòmics, demogràfics, etc. Exemple: les diferències en afluència turística entre Extremadura i les Illes Balears.
Estat d'Autonomies
Model d'estat establert a Espanya amb l'entrada en vigor de la Constitució de 1978. Reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que l'integren. Exemple: l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.
Província
Terme que fa referència a una entitat local formada per municipis. L'òrgan de govern és la Diputació, a excepció de les Illes Balears i les Illes Canàries, que tenen una organització especial (Consells Insulars i Cabildos, respectivament). Exemple: Tarragona és una província de Catalunya.
Àrea Metropolitana
Espai o extensió urbana que envolta una gran ciutat. Es tracta de municipis que mantenen vincles econòmics amb la ciutat principal o dominant, donant-se moviments migratoris pendulars dels seus habitants cap a la ciutat, contigüitat geogràfica respecte a la ciutat i uns sistemes de transports que connecten la ciutat central amb les àrees d'influència. Exemple: Alcorcón (respecte a Madrid).
Barraquisme
Procés de creació de barris a la perifèria de les grans ciutats, sovint a partir de les onades d'immigració (com les arribades a partir dels anys 60 a Espanya). Les vivendes no reuneixen les mínimes exigències d'espai i seguretat, ni compten amb els equipaments i instal·lacions pròpies d'una ciutat (infrahabitatge). Exemple: el poblat de Son Banya (Palma).
Centre Històric
Part de la ciutat urbanitzada des del seu origen fins a l'època de la industrialització (segle XIX). Aglutina la major part dels edificis històrics d'una ciutat. Actualment, els usos del sòl d'aquesta part de la ciutat han anat variant: cada vegada hi ha menys ús residencial i més ús comercial o de serveis. En moltes ciutats s'intenta recuperar aquests espais mitjançant plans d'embelliment i/o rehabilitació d'edificis. Exemple: el centre històric de Palma al voltant de la Catedral.
Conurbació
Fenomen urbanístic resultat de la unificació física de dues o més ciutats abans independents, motivat pel progressiu creixement d'aquestes. Aquest fenomen és típic de les àrees metropolitanes de les grans ciutats. Cal destacar que les ciutats implicades mantenen la seva independència política i administrativa. Exemple: San Sebastián de los Reyes i Alcobendas (Madrid).
Directrius d'Ordenació Territorial (DOT)
Llei que té com a finalitat definir un model territorial per a les Illes Balears que promogui un desenvolupament equilibrat entre els diferents àmbits territorials i sectorials de les illes i una millora de la qualitat de vida.