Conceptes de Microscòpia: Tipus i Aplicacions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,21 KB

Conceptes de Microscòpia

Les cèl·lules presenten una mida petita i una gran complexitat. Una cèl·lula animal mesura entre 10 i 20 micròmetres i, a ull nuu, no és possible veure-la.

Microscopi Òptic Simple

El microscopi òptic simple és essencialment una lupa.

Microscopi Òptic Compost

Està format per un conjunt de lents que permeten observar la imatge augmentada que es produeix quan la llum visible travessa un objecte.

  • Lent objectiu: Recull la llum directament de l'objecte.
  • Lent ocular: Augmenta la imatge formada per l'objectiu.

Tipus de Microscopis Òptics

  • Microscopi de Camp Fosc: Aquest mecanisme només permet que arribin a l'objectiu els raigs de llum desviats en travessar la mostra. Permet observar cèl·lules no tenyides.
  • Microscopi de Contrast de Fases i d’Interferència: Permet observar cèl·lules vives utilitzant les propietats de difracció de la cèl·lula.
  • Microscopi de Polarització: Utilitza llum polaritzada i serveix per detectar estructures òpticament actives.
  • Microscopi de Llum Ultraviolada: Utilitza llum amb una longitud d'ona menor, incrementant el seu poder de resolució. S'aplica en la microscòpia de fluorescència.

Microscopi Electrònic

S'utilitza un feix d'electrons com a font d'il·luminació, obtingut en escalfar un filament metàl·lic de tungstè (el càtode) mitjançant un corrent elèctric. Els electrons produïts pel càtode es dirigeixen a gran velocitat cap a un ànode carregat positivament.

Tipus de Microscopis Electrònics

  • Microscopi Electrònic de Transmissió (MET): Els electrons travessen un fi tall de la mostra del teixit i es projecten en una pantalla fluorescent. Les imatges es recullen amb càmeres fotogràfiques. El poder de penetració d'un electró és molt petit, per això els talls han de ser prims (entre 50 i 100 nm). Per aconseguir-ho, s'utilitza un aparell anomenat ultramicròtom, que disposa de fulles de diamant o vidre.
  • Microscopi Electrònic de Rastig (MER): El feix d'electrons no travessa la mostra de teixit, sinó que es reflecteix sobre la seva superfície. Les imatges són recollides en una pantalla similar a la d'un televisor. Permet observar imatges tridimensionals amb una gran profunditat de camp. El seu poder de resolució i el seu nombre d'augments són inferiors als del MET.

Tècniques Complementàries

  • Criofractura: Tècnica que consisteix a congelar la mostra a una temperatura de -196°C mitjançant nitrogen líquid i posteriorment fracturar-la amb el tall d'una fulla.

Glúcids

Els glúcids són un conjunt de biomolècules constituïdes per carboni (C), hidrogen (H) i oxigen (O). El nom de glúcids deriva del terme grec glykys, que significa dolç. També reben el nom de sucres, ja que tenen gust dolç. Es coneixen també com a hidrats de carboni o carbohidrats perquè la seva fórmula empírica (CH2O)n suggereix que es tracta d'àtoms de carboni units a molècules d'aigua.

Entradas relacionadas: