Conceptes Fonamentals d'Educació Física i Salut

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,95 KB

1. Escalfament

Conjunt d’activitats o exercicis que es realitzen abans de tota activitat física amb la finalitat de posar en marxa l’organisme tant a nivell físic com psicològic.

Tipus d'Escalfament

  • Escalfament general: Serveix per a tot tipus d’activitats esportives.
  • Escalfament específic: Es realitza després de l’escalfament general i és específic de cada modalitat esportiva.

Objectius de l'Escalfament

  1. Millorar el rendiment de l’activitat que s’està a punt de realitzar.
  2. Disminuir el risc de patir una lesió, ja que provoca un augment de la temperatura que facilita el moviment muscular.

Fases de l'Escalfament

  1. Fase de preactivació.
  2. Fase d’exercicis d’activació general.
  3. Fase d’exercicis d’activació específica.

2. Tornada a la Calma

Sèrie d’exercicis que serveixen per relaxar-nos físicament, preparar el cos i la ment cap a un estat més sedentari, disminuint progressivament la intensitat de l’exercici (exemples: caminar, córrer suau, estiraments lleugers).

3. Voleibol

Esport en el qual dos equips separats per una xarxa intenten fer caure una pilota al sòl del camp contrari per marcar punt.

Tipus de Tocs o Passades

  • Toc d’avantbraços.
  • Toc de dits.

Tipus de Servei

  • Servei per baix.
  • Servei per dalt.

4. Alimentació o Nutrició

Ciència que estudia els aliments i la forma en què el cos els assimila. Per mantenir una bona salut, cal prendre un mínim de 2000 kcal diàries (si no es realitza activitat física).

5. Hidratació

Acció d’incorporar aigua al cos. S’han de beure uns dos litres d’aigua diaris per mantenir una bona salut.

6. Jocs Tradicionals

Jocs en què les normes són escollides i modificades pels mateixos jugadors abans i mentre es juga el joc.

Exemples de Jocs Tradicionals

  • Estirar la corda
  • Curses de sacs
  • Tocar i parar
  • Terra, mar i aigua
  • El mocador

7. Freqüència Cardíaca (FC)

Quantitat de contraccions o pulsacions que fa el cor per minut.

  • PPM: Pulsacions per minut.
  • BPM: Beats per minute (anglès).
  • HR: Heart Rate (freqüència cardíaca en anglès).

Càlculs de la Freqüència Cardíaca

  • Pulsacions màximes (FC Màx): 220 – Edat = X ppm (Exemple: 220 – 14 = 206 ppm)
  • 50% de la FC: (FC Màx x 50 / 100)
  • 70% de la FC: (FC Màx x 70 / 100)

8. Postura Corporal

Posició adoptada per algú en un cert moment o respecte d'algun assumpte. És la posició en què ens trobem.

Consells per Seure Correctament

Mantenir l'esquena recta (angle de 90º entre l’esquena i els malucs, i entre les cames i els peus).

Patologies NO Estructurals

Aquestes patologies es poden corregir amb exercici i hàbits posturals:

  • Escoliosi: Espatlles i cintura desnivellades i curvatura de la columna.
  • Cifosi: (Gep) Curvatura excessiva de la part superior de l'esquena.
  • Lordosi: Curvatura lumbar massa accentuada.

Com Mantenir una Postura Correcta

  • Utilitzar sabates adequades.
  • Portar la motxilla correctament (amb les dues anses).
  • Seure bé.

Exemples de Postures Correctes

  • Yoga
  • Postura de l'Indi
  • Cuclilles
  • Oriental (Seiza)

9. Piràmide Alimentària

Representació gràfica de les racions recomanades per a una dieta equilibrada.

FreqüènciaAliments i Racions
CONSUM OCASIONAL (Amb moderació)Greixos, dolços, brioixeria, etc.
Carn vermella, embotits, etc.
CONSUM DIARI2 racions/dia: Ous, fruits secs, llegums, peix, carn (Proteïnes)
2-4 racions/dia: Iogurts, llet, formatge (Calci)
5 racions/dia: Verdures, hortalisses, fruita, oli d’oliva (Exemples: pastanaga, pebre, plàtan, bròquil, llimona) (Vitamines, Minerals)
4-6 racions/dia: Cereals, pa, arròs, pasta, patata, farina (Hidrats de Carboni)
2 LITRES D’AIGUA DIARISACTIVITAT FÍSICA DIÀRIA

Entradas relacionadas: