Conceptes Demogràfics i Urbanístics a Espanya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,29 KB
Taxa d'atur
La taxa d'atur és la relació entre la població activa desocupada respecte al total de la població activa. Es calcula dividint la població activa desocupada per 100 entre el total de la població activa. Quan hi ha crisi, hi ha atur.
CCAA
CCAA significa Comunitat Autònoma. És una entitat territorial que, segons la Constitució de 1978, té autonomia legislativa, competències exclusives i facultat d'autoadministrar-se. Espanya té 17 Comunitats Autònomes.
Xarxa radial
Una xarxa radial és una trama de comunicacions en la qual la major part de les vies parteixen d'un únic centre. A Espanya, la xarxa és bàsicament radial per motius polítics, econòmics i geogràfics.
Conurbació
Una conurbació és una àrea urbana contínua formada pel creixement paral·lel de dues o més ciutats fins a ajuntar-se físicament sense perdre la seva autonomia administrativa. De vegades, s'hi estableix una jerarquització. Són exemples a Espanya les àrees metropolitanes de Madrid, Barcelona o Bilbao, entre d'altres.
Població disseminada
La població disseminada és un asssentament de la població agrària en l'espai rural de manera aïllada. Domina a la perifèria peninsular i a les illes Canàries i Balears.
Evolució Demogràfica a Espanya
Canvis en l'estructura d'edat
Des de l'any 1900 fins al 2010, el percentatge de joves s'ha reduït a menys de la meitat. El percentatge d'adults ha augmentat des del 61% fins al 70%, i el percentatge de gent gran també ha pujat des del 5% fins a un 14%.
Disminució de la natalitat i envelliment
S'hi aprecia una disminució de la natalitat i, com a conseqüència, l'envelliment de la població.
Factors que influeixen en la natalitat i la mortalitat
A inicis del segle XX, la natalitat era molt elevada perquè les famílies tenien fills perquè els ajudessin. A més, no hi havia mètodes anticonceptius. La mortalitat va ser deguda a l'escassetat d'aliments, ja que la producció agrària era molt baixa, i a les malalties i epidèmies freqüents. La mortalitat infantil era deguda a la desnutrició o a les infeccions. Des de 1930 fins al 1956, es produeixen la crisi del 29, la Segona República, la Guerra Civil i la Postguerra. Aquesta època va ser una època de crisi i hi va haver moltes morts per l'escassetat de productes, la pesta bubònica, etc. Des de l'any 1956 fins al 1965, hi va haver un baby boom. Des del 1965 fins al 1975, va tenir lloc l'èxode rural, que va fer que la mida de les famílies baixés. A més, la dona va començar a treballar i això va fer que tingués menys fills. Des de 1975, es controla més la natalitat. L'any 1998, van venir molts immigrants que tenen molts fills. La natalitat va baixar perquè els pares es preocupen pels fills que ja tenen, suposant que més fills són més boques per alimentar. La mortalitat es produeix per problemes cardiovasculars, pel càncer i pels problemes a la carretera.
Conseqüències de l'envelliment
Hi ha menys població activa i més despeses en pensions, ja que és la població activa la que finança les pensions. També hi ha més despeses sanitàries, baixa la natalitat i creix la mortalitat. S'han de pagar residències.
L'Eixample de Barcelona
Característiques del plànol
Plànol rectangular que compleix amb les idees dels burgesos: higiene, amb els carrers pavimentats i la xarxa de clavegueram, abastament d'aigua i zones verdes.
Context històric
L'èxode rural entre els segles XIX i XX.
Evolució dels edificis
Abans, els edificis eren baixos i tenien jardins. Estaven ocupats pels burgesos. Hi havia poques cases, però amb l'evolució del transport va arribar més població a les ciutats i es van fer cases més altes, orientades cap a la terciarització, on hi ha menys habitatges i més comerç.
Origen dels Eixamples
Els Eixamples es van crear perquè, a partir de l'èxode rural, anava molta gent a la ciutat. Van fer cases darrere les muralles perquè hi pogués viure més gent, però aquestes cases eren cares i només se les podien permetre els burgesos. Van fer unes altres cases més assequibles per a la classe obrera.